Flere egg for pengene


Oppdatertdato: 2010-03-18 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): På 1970-tallet kostet et egg like mye som en trikkebillett i Oslo. Nå er prisen på trikkebilletten ti ganger høyere enn for et egg.
– Tidlig på 1970-tallet reklamerte vi for at et egg ikke kostet mer enn en trikkebillett. Prisen for begge deler var én krone. Utviklingen siden den gang sier mye om hvor mye mer mat vi får for pengene i dag, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
En forhåndskjøpt trikkebillett koster i dag 26 kroner, mens gjennomsnittsprisen for et egg er 2,50.

– Prisutviklingen viser at det er en myte at norsk mat er dyr. Egg er dessuten blant våre mest næringsrike og anvendelige matvarer, sier Guri Tveit.

Lag omelett!

Mange er opptatt av at maten skal være rask og billig. Skoleelever og studenter vil gjerne ha raskt påfyll av energi og lager seg nudler i en fei.

– Nudler er rimelig, men ikke spesielt næringsrik mat. Det er mye bedre å lage en omelett av et par egg, og det koster ikke mer enn en pose nudler, sier Tveit.
En omelett er like rask å lage, og tar man med et par brødskiver, fyller omeletten med litt osterester og har en salat og en tomat ved siden av, er det et fullverdig måltid for under ti kroner.

– Næringen og det gode proteinet man får fra egg gir også kroppen ekstra energi slik at man er klar for å dra ut på trening etter skolen. Metthetsfølelsen av en omelett varer mye lenger enn hurtigmat.

Næringsrik mat

Guri Tveit har undervist i skolen siden 1970-tallet og har sett store endringer.

– Barn og unge er fortsatt glad i å lage mat, og jeg vet at matlaging på skolekjøkkenet er det mest populære faget i skolen. Men faget har færre timer enn noensinne, og det går jo ut over kunnskapen om råvarer, ernæring og matlaging.
Guri Tveit bruker mye egg i undervisningen, fordi det er så billig.

– I matlagingen skal man ikke knipe inn på bruken av egg. Sammen med rester fra kjøleskapet er det utrolig mye godt man kan lage av egg.
Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger, unntatt C-vitamin og fiber. Egg er rikt på proteiner, viktige mineraler og sporstoffer.
Det er for øyeblikket overproduksjon av norske egg, og dermed vil det også komme tilbud på egg flere steder de neste ukene.

– Da vil prisforskjellen på en trikkebillett og et egg bli enda større, sier Guri Tveit.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1827
Norsk mat.Rask mat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.