Flere får matallergi


Oppdatertdato: 2004-01-12 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Mange barn og voksne er allergisk mot rå gulerot. Antall sykehusinnleggelser i England på grunn av allergiske sykdommer har økt dramatisk i løpet av siste tiår. En analyse av sykehusstatistikk viser at matallergi er blant allergiene som øker mest.

Norges Astma- og Allergiforbund, viser i siste nummer av tidsskriftet, Allergi i Praksis (nr 4, 2003), til en analyse av sykehusstatistikk i England i perioden 1990 – 2001. Analysen er basert på antall innlagte for allergiske tilstander som allergisk overfølsomhet (allergisk sjokk) angiødem (lokal hevelse av hud, slimhinner og andre kroppsdeler), matallergi og elveblest.

I løpet av 11 års-perioden var antall innlagt for disse tilstandene 49000. Mens antallet var 1.960 i 1990, var antallet i 2000 økt til 6.767. Økningen var størst blant innlagte for allergisk overfølsomhet og matallergi.

Forfatterne bak analysen antyder at økningen skyldes økt eksponering for risikofaktorer i miljøet, som peanøtter, andre matvarer og lateks - samtidig med økt overfølsomhet overfor disse allergenene i befolkningen.

Hva er matvareallergi og matvareintoleranse?
Matvareallergi og matvareintoleranse er overfølsomhet overfor bestanddeler av matvarer.

Ved matvareallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som ”farlige” inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles er nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonen kommer raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.

Ved matvareintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan likne allergireaksjonene. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist. Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon, uten at det vises på laboratorietester.

Vanligste matvareallergi/-intoleranse former
Hos små barn ses hyppigst allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, bønner og linser). Mange får også overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige.

Hos eldre barn og voksne ses ofte allergi mot nøtter (peanøtter, hasselnøtter og mandler), rå gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter og skalldyr. Laktoseintoleranse (tarmslimhinnen har nedsatt evne til å bryte ned laktose - melkesukker) inntrer som regel gradvis etter at barnet har sluttet med morsmelk, frem mot skolealder.

Hvetemelallergi eller cøliaki er ikke hyppig, men rammer både barn og voksne. Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som ofte kalles glutenintoleranse fordi glutenproteinene i bygg, rug og hvete ødelegger tarmveggen. Det er nødvendig med en livslang glutenfri diett for å holde sykdommen i sjakk.

Reaksjoner på tilsetningsstoffer forekommer, oftest i form av ikke-allergisk overfølsomhet og gir milde plager.

Symptomer
Reaksjonene kan være alt fra milde, som går over etter kort tid - til alvorlige, og noen ganger livstruende. Kløe i munn og svelg og svelling i slimhinnene kalles oralt allergi syndrom og er typisk ved kryssreaksjoner på matvarer, slik pollenallergikere opplever.

Typiske symptomer fra mage- og tarmkanalen er oppblåst mage, smerter, diarè og kvalme.

Hudsymptomer som elveblest, eksem-forverring og kløe er også vanlige. Allergisk sjokk (anafylaksi) er sjeldent. Det kjennetegnes ved hevelse i svelget, pusteproblemer, ofte oppkast, og kan utvikle seg videre med blodtrykksfall og bevisstløshet.

Forekomst
Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % matvareallergi/-intoleranse. I befolkningen for øvrig er det omkring 5 % som har matvareallergi/-intoleranse hvis pollenrelaterte kryssallergier inkluderes. Mange flere er berørt i det daglige, da problemet har praktiske konsekvenser for familie og venner. (Kilde: Norges Astma og Allergiforbund).

Merking viktig
For personer med matvareallergi er det avgjørende at det er samsvar mellom ingrediensliste og det reelle innholdet i matvaren, og at det ikke forekommer utilsiktede allergener i matvarene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:122Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.