Flere med økologisk meny


Oppdatertdato: 2009-03-27 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Oslo (NW): Flere restauranter og spisesteder har begynt å servere økologisk mat, viser en oversikt fra Debio.

– Antall hoteller og restauranter som er godkjent for å servere økologisk mat, har økt fra 33 i 2007 til 118 i fjor. Utviklingen går raskt. For to år siden var bare 14 serveringssteder godkjent, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio, som kontrollerer og godkjenner omsetning av økologisk mat.
Hotellkjedene Choice og Scandic er lokomotiver i den grønne utviklingen, mener Debio-sjefen.

– I fjor ble alle Choice-hoteller godkjent for servering av økologisk mat og fikk mye oppmerksomhet på grunn av det. Økologisk mat brukes nå i konkurransen om gjestene. Det øker etterspørselen og bidrar til å få opp både produksjon og omsetning, sier han.

Direkte møte

Debio har et jevnt tilsig av nye restauranter og kantiner som ønsker godkjenning for å servere økologisk mat. Bare denne måneden skal fem nye søkere inspiseres.

– Vi besøker alle, det direkte møtet mellom serveringsstedene og inspektørene er viktig. Da får de veiledning og avklaring på hva de skal gjøre for å holde seg innenfor regelverket, sier Stormoen.
Av de 118 spisestedene som nå kan markedsføre seg med øko-Ø-en, er de fleste hoteller og restauranter. De færreste er helt økologiske, men har enkelte økologiske retter på menyen eller bruker mye økologiske råvarer i maten.

– Det er ingen krav om at de kun må servere økologisk mat, men de må være veldig tydelige på hva som er økologisk og hva som ikke er det.
Informasjon om hva slags økologisk mat som tilbys, kan være en utfordring for serveringsstedene.

– Informasjonen skal være nøyaktig, slik at gjestene alltid vet hva de får. Tilgangen på økologiske varer varierer, og det kan derfor være nødvendig å endre på merkingen relativt ofte, sier Gjermund Stormoen i Debio.

Over hele landet

Økologiske restauranter og spisesteder finnes i alle landets fylker, men antallet varierer.
Flest er det i Rogaland med 15 spisesteder, til tross for at fylket er på jumboplass når det gjelder produksjon av økologisk mat. Oslo har 14 økologiske spisesteder og Sør-Trøndelag 13.

Tilbudet ellers i landet ser slik ut:

Hordaland har 11 spisesteder med økologisk mat, Akershus 10, Oppland og Møre og Romsdal 7, Buskerud 6, Troms 5, Vestfold, Telemark, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Nordland 4, Østfold og Vest-Agder 3, Hedmark 2 og Aust-Agder og Finnmark 1.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1519
Norsk mat.singelmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.