Flere og bedre norske epler


Oppdatertdato: 2008-10-14 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Oslo (NW): Norske fruktdyrkere har begynt å trimme røttene til epletrærne. Det merkes på årets avling.
– Når røttene trimmes, bruker trærne sin kraft til å produsere frukt av enda bedre kvalitet, sier sivilagronom Pernille Rød Larsen i gjødselselskapet Yara.
Derfor er det ikke bare det gode sommerværet som er grunnen til den store avlingen av norske epler i år.
De siste årene har epleprodusenter fra blant annet Lier, Telemark og Hardanger tatt et skippertak for å få flere og bedre epler.

– Norske epledyrkere legger ned mye arbeid i å dyrke fram saftige og smakfulle epler, sier sivilagronomen.

Klipper røtter

– Dyrkerne vet stadig mer om beskjæring og gjødsling. I Nederland har man oppnådd svært gode resultater ved å trimme røttene, og det har nå dyrkere i Norge også begynt med, sier rådgiver Maya Bojesen i Frukt og bærrådgivningen Øst.
Nederlandsk ekspertise har besøkt mange av de norske bøndene og lært dem opp i rotbeskjæring.

– Nå klipper vi både grener og røtter, og vi er blitt flinkere til å gjødsle gjennom hele sesongen, sier Sigrid Hellum på Hellum Gård i Lier.

– Bedre kunnskap om beskjæring og gjødsling gir mer frukt. Beskjæringen av røttene reduserer veksten av treet og får treet til å produsere flere epler, sier rådgiver Maya Bojesen.

Riktig gjødsling

Den beste gjødslingen oppnår man ved å tilføre næringsstoffene i små mengder gjennom sesongen, fordelt på de delene av planten som trenger det mest.
Dryppvanning og bladgjødsling gir eksakt tilføring av næringsstoffene der de trengs. Når bladene sprøytes med gjødsel som er oppløst i vann, gir det umiddelbart opptak av næring i treet.

– Det viktigste er at trærne får riktig næring til rett tid og på rett sted gjennom hele vekstsesongen, sier Pernille Rød Larsen i Yara.
Mineralgjødsel inneholder en rekke næringsstoffer som kalsium og kalium. Kalsium gjør at eplene får god holdbarhet, mens kalium bidrar til at eplene blir store og søte.

Nå er det høysesong!

Den lyse og intense norske sommeren kan bidra til at eplene smaker ekstra godt, fordi modningssesongen er lang her i landet.
Tidligere var eplene ofte mindre pene å se på, men den tiden er fordi. De fleste dyrkerne konsentrerer seg om nyere, smaksrike eplesorter som Discovery og Aroma.
I oktober er det høysesong for norske epler i butikk. Kun 16 prosent av eplene vi spiser i løpet av året er norske. I år blir eplehøsten på nærmere 9000 tonn, 40 prosent mer enn i fjor.

– Nå er det tid for å fråtse i norske epler, for eplesesongen i Norge er kort, oppfordrer Sigrid Hellum.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1412
Norsk mat.Wok.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.