Flere oppskrifter for de som ikke tåler melk.


Oppdatertdato: 2010-05-20 Tema: Melkeallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tine mediebank. Knut Pettersen


Jeg har akkurat hatt en gjennomgang av oppskrifter som er uten melk, og har i den anledning definert ut flere hundre ekstra oppskrifter som sikre på dette området. Dette gjelder særlig bakeoppskrifter, brød, kaker, grøt og flere andre.
Jeg vet at allergi overfor melk og laktoseintoleranse er utbredt, men det finnes ganske mange alternativer både blant oppskrifter og som ingredienser i handelen nå.
Det som jeg og ser er at i ganske mange av bakeoppskriftene så er det kun smør/margarin som må byttes ut med melkefritt smør/margarin, og dette er enkelt å gjøre.

Litt om melkeallergi.

Allergi eller intoleranse overfor kumelkprotein behandles med melkefri kost. Kalles melkeallergi. Ved kumelkallergi er det melkeproteinet man ikke tåler. Dette betyr at man ikke tåler noe melkeprodukt, verken melk, yoghurt, ost, rømme, margarin eller lignende. Det er en utbredt oppfatning at småbarn vokser av seg kumelkallergi.

Kostråd ved kumelkallergi

Litt om laktoseintoleranse

Reaksjoner på melk som skyldes melkesukker, eller laktose, kalles laktoseintoleranse. Denne tilstanden skyldes helt eller delvis mangel på enzymet laktase, som gjør at laktose ikke suges opp i tarmen. Ved laktoseintoleranse kan de fleste spise noen melkeprodukter, dersom de inneholder lite eller ikke noe melkesukker. Mange tåler med andre ord yoghurt, surmelk, en del hvite oster etc. Mange tåler også at det brukes litt melk i matlaging.

Les mer her om laktoseintoleranse.

Kostråd ved laktoseintoleranse

Erstatninger i oppskrifter.

I særlig bakeoppskrifter er det som oftest smør/margarin som må byttes ut, men og fløte, ost og selvfølgelig melk. Erstatning for smør/margarin er lett da det finnes melkefrie produkter av dette i de fleste butikker. Tilsett gjerne noe salt ekstra.
Rene melkeerstatninger er det verre med. Smaken blir annerledes om det er større mengde som byttes ut. Les her min lille artikkel om hva man kan lage selv:
Men ellers kan det kjøpes både soyamelk og andre erstatninger.

Melkefri ost.

Det finnes nå også melkefrie osteprodukter på markedet. Disse er lagd av soya, men kan brukes til dels som ost. I helsekostforretninger er det ett bra utvalg av disse og det er erstatninger for mange typer ost.

Laktoseredusert melk/fløte

Tine har både melk og matfløte som laktoseredusert. Disse produktene tåles som regel fint av de som lider av laktoseintoleranse. Fløten er helt laktosefri.

Lister over melkefrie produkter.

Her er linker til lister over melkefrie produkter og informasjon. Her er en nyttig tråd fra forumet på nybaktmamma.

Oversikt over alle våre oppskrifter som er definert uten melk. Velg type måltid for å snevre inn søket. Dette er mest bakeoppskrifter.
Vær obs på at det er mange bakeoppskrifter som kunne vært definert som melkefrie om margarinen hadde blitt byttet ut. Jeg har ikke gjort det.
Vær og obs på at noen av de melkefrie har valgfritt vann/melk. Er selvfølgelig bare melkefri om vann brukes.
Tips: mange gulrotkaker og noen andre kaker er melkefrie, men glasuren inneholder melk. Bruk da bare melisglasur på disse.
Det finnes melkefri kokesjokolade som kan erstatte vanlig.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1896
Norsk mat.Hverdagsmat.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.