Flere spiser polvarer


Oppdatertdato: 2007-04-20 Tema: Likør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Oslo (NW): Fem av åtte likørflasker som selges på Vinmonopolet inneholder nå kremlikør. Ikke alt drikkes. Mye av kremlikøren spises.

I fjor drakk og spiste vi 544 000 liter av de fire mest solgte typene kremlikør på Vinmonopolet. Det utgjør langt over halvparten av alle likører med under 22 prosent alkohol.

Blandingen av irsk whisky og fløte er den mest populære.

– Nordmenn har lagt sin elsk på kremlikør. Dere er faktisk i verdenstoppen og har virkelig fått øynene opp for denne anvendelige drikken, sier Mike Dorfman hos produsenten Saint Brendan’s Irish Cream.

Ekte irsk kremlikør skal inneholde irsk whisky som er trippel-destillert, og fersk fløte. Fløten behandles slik at den er langtidsholdbar.

– En uåpnet flaske er holdbar i to år. Når flasken er åpnet må den oppbevares i kjøleskapet, og der holder den seg i et halvt år, garanterer Saint Brendan’s-direktøren.

Varmt og kaldt

Kremlikører kan drikkes alene, men er også en ypperlig ingrediens i både varme og kalde drikker. Vi nordmenn er spesielt begeistret for kombinasjonen kremlikør og kaffe.

– Det har kommet en rekke enkle og gode oppskrifter på alt fra varm sjokolade, ulike kaffevarianter og isdrikker med kremlikør. Det er nok grunnen til at drikken er så populær blant menn og kvinner, unge og eldre, sier Mike Dorfman.

Kan spises

Vi drikker kremlikør både om vinteren og sommeren. Men den kan også spises.
– De siste årene er det utviklet flere gode oppskrifter på kaker og desserter med kremlikør.

Slike oppskrifter finnes i nye kokebøker, og ikke minst på internett. Både norske nettsteder og utenlandske som stbrendans.com har kakeoppskrifter.

– Dessuten er den ideell som topping på iskrem og andre desserter. Bare fantasien setter grenser, mener Mike Dorfman.

For alle

Malin Sundborn, produktsjef for Saint Brendan’s i Norge, sier kremlikør ikke bare er en slager på Vinmonopolet. Også i taxfreebutikkene er likøren en bestselger.
Hun mener handlemønsteret viser at menn like gjerne kjøper kremlikør som kvinner.
– Det er blitt en drikk alle har tilgjengelig hjemme og som de fleste faktisk liker smaken på.

Flere likørtyper har tatt seg opp salgsmessig etter at alkoholavgiften på drikkevarer under 22 prosent ble redusert i 2000. Kremlikørene har vært lokomotivet i denne utviklingen.
For andre typer drikkevarer med tilsvarende alkoholprosent, som sherry og vermut, har salgstallene vært nedadgående siden slutten av 1980-tallet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1072
Info.Kjøttdeig.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.