Flere velger pinnekjøtt til jul


Oppdatertdato: 2007-12-03 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gilde


Oslo (NW): Pinnekjøttet klatrer stadig høyere på listen over nordmenns matfavoritter i jula. I år finnes det flere varianter å få kjøpt i butikkhyllene enn noen gang.
– Sist jul ble det solgt nær 70 prosent mer av spesialiteter innen pinnekjøtt enn året før. Nå venter vi en ytterligere økning, sier kategorisjef John Erlend Laderud i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

I år sender Gilde for første gang økologisk pinnekjøtt av lam ut i butikkdiskene. Fra før av omfatter spesialutvalget pinnekjøtt av rasen villsau, pinnekjøtt av gourmetlam som har beitet i høyfjellet omkring Hardangervidda og pinnekjøtt laget av lammesider som er hengt opp for hånd i tradisjonsrike eldhus.
– Til sammen tilbyr vi pinnekjøttkundene åtte-ti valgmuligheter, sier Laderud.

Spiser mest i nord

– Det er ingen tvil om at pinnekjøtt blir mer og mer populært. Og det er faktisk nordlendingene som kjøper mest, med vestlendingene på andreplass. Men østlendingene kommer raskt etter og står for den kraftigste økningen, sier Laderud.
I fjor spiste nordmenn pinnekjøtt for 180 millioner kroner, 30 prosent mer enn i 2004. I år ventes en ytterligere økning, for selv om det er en viss knapphet på lam i år har Nortura prioritert produksjonen av pinnekjøtt for at det skal bli nok julemat.

Butikkhandelen av pinnekjøtt tilsvarer halvannet middagsmåltid per person. Restaurantmaten kommer i tillegg, og den slår alle rekorder i julemåneden.
– Desember er den absolutte toppmåneden når det gjelder å spise ute. De aller fleste voksne nordmenn deltar på ett eller flere julebord, sier forsker Annechen Bugge i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Jul hele desember

– De færreste venter til julaften med å spise julemat. I desember er bare fire prosent opptatt av å spise sunt, mens halvparten av oss er det ellers i året. Vi lar ikke de magre kostholdstrendene stå i veien for et godt, gammeldags julegilde, sier Annechen Bugge.

Selv om mange prøver flere slags juleretter enn før, holder vi oss innenfor hovedgruppen tradisjonell norsk julemat. Folk som er vant til ribbe velger gjerne pinnekjøtt eller lutefisk hvis de vil prøve noe nytt. De fleste regner ikke utenlandsk mat som et alternativ.
– Tradisjonene står veldig sterkt også blant ungdom og folk som bor i Oslo, som ofte er trendsettende for resten av landet. Ingen ting ser ut til å kunne rokke ved posisjonen til den norske julematen, sier Annechen Bugge i SIFO.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1232
Grillmat.Kjøttkaker.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.