Flere velger spesial-egg


Oppdatertdato: 2007-11-01 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Geir Otto Johansen


Trondheim (NW): Hønseegg er ikke lenger hva det var. Fra å være en standardvare i butikkene har utvalget av ulike typer egg økt voldsomt de siste årene.

For få år siden kunne vi stort sett bare få egg av ulik størrelse i butikken. Nå finnes det en rekke typer spesialegg.

– Mange vil ha økologiske egg, og salget av egg fra frittgående høns øker mer enn andre eggtyper. Egg med ekstra gul plomme er spesielt populære som frokostegg, sier hypermarkedssjef Randi Eggen ved Coop Obs! City Lade i Trondheim.

Norges største dagligvarebutikk økte eggsalget med 10 prosent i fjor, langt mer enn økningen på landsbasis som var på to prosent. For denne bragden får butikken prisen Gla’ Egget fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Synlige egg

Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret er ikke i tvil om at den flotte eksponeringen av eggene i vinnerbutikken er en viktig årsak til at de selger mye mer egg enn andre butikker i landet.
– Butikken har en hel vegg med ulike typer egg i forskjellig størrelse og innpakning. Her er ikke eggene gjemt bort, men de har fått den plassen de fortjener i kjølrommet.

Kringlebotn er opptatt av at alle dagligvarebutikker gir eggene god hylleplass og gjør dem lett synlige og tilgjengelige.
– Stadig flere steder i landet får butikkene nå også egg fra lokale produsenter, og det vet vi kundene setter pris på, sier hun.

Det er naturlige tilsetninger i fôret som kan gi de ulike typene spesialegg gulere plomme, eller et høyere innhold av omega-3 fettsyrer.
– Vi solgte dagligvarer for 540 millioner kroner i fjor, og vi opplever at det er viktig å kunne dekke behovet kundene har til helgehandel, og ellers ha gode tilbud på ferskvarer som egg, sier Randi Eggen.

Mange kjøper hele brett med egg på tilbud, og de fleste kundene foretrekker store egg hvis de får velge.

Alle spiser egg

– Egg er en matvare som så godt som alle mennesker i hele verden spiser, det er næringsrik og sunn mat som man alltid burde ha hjemme, sier Åse Kringlebotn.

Nær ni av ti egg som norske høns legger, selges gjennom butikk. Egg med sprekker eller skader på skallet, klinkegg, går til matvareindustrien og ender opp i for eksempel majones eller ferdigkaker.
Spesialeggene koster mer enn vanlige egg, og i land som USA øker salget av de forskjellige eggtypene enda mer enn i Norge. Amerikanerne er sammen med kineserne verdens mest eggspisende folkeferd.

Sunt og trygt

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt etablerte prisen Gla’ Egget i for fem år siden for å hedre noen som gjøre en spesiell innsats for å fremme norske egg. Prisen deles ut i forbindelse med Verdens Eggdag 12.oktober, og den består av en glasskulptur og en gavesjekk på 25 000 kroner.

– Vi er heldige i Norge som har verdens sunneste egg, helt fri for salmonella. Vi kan trygt spise rå egg, og det er det ikke mange andre som kan, sier Åse Kringlebotn.

Norske eggbønder er spredt over det meste av landet, og de fleste har små besetninger på rundt 7000 verpehøns. I mange andre land er det ikke uvanlig at det er opptil en halv million høns i en besetning.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1207
Slanking.Supper.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.