Flere verpehøns redder jula


Oppdatertdato: 2008-12-10 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Takket være flere verpehøns blir det nok egg til alle til jul. Eggspisingen øker hvert år, og nå før jul triller fem millioner egg ut fra butikkene hver dag.
Fram til slutten av oktober var det klekket tre prosent flere verpekyllinger enn i fjor, viser tall fra Statens landbruksforvaltning.
Dermed sitter flere tusen ekstra høns klare til å dekke etterspørselen i julestria.

– Det er først og fremst bakingen av småkaker som gjør at desember er årets eggmåned nummer én, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
I selve juleuka spiser vi også flere egg, siden vi har god tid til å kose oss rundt bordet.

– I jula er det populært med kokte egg til frokost og eggerøre både sent og tidlig. Det er mat som alle liker, sier Kringlebotn.
De to siste ukene i desember spiser vi dobbelt så mange egg som ellers i året.

Baker hjemme

I disse dager går så godt som alle egg som verpes rett til butikk, mens en stor del av eggene ellers i året går til matindustrien.
På to år har eggforbruket økt med seks prosent, og det betyr at vi i år kommer til å spise rundt ti flere egg i år enn vi gjorde for to år siden. Det blir mellom 180-190 egg på hver.

– Mens det bakes mindre hjemme resten av året, er vi veldig glad for at så mange unge baker småkaker til jul. Det er blitt vanlig at både familie og venner samles til baking som en hyggelig førjulsaktivitet, sier Åse Kringlebotn.

Eggeråd

Når man baker småkaker til jul er det viktig å ikke slumse med oppskriftene, for da kan deigen bli vanskelig å arbeide med og resultatet dårligere enn forventet.

– Unngå ekstra store egg, bruk egg som har størrelse L eller M i smultringer og småkaker. Og husk å temperere eggene før du bruker dem til baking.
Hvis eggene holder romtemperatur, blir bakeegenskapene utnyttet best mulig. Det er også lettere å skille plomme fra hvite. Og skal du koke eggene, sprekker ikke skallet hvis eggene har romtemperatur.

– Egg har mange viktige funksjoner i bakingen. De binder andre ingredienser sammen, blanker, hever og emulgerer, altså binder til seg fett, sier Kringlebotn.

Inspirasjon

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har oppskrifter som gir inspirasjon til julemat og julekaker med egg på nettstedet www.egg .no. Her finnes det også flere brosjyrer som kan bestilles eller lastes ned.

– De mest personlige og hyggelige julegavene er jo noe man har laget selv, og som gjerne kan spises opp. Vi har mange gode forslag til godsaker du kan lage og gi bort til jul, sier Åse Kringlebotn.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1464
Norsk mat.Lapskaus.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.