Flere vil spise sunt


Oppdatertdato: 2012-08-31 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): To av tre kvinner – og halvparten av norske menn — ønsker nå å spise sunt. På ti år har andelen som ønsker å følge et helseriktig kosthold økt fra 50 til 58 prosent, viser undersøkelsen Norske Spisefakta 2012.
– Helsetrenden styrker seg i befolkningen over tid, også blant menn. Mens 48 prosent av mennene ønsker å spise sunt på vår siste måling, var tilsvarende tall 39 prosent for ti år siden, sier John Spilling, ansvarlig for Spisefakta-undersøkelsen hos Ipsos MMI.
Hele 68 prosent av norske kvinner ønsker å ha et sunt kosthold.
Svært mange gjør endringer i kosten nå i august.

– Etter late sommerdager med mye kosemat, er motivasjonen på topp for å leve sunnere. Vi vet at mange er klar for å legge om spisevanene nå etter sommerferien, akkurat som etter nyttår, sier ernæringsfaglig ansvarlig Trine Thorkildsen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Om sommeren er det mange av oss som ikke lar samvittigheten styre valgene av mat, drikke og snacks. Samtidig har vi gjerne latere dager med mindre fysisk aktivitet i ferien.

– Når så hverdagen er tilbake, er ønsket sterkt om å komme i bedre form, få økt overskudd, mer energi, og kanskje forbedre sitt ytre, sier Trine Thorkildsen.
Flere enn to av fem nordmenn er nå overvektige, og med overvekt øker risikoen for livsstilssykdommer. Forekomsten av diabetes type to er over tre ganger så høy nå som for 30 år siden.

Sunt ikke kjedelig

Tidligere har det vært en utbredt oppfatning at sunn mat som regel ikke er godt. Så mange som 71 prosent mener nå at sunn mat kan være saftig og god, mot 63 prosent for ti år siden.
Sunn mat behøver absolutt ikke være verken kjedelig eller smaksfattig. Riktig tilberedning kombinert med godt krydder og gode urter kan gjøre maten både sunn og smaksrik.

– Med mørt og renskåret kjøtt, godt med grønnsaker og annet fiberrikt tilbehør, er veien kort til smakfulle og sunne middager som det ikke tar lang tid å lage, sier Thorkildsen.
Spisefakta-undersøkelsen viser at det er mange faktorer som spiller inn når vi velger mat og middagsmat i butikken, sier research-ansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat.

– De viktigste kriteriene er at maten oppfattes som fersk og frisk. Den skal også ha god smak. Over åtte av ti er opptatt av disse kriteriene. Et flertall mener også det er viktig at maten ser innbydende ut. Samtidig legger nærmere tre av fem vekt på at maten de handler skal være sunn.
Lav pris er viktig for halvparten, mens kun hver tredje nordmann er ute etter mat med lite fett.

Mindre redd fett

Ifølge Norske Spisefakta stuper frykten for fett. Vi spiser mer smør enn før og mindre lettmargarin og olivenoljemargarin.

– Lavkarbo-trenden har nok ført til at mange har endret holdningen til fett. Men vi bør ikke spise fett ukritisk. Kvaliteten på fettet er også av betydning. Skal du for eksempel bruke kjøttdeig er det lurt å velge en type med lavt fettinnhold, sier Trine Thorkildsen.
Bruken av matoljer i matlagingen synker, mens frykten for transfett er langt større enn før.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2510
Grillmat.Bananer.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.