Flørt med fargerike grønnsaker


Oppdatertdato: 2003-09-13 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Høsten er her - og grønnsakene er fargerike, sprø, ferske og uimotsålig gode!

Tradisjonelt kokes grønnsakene og brukes som tilbehør til kjøtt eller fisk. Denne gangen lar vi grønnsakene spille hovedrollen i middagsmåltidet - med enkle tilbredningsmetoder og masse deilig smak!

Fylte grønnsaker
4 posjoner

1 gul paprika
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 squash

2 ss smør
2 sjalottløk
1 hvitløksfedd
4 sjampinjonger
200 g kjøttdeig
½ dl rødvin
1 eple
salt
pepper
friske urter
100 g revet Cheddar eller annen gul ost

I stekeovn 180 °C i ca. 20 minutter

Skyll grønnsakene, skjær av toppen på paprikaen. Ta vare på toppene, de skal settes på paprikaen like før servering. Ta ut frø. Skjær toppen av squashen og grav ut noe av kjøttet med en teskje. Spar på dette og bruk det i fyllet. Smelt smøret i en stekepanne, ha i finhakket hvitløk og sjalottløk. Tilsett finhakket sjampinjong, squashkjøtt og kjøttdeig. La alt surre i pannen i 5 minutter før rødvinen tilsettes sammen med et grovt revet eple. Rør godt og smak til med salt, pepper og friske urter etter smak. Fordel fyllet i paprikaen og squashen. Dryss på revet ost og sett grønnsakene i en smurt ildfast form. Etter 15 minutter steketid i ovnen plasseres toppen på grønnsakene og stek videre til de er møre. Serveres med ovnstekte potetbåter eller hjemmelaget potetmos.

Blomkål med ostesaus og bacon
4 posjoner

1 stort blomkålhode
8 skiver strimlet bacon

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
½ ts salt
½ ts hvit pepper
2 dl reven Jarlsberg

tilsett gjerne:
2 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk

Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann. Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet ost og evt. hakket kruspersille og gressløk. Stek baconstrimlene. Legg blomkålhodet på et fat. Hell over rykende varm saus og dryss på bacon, gressløk og kruspersille. Server gjerne godt brød til.

Langpannegrønnsaker
4 posjoner

50 g smør
1 gul løk
1 rød løk
1 hel hvitløk
3 gulrøtter
2 skiver kålrot
1 blomkål
1 selleri
1 persillerot
150 g aspargesbønner
2 dl kylling/hønsebuljong
2 skiver daggammel loff
150 g Jarlsberg, revet
salt
pepper
timian, frisk
rosmarin, frisk

I stekeovn 200°C i 15 - 20 minutter

Vask og skrell grønnsakene. Del løken i båter, skrell hvitløken og del den i båter. Del gulrøtter, kålrot, persillerot og selleri i 3 cm lange biter. Del blomkålen i mindre buketter. Smør en langpanne med smør og legg alle grønnsakene i. Hell over buljong og dryss over friske krydderurter, salt og nykvernet pepper. Bland osten med smuldret gammelt brød og dryss dette over grønnsakene. Stekes i ovn til grønnsakene er møre.

Gratinert purre
4 posjoner

2 purrer
2 dl matfløte
2 dl melk
150 gr Jarlsberg revet
3 ts maisennamel
salt og pepper
200 gr skinke røkt

I stekeovnen ved 200° C, ca. 15 minutter

Vask og rens purren, pass på å få bort eventuell jord. Skjær purren i ca. 7 cm lange biter. Forvell purren i kokende vann i ca. 3 minutter. Skyll deretter bitene i kaldt vann og la dem renne av. Kok opp fløte og melk. Ha i osten og la den smelte i den kokende sausen. Lag jevning av maisenna og litt kaldt vann og hell den i sausen under omrøring. Smak til med litt pepper og salt ( osten er litt salt så vær forsiktig). Rull purrebitene inn i skinkeskivene. Plasser pakkene i en smurt ildfast form. Hell sausen over og gratiner i ovnen til alt er gjennomvarmt og litt gyllent. Server gjerne potetmos og en salat til.

Mais med urtesmør
4 porsjoner

8 maiskolber
vann
1 ts sukker
100 g smør, romstemperert
2 ss persille, finhakket
1 ss basilikum
1 hvitløkbåt, presset

Kok opp vann og sukker, rens maiskolbene for stilker og legg dem i kokevannet. Kokes i 3 - 5 minutter. Rør inn presset hvitløk og finhakkede urter i romstemperert smør og stryk urtesmøret på maiskolbene rett før servering. Smaker kjempegodt sammen med hjemmelaget potetstappe!

Hjemmelaget potetstappe
4 porsjoner

11/2 kg poteter
2 dl melk
3 ss smør
salt
hvit pepper

Skrell potetene og del dem i fire. Ha potetene i en kjele og hell på vann slik at det dekker potetene. Kok potetene møre. Hell av kokevannet og mos potetene med en gaffel, en stavmikser eller press potetene gjennom en sikt. Rør inn smør i den varme potetmassen.Spe med melk til potetstappen får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper rett før servering.

Forslag til smakstilsetninger:
1 lite selleri, skrelles og kokes sammen med potetene. Smaker godt til for eksempel lammestek.
3 hvitløksfedd, kokes sammen med potetene.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:29
Grillmat.Kina.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.