Flytende julegleder


Oppdatertdato: 2004-12-17 Tema: Brennevin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: desken.no


De fleste har allerede vært på et julebord eller flere hvor ”vin- og brennevinstesting” har vært en viktig bestanddel til julemat og sosialt samvær. Vi har sett nærmere på hvilke drikkevarer det kan være hyggelig å kjøpe med seg hjem og hygge seg med alene eller til mat og venner i julehøytiden.

Jul er fest og til fest hører musserende vin i en eller annen form. Den beste – og dyreste – er som kjent ekte champagne som har fått betegnelsen fordi produktet er produsert etter champagnemetoden og dessuten kommer fra distriktet Champagne i Frankrike. Produksjonen er i begynnelsen den samme som for hvitvin, men vinen gjennomgår også annengangs gjæring på flasken ved at man tilsetter gjær og sukker. Vinen kommer da under trykk og får sine karakteristiske bobler og smak.

Av de ekte champagnene finnes det mange varianter. Hvilken du bør velge avhenger selvsagt av smak og behag i tillegg til hvor mye penger du ønsker å investere i de edle dråper. Grovt sett snakker vi om halvtørr eller tørr champagne hvor de fleste over 20 år foretrekker en brut eller extra dry [tørr] variant om den skal drikkes alene.

Er du villig til å betale en del hundrelapper bør du unne deg i alle fall én årgangschampagne – så kan du heller spe på med champagner uten årgang og musserende viner som ikke kommer fra champagne for å drøye drikkebudsjettet.

Ønsker du å gå i James Bonds fotspor velger du gjerne en Bollinger 1985 eller en Dom Perignon 1996. De er begge utmerkede champagner. Ny denne julen er Krug 1990. Krug er for champagnekjennere det Ferrari er for sportsbilsinteresserte. Krug 1990 er intet unntak; kompleks og eksplosiv.

Krug er for øvrig det eneste av 75 champagnehus som får tre stjerner i The New France, vinboken som Andrew Jefford vant Clicquot-prisen for i fjor. Tre stjerner er toppkarakteren til Jefford, som nøkternt fastslår at Krug er det mest prestisjefylte av samtlige champagnehus. Siden grunnleggelsen i 1843, har samme familie drevet det, til sammen fem generasjoner Krug. Det er sjelden en Krug-champagne blir fullt moden før den er 20 år gammel.
”Krug er champagnen Gud gir sine engler når de har vært spesielt gode,” sier den britiske vinskribenten Paul Levy.

Av champagner uten årgang (non vintage) synes vi det er på sin plass å trekke frem Veuve Clicquot som et godt og prisgunstig alternativ – særlig til rakfisk! Champagnen, som ufortjent fikk et stempel som selve symbolet på jappetiden i 1980-årene, er meget elegant og den tørre og lette smaken av eple og sitrus passer de fleste ganer. Veuve Clicquot har for øvrig også rosévarianter og årgangschampagner du kan forsøke, men den gule standardflasken er en sikker suksess som alltid skaper feststemning – og det til kun 319 kroner.

Om 300 kroner er for dyrt, fortvil ikke. Det finnes nemlig flere spennende viner med bobler til under 100-lappen. Chapel Hill med ”Sparkling Chardonnay” fra Ungarn er verd å prøve, og er et svært godt kjøp til kroner 79,90.

Rom

For dem som liker å ta en cigar etter maten er rom den naturlige følgesvenn. Ifølge Caplex er rom: Brennevin som fremstilles av gjæret melasse el. andre biprodukter ved fremstilling av rørsukker. Produseres særlig på Jamaica, Cuba, Puerto Rico og Martinique.
For nordmenn flest er rom nærmest synonymt med den hvite Bacardi og enkelte har smakt Havana Club i ny og ne. Disse rom-typene er greie som en introduksjon til rom, men det har de siste årene kommet flere nye rom-typer. Det er vel verd å smake på disse dersom man har sansen for rom-smaken, og ikke kun er interessert i rom som et alternativ til vodka og gin som blandemiddel i drinken.
I november ble det lansert nye spennende rom-typer i Norge som er å få kjøpt via bestillingsutvalget på Polet. Det er Bakken Vin & Gourmet som har tatt flaskene fra den lille legendariske ”rom-øya” Martinique i Det Karibiske Hav og fått den til Norge. Vi har smakt disse og anbefaler 2 varianter:

Trois Rivières Rhum Vieux '10 Ans'

10 år på franske eikefat og har mørk farge. Mild og aromatisk i nesen, men en noe kraftigere rom i smaken enn varianter som ikke er lagret så lenge. Kompleks med preg av eik, vanilje, kryddere, frukter og florale toner. Laaaang ettersmak. (kr 612,90). Denne romen passer godt etter et måltidet, alene eller med litt vann. Perfekt til cigarer (eller til kaffen) og kan også godt nytes som apèritif.

Trois Rivières Rhum Blanc Agricole

Hvit, ulagret rom etter Agricole-metoden. Duft av varmt sukker, modne bananer og kokosmelk. Godt strukturert, myk, vedvarende smaksbilde. Perfekt til Ti-Puch eller som base for en longdrink/coctail. (kr 355,60)

Slik lages rom:

Knusing av sukkerrør gir sukkersaft.
Fermentering omformer sukkersaften til alkohol.
Destilleringen konsentrerer alkoholen til ”rhum agricole” (landbruksrom).
Lagring på eiketønner i mist 3 år.

Calvados

Eplebrennevinet calvados produseres i Calvados helt nord i Frankrike. Det destilleres fra eplesider og lagres på eikefat fra 2 til 5 år, eller mer. Første produksjonen kan dateres helt tilbake til 1600 tallet. Calvados er perfekt som en digestiv alkohol, men kan også drikkes mellom rettene slik som franskmennene selv gjør det. For de aller modigste kan calvados også brukes i mat og desserter. En sikker vinner er ”trou normand” (normansk hull) - eplesorbet servert med calvados som man heller i et hull midt i sorbeen.

Det er flere produsenter av dette eventyrlige destillatet, så det kan være vanskelig å orientere seg. Det er utrolig mye spennende å velge mellom. Et godt råd kan være å styre unna de aller største produsentene. Vi falt pladask for Calvados Dupont 1985. Den er som et sirkus i munnen. Ettersmaken av epler sitter som et skudd og slipper ikke taket med det første (509,80 kroner).

Cognac

For mange er det ikke jul før ”jule-cognacen” er kommet i hus, men det er mange varianter å velge blant. Pressebyrået Desken hadde for en tid tilbake en cognac-test hvor 20 journalister testet 26 ulike cognacer. I klassen X.O som betyr at cognacen er lagret i minst 6,5 år gikk Nansen X.O av med seieren i den uhøytidelige kåringen blant de mestselgende cognacene (369 kroner)

Jenssen Carte Blanche Grande Champagne (965,30 kroner) ble best blant utfordrerne som foreløpig ikke har nådd samme salgsvolum, men som er svært gode cognacer. I gjennomsnitt er Jenssen X.O. lagret i 25 år. Den består av ni komponenter, den eldste av dem er 35 år den yngste 22 år. Cognacen er ikke tilsatt karamell eller sukker, all karakter kommer fra lagringen på eikefat. Den har en markant, smøraktig smak og svært lang ettersmak.
Historien bak denne cognacen er for øvrig nokså spesiell – som cognacen i seg selv. Per Egil Jensen er den første nordmann som har kjøpt en gammel vingård i beste delen av Cognac (Grande Champagne), investert en formue og renovert den fra grunnen av. Det skjedde så sent som i 1999. Det flytende resultat av pionergjerningen er JenssensCarte Blanche Grande Champagne, en ekte XO Grande Champagne til rundt tusenlappen og den helt spesiell Arcana fra 1905 til noen titusener pr. flaske.

Slik drikker du cognac

Valg av glass er viktig. Velg et tulipanformet glass som bevarer aromaen i glasset. Hell i cognacen, løft glasset mot nesen og trekk pusten dypt gjennom nesen samtidig som du trekker litt luft gjennom munnen slik at også tungen får sitt av aromaen. Champagne skal nytes i store slurker for å få best utbytte av smaken. Cognac derimot skal nytes gjennom mange små slurker. Særlig på 90-tallet fikk mange menn såkalte cognac-varmere til jul fra sine bedre halvdeler. Er du blant dem bør du stue klenodiet vekk på loftet, eller gi det bort til en du ikke liker. Du skal nemlig aldri varme opp cognacen under åpen flamme da dette dreper cognacens lukt og smak. Oppvarming til romtemperatur gjøres enkelt med kroppsvarme fra hånden.

Krav til cognac

All cognac må komme fra stedet Cognac et lite tettsted med 20.000 innbyggere 50 mil fra Paris. Området består av 80.000 hektar fordelt på seks underdistrikter: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois, Bois Ordinaires.

Whisky

Synes du at cognac blir for søtt er det ingen skam å velge en god singelmalt whisky. Ardbeg Destillery ble etablert i 1815 og er kanskje Skottlands beste destilleri – iallfall for whisky-drikkere med sans for røyksmak.
Med et fenolinnhold på rundt 50 parts per million er dette whisky for kjennere og oppsøker du Vinmonopolet bør du ta med deg en Ardberg 10 som hjelp mot røyksuget. Ardbeg 10 gir hint av sjokolade og karamell som sammen med kanel og fenoler gir et jordaktig preg før torv og cigar-røyk overtar smaksbildet og avsluttes med søtlige jod, malt og torv-toner.
Pris: 469 kroner
Et rimelig whisky-alternativ er klassikeren Upper Ten som til 259,50 har god fylde, fint sammensatte aromaer og god lengde på ettersmaken.

Sherry

Sherry er ikke bare noe den gamle damen i rullestol i Hotell Cæsar drikker. Sherry er faktisk iferd med å bli en trend-drikk og vi har sett nærmere på to typer sherry fra produsenten Williams & Humbert som passer både for den eldre og den yngre gane: Dry Sack Fino og Dry Sack Medium Dry.
Denne produsenten har med fordel valgt en mer ungdommelig tilnærming til sherry; stilrene vinflasker utstyrt med tapasoppskrifter som henger rundt flaskehalsen.
Dry Sack fino er den letteste og mest elegante av sherryene fra Williams & Humbert. Det er en veldig lys sherry med elegant duft av valnøtt, mandel, fersk eik og sjøsalt. Smaken er meget tørr og lett med den typiske blomsterkarakteren. Den har fine syrer og en svak og bitter smak av mandel og nøtter i ettersmaken. Den skal serveres til tapas og annen salt fingermat. Prøv den også til røkt kjøtt, fisk, kanskje til og med laks. Den kan med interkontinental fordel prøves til sushi – en ny og annerledes kombinasjon som både er rask og enkel å servere. Sherry drikkes fra små hvitvinsglass og så kald at det blir dugg på glasset.

Ifølge den norske importøren Maxxiums Line Enerhaugen, er det allikevel Dry Sack Medium Dry som er flaggskipet til Williams & Humbert. Dette er en ravgul sherry med varm og moden duft av tørket frukt og ristede nøtter. Den er halvtørr og fyldig med velbalanserte syrer og en lang ettersmak.

Dry Sack Fino. Fin balanse med hint av mandel og nøtter i ettersmaken. Lett og elegant basert på Palominodruer. Pris: 74,30,-

Dry Sack Medium Dry. Fin balanse med hint av mandel og nøtter i ettersmaken. Lett og elegant basert på Palomino og litt Pedro Ximenez. Pris: 123,-

Portvin

Etter all julematen er det godt med et ostefat som alternativ eller tillegg til tørre kaker og Twist. Da kan du enten finne de perfekte rød- eller hvitvinene som passer til osten, eller velge å ta opp igjen tradisjonene med sherry eller portvin.

Det som er lurt å tenke på når det gjelder portvin er at den oksiderer raskt og blir helt ødelagt om du ikke drikker den opp i løpet av kort tid. Er du usikker på hvorvidt du kommer til å like portvin, eller rett og slett ønsker å drikke moderat – kan det være lurt å kjøpe en halvflaske som nettopp er kommet på polet.

Produsenten Ferreira er kanskje Portugals beste vinhus og er spesielt verdenskjent for sin rødvin Barcha Velha. Portvinen Ferreira LBV 1997 er nå kommet på polet i halvflaske til rett under 100-lappen. Vinen er basert på druene Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca og Tinta Roriz som alle kommer fra Ferreiras ”A” klassifiserte eiendommer i Pinhão-området av Dourodalen. Portvinen har dyp rød farge, aromaer av mørke bær, rosiner, krydder og sjokolade. En fyldig vin med runde tanniner og lang og deilig ettersmak. Passer utmerket til sjokolade (!), gåselever, nøtter og annet julegodt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:476
Norsk mat.Selskapsmat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.