Føler fisk smerte?


Oppdatertdato: 2003-06-13 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Metodene vi bruker for å avlive oppdrettsfisk tar ikke like mye hensyn til at fisken kan oppleve smerte sammenliknet med avlivingsmetoder vi bruker for å slakte andre dyr.
Forskere har forsøkt å finne svar på om fisken kan føle smerte på lik linje med andre dyr, men ingen har hittil lykkes i å bevise eller motbevise at fisk har smertefølelse på lik linje som kyr, griser og sauer.

Å føle forutsetter bevissthet. Den delen av hjernen som kalles hjernebarken har lenge vært ansett som en forutsetning for bevissthet.
Vi vet at fisken mangler hjernebark.
Fugler, krokodiller, frosker og pinnsvin mangler også denne delen av hjernen.
Betyr det at de ikke føler smerte?

Fisken mangler hjernebark, men den har et nervesystem.
Nervesystemet gjør at nerveimpulser transporteres fra nervene i kroppen og til hjernen.
Hos fugler har forskning vist at hjernestammen ivaretar oppgaver som ivaretas i hjernebarken hos varmblodige pattedyr som kuer, griser og sauer.
Enkelte forskere mener at dyr ikke må ha hjernebarken som en del av hjernen for å føle smerte.

En teori er at hjernebarken fungerer som et måleinstrument for smerte vi føler, slik at varmblodige pattedyr og mennesker klarer å skille ut hvor intens følelsen av smerte er.
For oss mennesker vil det være viktig å raskt få smertesignaler som forteller oss om vi har slått en tommelfingernegl slik at den blir blå, eller om tommelen er kappet av.
For en fisk er det mulig at forskjellen på litt vondt og veldig vondt ikke har noen betydning fordi følelsen av smerte betyr at den er i fare.
Uansett hvor intens eller svak smerten måtte oppleves dersom fisken hadde hatt hjernebark, betyr smerten at den kan skades eller i verste fall dø.
En konsekvens av en slik teori er at fisken har like vondt uansett om skadene den får er store eller små.

Dyrevernlovens paragraf nummer 2 sier at "dyr ikke skal komme i fare for å lide i utrengsmål".
Statens dyrehelsetilsyn har kommet frem til at: Siden det ikke er bevist at fisk ikke kan føle smerte eller føler smerte må vi legge til grunn at fisk kan lide og føle smerte på samme måte som varmblodige pattedyr.
Vi bør derfor ta like mye hensyn til fisken som det hensynet vi viser andre dyr når vi skal slakte dem.
Dersom fisk føler smerte bør derfor denne følelsen vare så kort tid som mulig, og avlivingsmetoder bør derfor være hurtige.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:7
Slanking.Turmat.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.