
I førjulstiden samles ofte venner eller kollegaer til hyggelig lag. Julevarene er allerede i butikken og lysten til å smake er der. Men lysten på full julemiddag er ikke der, den hører julen til. Da kan løsningen være en førjuls-tapas.
Når spanjolen går til sin yndlingsbar for å nyte sitt glass og sin Tapas, har han et utall av småretter med grønnsaker, sjømat og kjøtt å velge i. Men den gamle Tapas- tradisjonen startet faktisk med at man serverte en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte.
Tapas-kunsten i dag innbyr til stadig nye fantasifulle kombinasjoner i smak, lukt og farge, og den aller siste varianten er førjuls-tapas eller jule-tapas.
Spekeskinken er byttet ut med julevarer som kokt lammelår, pinnekjøtt, julepølser, ribbe og et utvalg av julens pålegg. I nye smakskombinasjoner og måter å anrette på kan en med stor nytelse spise juleproduktene uten å ta selve julemåltidet på forskudd.
Fenalår til juletapas
6 porsjoner
12 skiver fenalår
ca 400 g små fine mandelpoteter eller Ratte-poteter
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet sort pepper
¼ ts godt salt
2 ss friske hakkede urter – timian, persille og/eller oregano
Slik gjør du:
Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.
Anrett fenalåret på porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød til.
Oksetunge til juletapas
6 porsjoner
1 oksetunge i skiver (3-4 skiver pr. person)
1 rødbet, rå
1 gulbet, rå
1 l soyaolje
4 jordskokker
1 bunt persille
1 bunt basilikum
Slik gjør du:
Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.
Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.
Anrett skiver av oksetunge, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.
Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas
6 porsjoner
12 ”pinner” kokt pinnekjøtt
2 båter hvitløk
2-3 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 liten bunt frisk basilikum, hakket
Slik gjør du:
Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna. Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.
Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.
Julepølser og medisterkaker til juletapas
6 porsjoner
1 medisterpølse
4 medisterkaker
2 stk gulrot
½ kålrot
4 store fine poteter
2 ss smør
1 ss olivenolje
1 ts godt salt
1 ts pepper
Slik gjør du:
Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.
Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).
Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gyldne.
Anrett pølser, kaker og grønnsaker som en varmrett.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:724