Friele er den første norske kaffeprodusenten som gjør det mulig for forbrukerne å spore kaffe. - Blant nordmenn er interessen økende for denne typen sporbar og sertifisert kaffe, ikke minst fordi de ønsker at kaffen skal være laget uten brudd på miljø og arbeidstagerrettigheter, sier Atle Engelsen, CSR ansvarlig i Friele.
Nordmenn liker kaffe. Vi ligger i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking og vi drikker i gjennomsnitt fem kopper daglig. Nordmenn liker å tenke på seg selv som et folkeslag som er opptatt av ansvarlighet. Ifølge en undersøkelse som Norstat nettopp har gjort for Friele mener 85 prosent av nordmenn at det er viktig at kaffen som norske bedrifter kjøper er fra produsenter som har ordnede lønns- og arbeidsforhold for de ansatte.
I den samme undersøkelsen går det frem at over halvparten av nordmenn mener det er viktig at kaffe er sertifisert gjennom en uavhengig tredjepart som for eksempel UTZ Certified eller Fairtrade. - Dette er svært positive tall, med tanke på at ordningen med tredjepartsorganer ikke har vært kjent for den jevne forbruker i mange år, sier Engelsen.
Ifølge Engelsen har Kaffehuset Friele de siste årene fått henvendelser fra norske forbrukere som ønsker å få vite hvor kaffen er laget og under hvilke forhold. – På grunn av samarbeidet vi har med sertifiseringsordningen UTZ Certfied kan norske forbrukere nå med noen tastetrykk på PCen få konkret informasjon om hvilket land, hvilken plantasje og under hvilke forhold kaffen er produsert. De vil dermed kunne bidra til kontroll av ansvarlig produksjon og handel. Man kan også undersøke og få svar på hvorfor kaffen smaker annerledes avhengig av hvor den kommer fra.
Kaffehuset Friele er overbevist om at større åpenhet om egen leverandørkjede bare har positive effekter og er ikke engstelig for konkurransesituasjonen ved å la andre få vite hvor de kjøper kaffen fra. – Med det åpenhetssamfunnet vi lever i er det uansett ikke mulig å skjule noe. Ved å tilgjengeliggjøre informasjon, håper vi på tilbakemeldinger om hvordan vi kan gjøre ting bedre, sier Engelsen.
Fakta
Sertifiseringsordningen UTZ Certified er et multi-stakeholder initiativ bestående av kaffeprodusenter, kaffehandlere og frivillige organisasjoner.
Utz Certified hjelper kaffefarmen å jobbe målrettet for å forbedre sosiale forhold, for å få mer miljøvennlige produksjonsprosesser og for å oppnå lønnsom drift. Kaffefarmen får også en premium tilleggspris for den sertifiserte kaffen.
Friele er en av Norges største kaffeprodusent. I 2010 var mer enn 60 prosent av all Frieles råkaffe sertifisert av internasjonale merkeordninger for ansvarlig råvarehandel, som for eksempel Utz Certified og Fairtrade. Friele har som mål at innen 2014 skal all kaffen være sertifisert.
Tall/statistikk
1) Solgt kaffe 2010
a.i verden: ca. 8 millioner tonn (Kilde: ICO.org)
b.i Norge: ca. 31 millioner kg (Kilde: Norsk Kaffeinformasjon, kaffe.no)
c. Utviklingen i 2011: Ligget jevnt siste fem år (Kilde NKI)
2) Kjøpt kaffe Friele 2010
a. Totalt for året: ca. 12,5 millioner kg
b. Sertifisert kaffe: ca. 8 millioner kg
i. Fairtrade
ii. UTZ Certified 7, 75 mill. kg
c. Utviklingen i 2011 (trend): Økende interesse fra kunder og forbrukere
3) Kjøpt UTZ Certified kaffe 2010
a.Totalt i verden: 122.000 tonn (Kilde: Utzcertified.org)
b.Totalt i Norge: ca. 10,5 millioner (Kilde: Utzcertified.org)
c.Utviklingen i 2011: Økende. Utz sertifiserte kaffe har økt med 40% hvert år de siste årene (Klide: Utzcertified.org)
Kaffehuset Friele er Norges ledende og eldste kaffehus, og vårt arbeid er preget av ansvarlighet og lidenskap til kaffe. I 1799 handlet Herman Friele sin første kaffelast, og seilte den hjem til Bergen. Også i dag reiser vi jorden rundt for å smake på kaffeavlingene og velge ut de beste partiene. Med en markedsandel på ca 35 prosent kommer hver tredje kaffekopp som drikkes i Norge fra Kaffehuset Friele.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2110