Første whisky på skotsk eik


Oppdatertdato: 2006-04-28 Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Engelskmennene kom og stjal all den skotske eiken for å krige mot Napoleon og bygge parlamentet. Resten av eiken i Skottland ble brukt til whiskylagring.
Dette er i alle fall historien Stewart fra det skotske destilleriet Glengoyne forteller oss. Iført kilt og med et glass whisky i hånden, ser han ut som en ekte urskotte.

- Først skulle de forbannede engelskmennene krige mot Napoleon, og tok all eika vår for å bygge båter. Så når den hadde vokst opp igjen, ble den hugget ned for å bygge det skotske parlamentet.
- Da var det ikke mye skotsk eik igjen å ta av. Men en dag vi var ute og gikk tur kom vi over en klynge med noen få trær. Gleden var stor, og vi hugget dem selvfølgelig ned og lagde lagringsfat av treverket.

Enestående eik

Grunnen til at skotsk eik er så eksklusivt, er fordi det knapt finnes eik i Skottland. Det som finnes brukes for det meste til vedlikehold av parlamentet.
- Vi skulle faktisk slippe whiskyene allerede i 2004, men måtte utsette fordi parlamentet i siste liten kom og tok den skotske eiken. Vi måtte lete godt og lenge for å finne mer eik, forteller Iain Weir, markedssjef hos Ian Macleod Distillers i Skottland, som eier destilleriet Glengoyne.

Tradisjonelt sett brukes eik fra enten Spania eller USA i lagringen. Dette gjør at bruk av skotsk eik er kostbart. Produktet blir også mer verdifullt siden det ikke er mange flaskene som blir produsert.
Skotsk eik er også storartet til bruk i whiskylagring. Treverket er tett og ugjennomtrengelig. Desto lenger nord eiken har vokst opp, desto tetter er den, og skal etter sigende gjøre seg svært godt til whiskylagring.

Søtlig perle

Whiskyen Glengoyne Limited Edition 15 Years Old Scottish Oak Wood Finish er derfor en av de helt sjeldne. Glengoyne var det første, og så langt eneste, destilleriet i verden til å bruke skotsk eik som en ”finish” i lagringen. Resultatet er en 15 år gammel single malt whisky fra sherryfat, som er lagret ytterligere i 3 måneder og én uke på fat av skotsk eik.
Den spesielle lagringsprosessen har tilført whiskyen en helt unik smak. Whiskyen er en smule søt og dessuten har den aromaer av honning, sirup og sjokolade. Smaker av vanilje og eple gjør at den utmerker seg som dessertwhisky.

God respons

Scottish Oak Wood Finish-whiskyen vant i fjor gull på Stockholms øl- og whiskyfestival. Siden da har den fått mye oppmerksomhet og høstet gode kritikker verden rundt.
- Whiskyen har blitt en favoritt blant konsumenter og eksperter. Responsen har vært fantastisk, og vi er enormt takknemlige for den internasjonale kvalitetsutmerkelsen i Sverige i fjor, sier Leonard Russell, administrerende direktør i Ian Macleod Distillers.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:817
Norsk mat.Rask mat.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.