For få bruker folat


Oppdatertdato: 2007-06-30 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Hvert år går om lag 60-70 norske kvinner gravide med et barn som har ryggmargsbrokk eller en annen alvorlig neuralrørsdefekt. Tallet kan trolig mer enn halveres dersom kvinner tar tabletter med folat etter anbefalingene, som er: 0.4 mg folsyre daglig én måned før og de to - tre første månedene av svangerskapet.

Siden 1998 har Sosial- og helsedirektoratet anbefalt kvinner å begynne med B-vitaminet folat når de planlegger graviditet, og fortsette med det de første to-tre måneder av svangerskapet. Årsaken er at folat forebygger ryggmargsbrokk. Lukkingen av ryggmargen skjer i begynnelsen av svangerskapet. Folat-tilskuddet er derfor spesielt viktig de første ukene.

For få kvinner tar folsyre som anbefalt, også selv om de planlegger svangerskapet. De starter for sent til å få effekt i forhold til å forebygge neuralrørsdefekter.

Resultater fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) for årene 2000-2003 viser at bare rundt ti prosent av norske gravide kvinner bruker B-vitaminet folat regelmessig en måned før svangerskapet og ut de tre første månedene av svangerskapet. Av deltakerne i MoBa, som hadde brukt folat i forbindelse med graviditeten, hadde nesten tre av fire startet etter at de ble gravide.

De ti prosentene av gravide som hadde brukt folat regelmessig før graviditeten og gjennom første trimester, hadde høyere utdannelse enn gjennomsnittet. Dette gjaldt også far. En høyere andel av brukerne hadde planlagt svangerskapet. De var eldre, gift, ikke-røykere, og de hadde høyere inntekt enn gjennomsnittet.

Data er innhentet fra de 22 500 første kvinnene i MoBa. Disse kvinnene fødte i 2000-2003. Det ble sett på hvor mange som bruker folat fra to måneder før de blir gravide og hvor mange som bruker folat etter at de har vært gravide i tre og åtte måneder.

Resultatene fra MoBa-undersøkelsen er publisert av Roy M. Nilsen og medarbeidere i The American Journal of Clinical Nutrition.

Hva er folat?

Folat er et B-vitamin som også er kjent under navnene folacin, folinsyre eller folsyre. Folat finnes blant annet i brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, bønner og grove kornvarer. De aller fleste kvinner i Norge får ikke i seg så mye folat gjennom maten.

Folat er reseptfritt

Du får kjøpt folattabletter på 0,4 milligram (400 mikrogram) uten resept på apotek eller medisinutsalg.

Ryggmargsbrokk tilhører en type misdannelser som på fagspråket kalles nevralrørsdefekter. I Norge fødes det om lag 60-70 barn med slike misdannelser hvert år.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1125
Norsk mat.Hverdagsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.