Forbrukerene vil ha magert svinekjøtt


Oppdatertdato: 2005-01-24 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Studio Dreyer Hensley


Slanket seg 17 kg :

Svin er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge. Hver nordmann spiser cirka 25 kilo svinekjøtt årlig. Det finnes fremdeles en myte om at svinekjøtt er fet mat. Det kommer helt an på hvilken del av grisen man snakker om. Renskåret svinekjøtt, uten fett og bein, inneholder kun 2-4 % fett.

I begynnelsen av januar ga Sosial og helsedirektoratet ut sin rapport ”Utviklingen i norsk kosthold 2004”. Sett i forhold til dagens helsesituasjon er det spesielt viktig å fokusere på fettinnholdet i ulike type råvarer og type fett. En av Sosial og helsedirektoratets anbefalinger er at man bør bruke mer rent og magert kjøtt.
Den norske grisen er slanket med 17 kg fett i løpet av de siste 40 årene, og mengde kjøtt i slaktet har økt tilsvarende. Grisen tilfredsstiller nå forbrukerenes og myndighetenes krav til sunnhet, sier Johannes Ingvoldstad, informasjonskonsulent i Norsvin. Den økte kjøttmengden har blant annet bidratt til at indrefileten på den norske grisen har blitt 0,5 cm tykkere de siste 7 årene.
En ny undersøkelse viser at nordmenn er svært bevisste på fett (Kjøtt, holdninger og endring, en oppfølgingsstudie). To av tre forbrukere skjærer bort fettranden på kotelettene, og de velger magrere svinekjøtt enn før. Halvparten av fettet som finnes i svinekjøtt er umettet fett, som er godt for hjertet.

Lag sunne raske småretter av magert svinekjøtt

Svinekjøtt er saftig, men også mørt, magert, har en mild smak, det er tilgjengelig hele året, og ikke minst er det rimelig. Med andre ord; midt i blinken for deg som vil spise uten et snev av dårlig samvittighet.

Magert svinekjøtt finnes blant annet som gryteklare produkter i strimler, terninger, schnitzler, skinkebiffer og fileter.

Steking av magert svinekjøtt

Husk at rask steking på sterk varme gir det beste resultatet. Renskåret svinekjøtt kan oppleves som tørt hvis det er feil tilberedt, fordi kjøttet er så magert. Det er derfor svært viktig å ikke ”oversteke” kjøttet, det er slett ikke nødvendig at det er grått helt igjennom. Det er også viktig at det ikke blir liggende og ”tørke” etter at det er ferdigstekt; her gjelder det å spise straks!

Pasta med svinekjøtt og tomatsaus

Det er ikke så vanskelig å lage en god pastasaus selv, ikke tar det så lang tid heller. Her er en enkel og god pastarett med renskåret svinekjøtt og hjemmeplaget tomatsaus.

Porsjoner:2

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. løk
2 båt hvitløk
1 stk. gulrot - revet eller skåret i tynne strimler
1 boks hermetiske tomater - hakkede
½ stk. hønsebuljongterning
1 dl vann
½ ts salt
¼ ts pepper
200 g pasta

Slik gjør du:

1. Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken.
3. Brun kjøttet raskt i olje, i varm stekepanne (gjerne i to omganger).
4. Bland pastaen og kjøttstrimlene forsiktig inn i sausen til slutt.

Lynrask hverdagsmat!

Magert svinekjøtt og en wokblanding gir deg en fullverdig middag på noen få minutter.

Svinekjøtt i wok

Porsjoner: 2

250 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. gulrot
1 stk. rød paprika
½ stk. purre
1 ts buljongpulver
1 ½ dl vann
2 ts soyasaus
1 ts maisennamel
½ ts malt ingefær
½ ts salt
½ ts grovmalt pepper

Slik gjør du:

1. Grovriv gulrot, skjær paprika i strimler og purre i ringer.
2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg tilside.
3. Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.
4. Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper, og la det trekke et par minutter. Server med kokt ris.

En frisk salat med mye godt i.

Mettende salat med mye godt i! Denne kan du trygt servere til middag.

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Porsjoner:2

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
½ stk. hode issalat
2 dl ruccula
1 stk. rødløk i tynne skiver
1 stk. avocado i tynne båter
1 ts sitronsaft
½ dl pinjekjerner

Slik gjør du:

1. Fres kjøttet et par minutter på sterk varme i litt olje. Stek det i to omganger. Dryss over salt og pepper.
2. Skyll salatene og skjær issalaten i strimler. Ruccula kan brukes som den er eller i biter. Legg salaten i en bolle sammen med løken. Avokado skjæres i båter og dynkes med litt sitronsaft slik at den holder fargen.
3. Pinjekjernene blir ekstra gode hvis de ristes i tørr stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss pinjekjernene over salaten.

TIPS

Bruk gjerne ferdigdressing. Du kan også bruke de halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje og/eller vann.

Svinekjøtt – enten det er kokt skinke, spekeskinke eller stekte strimler og bacon – passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:502Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.