Forebygger probiotiske matvarer svangerskapsforgiftning?


Oppdatertdato: 2012-03-08 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Gravide som fikk i seg probiotiske melkeprodukter tilsvarende ett glass daglig hadde lavere forekomst av svangerskapsforgiftning sammenlignet med andre gravide kvinner. Det åpner muligheten for at slike melkeprodukter kan beskytte mot utvikling av svangerskapsforgiftning, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

Studien bruker data om kosthold og en rekke andre forhold fra over 33 000 førstegangsfødende som deltar i Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

For tidlig å si noe om årsakssammenheng

Studien viser at forekomsten av svangerskapsforgiftning var lavest hos dem som fikk i seg probiotiske melkeprodukter tilsvarende et glass probiotisk melk eller yoghurt daglig.

– Resultatene er spennende for videre forskning og antyder mulighetene for en helt ny retning i forebygging av svangerskapsforgiftning og andre sykdommer i svangerskapet. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne sammenhengen må bekreftes av andre studier før vi kan si at probiotika faktisk beskytter mot svangerskapsforgiftning, sier forsker Ronny Myhre ved Folkehelseinstituttet.
Resultatene passer godt sammen med andre studier som blant annet har funnet sammenheng mellom bruk av probiotika og lavere blodtrykk, og mellom bruk av probiotika og betennelsesreaksjoner i tarmen. Forhøyet blodtrykk er et av sykdomstegnene ved svangerskapsforgiftning.

Hva bør gravide gjøre?

Helsedirektoratets råd om kosthold i svangerskapet omfatter daglig inntak av melk og meieriprodukter, fordi disse bidrar med mange viktige næringsstoffer.

Basert på denne studien er det for tidlig å gi råd om at gravide bør ta probiotiske melkeprodukter. Blant annet må flere studier peke i samme retning og i tillegg må eventuelle mulige uønskede virkninger også kartlegges.

Om studien

Dette er en befolkningsstudie som inngår i Den norske mor og barn undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet.

Studien brukte data om kosthold og en rekke andre forhold for 33 399 førstegangsfødende. Blant disse utviklet 1 755 (5.3 %) svangerskapsforgiftning. Svangerskapsforgiftning er en tilstand som kan utvikle seg til å bli alvorlig for mor og det ufødte barn. Tilstanden er kjennetegnet ved forhøyet blodtrykk og protein i urinen.
Studien viser kun en statistisk sammenheng mellom inntak av probiotiske melkeprodukter og lavere forekomst av svangerskapsforgiftning. For å finne ut mer om årsaksforhold må det gjøres et forsøk der man trekker tilfeldig blant gravide, der halvparten får probiotikaholdig drikke og halvparten får drikke uten disse bakteriene. Selv om man i et slikt forsøk skulle finne en gunstig effekt, vil det ikke være slik at alle tilfeller av svangerskapsforgiftning vil bli forebygget med inntak av probiotiske melkeprodukter.

Probiotika er en spesiell type levende tarmbakterier, vanligvis melkesyrebakterier, som er en naturlig del av tarmene våre. Probiotika er i denne studien bifido- og melkesyrebakterier med antatt helsefremmende effekt.

Referanse:
Intake of Probiotic Food and Risk of Preeclampsia in Primiparous Women, The Norwegian Mother and Child Cohort Study, American Journal of Epidemiology - Anne Lise Brantsæter, Ronny Myhre, Margaretha Haugen, Solveig Myking, Verena Sengpiel, Per Magnus, Bo Jacobsson og Helle Margrete Meltzer

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2392Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.