
Overvekt og fysisk inaktivitet er viktige årsaker til type 2-diabetes. Studier viser at fysisk aktivitet og et sunnere kosthold kan være dobbelt så effektivt som medikamentell behandling for å redusere risikoen for utviklingen av sykdommen.
Stadig flere får diabetes. Antallet personer med diabetes i Norge er anslått til ca. 265 000 og halvparten av disse har ikke fått diagnostisert sykdommen. Vel 25 000 av disse har type 1-diabetes. Norge er et av landene hvor type 1-diabetes blant barn og unge forekommer hyppigst. Forekomst av kjent type 2-diabetes har økt og mest hos innvandrerkvinner.
Forebygging er viktig
Verdens helseorganisasjon, WHO, har konkludert med at vektreduksjon og regelmessig fysisk aktivitet minsker risikoen for diabetes type 2. Overvekt, bukfedme og inaktivitet øker risikoen.
- Vi anbefaler et variert kosthold med fiberrik mat som grove kornprodukter, poteter, grønnsaker, bær og frukt. Det er viktig å redusere inntaket av mettet fett, vi anbefaler derfor magre kjøtt- og melkeprodukter og alle typer fisk og planteoljer. I tillegg er det viktig å redusere inntaket av mat, godteri og drikke som innholder sukker, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling ernæring i Helsedirektoratet.
Ved å øke hverdagsaktiviteten i henhold til anbefalingene om minimum 30 minutter fysisk aktivitet hver dag, forebygger man også alvorlige sykdommer som for eksempel diabetes type 2.
Må satse mer på lavterskeltilbud
Selv om det satses på forebygging i dag, er det fortsatt stort potensiale innenfor området. Ett eksempel på tiltak som videreutvikles er lavterskelmodeller for endring av levevaner, testet ut i fem fylker.
- Å endre levevaner krever mye, og tett oppfølging er nødvendig. Ordningene som er prøvd ut med tilrettelegging av lavterskelaktiviteter innen fysisk aktivitet, røykeslutt og sunt kosthold har vist seg å fungere godt, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør for avdeling fysisk aktivitet i Helsedirektoratet.
Nasjonale retningslinjer for diabetesbehandling
Retningslinjene er en del av Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006-2010 og er primært rettet mot leger og sykepleiere som arbeider klinisk med diabetes både i primær- og i spesialisthelsetjenesten. Men de vil også være nyttige for annet helsepersonell. De nye retningslinjene er også laget i en kortversjon som skal være et lett tilgjengelig hjelpemiddel i det daglige arbeidet med diabetes
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1837