
Jeg kom over denne artiklen på matforsk sine sider og den tar opp ett tema som er veldig aktuellt for foreldre. Hvem har vel ikke prøvd å overbevise barn om at de må spise fisk, gulrot, frukt, drikke melk osv- og barna bare vil ha sjokoladepålegg på skivene, pizza til middag og cola som drikke. Så les og lær!
- Vi må lære barna våre å like maten akkurat som vi lærer dem å sykle. Altfor mange foreldre gir opp så fort barnet har gitt uttrykk for at det ikke liker noe første gang det smaker på noe. Dette får konsekvenser. Da vil man etterhvert få barn som er kresne til alt. Gjentakelse er viktig for barn –også i matveien. Har barnet vist at det ikke liker maten en gang, skal man servere en bit av det samme på nytt neste gang og neste gang og neste gang…. Slik signaliserer vi foreldre at dette er en matvare som er viktig og smaker godt, som foreldrene liker selv og gjerne vil at barna skal spise, forklarer Elin Kubberød.
Hun er stipendiat ved Matforsk, og arbeider med sensorikk og forbrukerpreferanser. Som mor til to små barn får hun prøvd ut teoriene sine i praksis på hjemmebane. Hjemme hos Elin Kubberød er positive følelser ved matbordet viktig! Barna får forsyne seg selv, og gjerne spise med fingrene. Der deles maten opp i biter for at den skal være lettere å tygge, og fat med påsmurte brødskiver med mange forskjellige pålegg foretrekkes av mor fremfor spørsmålet: hva vil du ha på brødskiva? Dette er et godt triks for å få barna til å smake på nye pålegg.
Hvorfor liker ikke barn fisk?
- Barn er et eget segment for næringsmiddelindustrien, og her et det mye upløyd mark, både med tanke på produktutvikling og presentasjon til segmentet, sier Elin Kubberød. Hun har liggende inne en søknad hos Forskningsrådet, der hun stiller spørsmålet: Hvorfor liker ikke barn fisk? Hun har en teori om at en av årsakene er at mange foreldre serverer fisk ut ifra et helsealibi som lett blir til tvang ovenfor våre barn. Vi har dårlig samvittighet fordi vi ikke gir barna fisk ofte nok, og presser derfor barna til å spise fisk. Vi overdriver kanskje i vår argumentasjon om hvor godt og sunt det er, men viser andre følelser som barna avslører. Ellers er det mange andre forhold som kan påvirke barns aversjon mot fisk: bein, tekstur, lukt etc. Jeg håper jeg får anledning til å gå dypere inn i denne materien, sier Elin Kubberød og fortsetter:
- Belønning for å spise sunt slår fullstendig feil ut. Dersom du belønner barnet ditt med noe søtt for å få barnet til å spise noe sunt, vil barnet få enda større aversjon mot akkurat den maten du vil barnet skal spise, sier hun-
Chili-tilvenning
- Fra naturens side er vi kritiske til nye smaker, samtidig som vi er skapt nysgjerrige. Vi er utstyrt med en preferanse for søtt; morsmelken er søt. Når vi fødes til denne verden har vi også en innebygd skepsis til nye ting. Vi er utstyrt med disse egenskapene fra naturens side for å beskytte oss selv mot farer. Det er derfor viktig at vi på et tidlig tidspunkt i livet lærer oss å utfordre disse preferansene, fortsetter Elin Kubberød. Hun viser til at i Mexico bruker foreldre tre gode triks for å få barna til å spise chili. Chili er en grønnsak med en så sterk smak at den strider mot barns preferanser. Planten er så sterk at den til og med kan gi smertefølelser. Foreldre begynner med å gi salsa i tidlig alder, og øker dosen av chili jevnlig ved gjentatt eksponering Samtidig viser foreldrene selv positive følelser når de spiser chili. Slik lærer barn i Mexico at chili i maten er et ”must”.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:78