Forfør med torsk


Oppdatertdato: 2007-09-28 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tove Sleipnes, Arild Juul


Mat er kultur og skaper relasjoner mellom mennesker, og torsk er spesielt velegnet til å skape nære relasjoner. Kanskje har du sett filmen ”Tatt av kvinnen”? I filmen blir torsken et symbol for samhørighet og kjærlighet. Her kan du få tips til en romantisk middag for to med torsk i birollen.

Dekk et romantisk bord

Også i virkeligheten er oppbyggingen av scenen viktig for å få gjesten på kroken. Maten er selvsagt viktig, og i menyen til høyre kan du velge mellom passende retter med torsk i hovedrollen. Ellers er det få virkemiddel som skal til: bordet kan dekkes med duk og stearinlys, og med en god rødvin parat er kjærlighetsscenen satt. I bakgrunnen kan godt smektende musikk med for eksempel croonere som Frank Sinatra og Marvin Gaye lyde. Da kan hovedrolleinnhaverne gjøre resten av jobben…

Før lanseringen av filmen fikk hovedrolleinnhaverne Trond Fausa Aurvåg og Mariann Saastad Ottesen sjansen til å lage en lekker torskerett som var spesiallaget i anledning filmlanseringen. Kjærlighetsretten kan du selv prøve deg på, og oppskriften finner du under.

Har du ikke sett filmen ennå, bør du ikke nøle lenge. Den anbefales på det varmeste.

"Tatt av kvinnen"- torsk

4 porsjoner

Pannestekt torskerygg

80 g torskerygg med skinn per person
Saltlake ( 1 liter kaldt vann + 80 g salt vispes sammen)

Soyasmørsaus

2 dl fiskekraft
3 dl fløte
1 dl soyasaus
150 g usaltet smør i terninger

Glasert gulrot og nepe

1-2 gulrøtter i staver
1-2 neper i staver
2 vårløk i strimler
120 g smør
40 g sukker
saft av 1 sitron
frøene av 1 vaniljestang

Potettårn

2 store poteter
4 store mandelpoteter
ca 1 dl melk
20 g smør
1 hvitløk
salt og pepper
1 egg

Pannestekt torskerygg

Legg torskeryggen i saltlake og la den ligge i 10 minutter. Ta den opp og tørk den godt med tørkepapir. Stek torsken med skinnsiden ned i middels varm stekepanne i ca 5 minutter. Bruk en blanding av olje og smør. Legg over et lokk etter halvgått tid. juster varmen ved å ta pannen til og fra palten. Når du presser lett på fisken med en gaffel og du ser den flaker seg, er den ferdig.

Soyasmørsaus

Kok fiskekraft og soyasaus noen minutter. Tilsett fløten og litt maizennajevner og kok et par minutter. Ta kjelen vekk fra varmen og pisk inn smøret litt om gangen. Smak til med salt og pepper. Sausen må ikke koke etter at smøret er tilsatt.

Glasert gulrot & nepe

Bland smør, sukker, sitronsaft og vanilje i en kjele. Kok opp og ha i staver av gulrot. La koke litt før nepene tilsettes. Ha i vårløk på slutten av koketiden. Kok til grønnsakene er møre. Smak til med maldonsalt og kvernet pepper.

Potettårn

Begynn med å skjære den store poteten i skiver. Det skal være en skive pr. person. Krydre dem, og stek dem i smør på begge sider.

Kok mandelpoteter uten skall, og hele hvitløkbåter til potetene er møre. Kjør poteter, hvitløk, melk og smør i kjøkkenmaskin til en jevn puré. Ha i egget til slutt. Smak til med salt og pepper. Purèen må være helt fin, siden den skal sprøytes. Fyll puréen i sprøytepose, og sprøyt på de stekte potetskivene. Stek potettårna i ovn på 180 grader i ca 10 minutter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1181
Slanking.Kjøttdeig.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.