
Når julestria nå er over og hverdagen setter inn, er det godt med en varm suppe en kjølig kveld. Og det trenger ikke være så vanskelig å lage heller.
Det er mange supper som nesten lager seg selv og samtidig er dette lett mat.
Jeg har sett på noen gode, varme og kalorifattige supper som er greie å diske opp med en kald kveld.
Ertesuppe
4 porsjoner
250 g Erter, gule
1 l Vann
1 ss Salt
1 ts Salt
1 stor(e) Løk, gul
9 dl Buljong
100 g Røkt svinekjøtt uten fett
2 ts Timian
Legg ertene i vann, tilsett 1 ss salt. La de stå over natten. Slå av vannet og skyll ertene. Kok opp buljongen, tilsett ertene og 1 ts salt. Kokes under lokk ca 60 min. Ha i hakket løk ,timian og kjøtt, skåret i terninger. Kok under lokk ytterligere 30 min.
De sultnes trøstesuppe
4 porsjoner
100 g gulrøtter
50 g sellerirot
100 g kålrot
1 lite blomkålhode
1 purre
1 liter buljong av terning
hakket persille
Dette er suppen som er enkel å ty til når sulten melder seg og du ønsker å bli mett av minst mulig kalorier. En sunn og god suppe. Skrell grønnsakene og skjær dem i strimler eller biter. Skyll blomkålen og del den i små buketter. Skyll purren og skjær den i strimler. La buljongen koke opp i en kjele. Legg i rotfrukter, blomkål og purre. La alt koke sammen til grønnsakene så vidt er møre, ca 10 minutter. Strø over hakket persille. Denne er fin som forrett.
Hønsesuppe
4 porsjoner
500 g kokt hønsekjøtt (eller grillet kylling)
1/2 purre
1 løk
1 fennikel
2 gulrøtter
1 boks hermetiske tomater
2-3 båter hvitløk
1 ss olje
skallet av 1/2 appelsin
1 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
1 liter hønsekraft
400 g poteter
salt og pepper
2 ss finhakket basilikum eller provence krydder
Rester fra en hønse- eller kyllingmiddag kan fint brukes til suppe. Denne suppen inneholder mange godsaker som sammen gir en svært god suppe.
Skjær hønsekjøttet i 2-4 cm store biter. Rens og skjær grønnsakene i små terninger. Grovhakk hvitløken. Fres purre, løk, hvitløk og fennikel noen minutter i olje. Ha i gulrøtter, tomater, appelsinskall og safran (gurkemeie).
Hell over hønsekraften. La suppen småkoke noen minutter. Skrell potetene og skjær dem i små terninger.
Ha dem i suppen og kok til de er møre. Til slutt tilsettes hønsekjøttet og basilikum drysses over.
Server suppen rykende varm.
Minestronesuppe med småpølser
4 porsjoner
ca. 300 g småpølser, Wiener-pølser e.l.
150 g pasta
2 gulrøtter
100 g knollselleri
4 poteter
1 purre
1 båt hvitløk
3-4 ss tomatpuré
1,5 liter buljong (vann + terning)
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts tørket eller
1 ss friske urter (oregano, basilikum e.l.)
1 bunt persille
1. Kok pastaen for seg - ellers kan den bli for mye kokt.
2. Rens grønnsakene og skjær dem i terninger. Hvitløken finhakkes.
3. Ha alt i en kjele og hell over buljongen. Tilsett tomatpuré, krydder og urter og la det koke i ca.15 minutter.
4. Legg i pølsene og la det trekke noen minutter. Rikelig klippet persille over og fint eller grovt brød til
Rødbetesuppe med rømme
4 porsjoner
6 mellomstore rødbeter
2 løk
1 gulrot
2 ss olje
ca. 250 g kål
1 l kraft
1 laurbærblad
salt og pepper
½ - 1 ss eddik
evt. Sitronsaft
rømme
Rens og riv fem rødbeter og resten av grønnsakene grovt opp. Fres grønnsakene i olje i en kasserolle. Hell over kraft og tilsett laurbærblad, salt og pepper. Kok opp og la den trekke i ca. 30 minutter. Riv den siste rødbeten grovt og la den trekke med i suppen de siste 2 – 3 minuttene (dette for at suppen skal få den fine rødfargen). Smak til med eddik, salt og pepper.
Server suppen med rømme, rømmen skal røres ned i suppen. Godt rugbrød eller annet grovt brød smaker godt ved siden av.
Tips : Kokte bokhvetegryn eller byggryn kan serveres som tilbehør til suppen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:490