
Hva skjer med poteten fra den blir tatt opp av jorda til den ligger i potetchipsposen? Det amerikanske kreftforskningsinstituttet (AICR) har sett nærmere på potetens vei fra sunn knoll til næringsfattig kaloribombe.
Ifølge AICR foregår prosessen i grove trekk slik (forandringene i næringsinnhold er typisk som beskrevet nedenfor, men det er forskjell på poteter og bearbeidingsmetoder):
Høsting
Potetene tas opp i store mengder fra åkeren. De som kommer helskinnet gjennom kvalitetsinspeksjonen renses før den virkelige forvandlingen begynner.
Skrelling
I neste prosess blir skallet fjernet. Mesteparten av vannet og næringsstoffene finnes fortsatt i poteten. Det gjør også det meste av karbohydratene og kaloriene.
Kutting i skiver
I neste fase kuttes potetene i tynne skiver, en stor potet (200 g, tilsvarer 2-3 poteter eller en middagsporsjon) kuttes i ca. 40 skiver. Skivene vaskes og tørkes.
Skivene legges i varm olje i 4-6 minutter. I denne prosessen blir potetskivene offisielt potetchips. Mesteparten av vannet i potetene forsvinner, det samme gjør ¾ av vekta. Dette er også tidspunktet hvor potetchipsene plukker opp noen følgesvenner: I 40 potetchips blir 15 gram fett og mer enn 100 ekstra kalorier med videre.
Salting
I neste fase tilsettes salt og/eller smak. 40 potetchips blir tilsatt drøyt 0,7 g salt (natrium).
Dersom de ferdige potetchipsene fortsatt tilfredsstiller kravene til kvalitet, pakkes de i poser og havner på et utsalgssted nær deg.
I tabellen ser du hva som har skjedd med energi og næringsinnhold fra rå potet til ferdig potetchips. Det er blitt langt flere kalorier og mye mer fett og salt. Mengden fiber, kalium og vitamin C er halvert. Det er også blitt betydelig mindre folat og protein i det ferdige produktet.
| Før | Etter | Forskjell i % |
Vekt | En stor rå potet med skall(Ca 200 gram) | Potetchips omtrent 40 stk(ca 50 gram) | -75 |
Energi, kcal | 144 | 266 | +85 |
Fett, gram | 0,2 | 15,9 | +7850 |
Natrium, mg | 2 | 310 | +15400 |
Fiber, gram | 3,2 | 1,7 | -47 |
Protein, gram | 3,4 | 2,7 | -21 |
Karbohydrat, gram | 30,6 | 27,4 | -10 |
Kalium, mg | 964 | 525 | -46 |
Vitamin C, mg | 26 | 13,5 | -48 |
Folat mikrogram | 30 | 19 | -37 |
Kilde: Mattilsynet, Sosial- og helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
Matvaretabellen 2006
Forbruk
Ola og Kari spiser i gjennomsnitt nesten 60 kilo poteter i året. Over halvparten av dette er potetprodukter som pommes frites og potetchips. Forbruket av friske matpoteter er mer enn halvert siden 1970-årene, mens forbruket av bearbeidede poteter er femdoblet.
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites.
Les originalartikkelen hos AICR
her
Les mer om potet
her
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1053