Fredag 9 oktober er det eggets dag


Oppdatertdato: 2009-10-07 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson


Oslo (NW): Egg er verdens beste og viktigste proteinkilde. Kok et frokostegg, lag en omelett eller en stabel pannekaker på fredag. Og si takk til Norges tre millioner verpehøns.
– I Norge er vi privilegert. Vi er et av få land i verden som ikke har salmonella i egg, og derfor kan de også spises rå, som i eggedosis, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Fredag 9. oktober er Verdens eggdag. Et egg, det er et dagsverk for en verpehøne.

– Alle egg som kjøpes ferske i butikken kommer fra Norge. Hele 96 prosent av eggene vi spiser er norske. Den lille importen som finnes går til ferdigmatindustrien, sier Kringlebotn.

176 egg hver

De fleste egg i Norge, flere enn ni av ti, er hvite. Fremdeles kommer de fleste egg fra burhøns, men andelen egg fra frittgående høner er økende og er nå på 19 prosent.
I noen land kommer alle egg fra burhøns, mens i Sveits er nå over halvpartene av eggene fra frittgående høns.
Eggforbruket i Norge har økt litt de siste årene, og nå spiser vi i gjennomsnitt 176 egg hver i løpet av året, altså rundt et halvt egg per dag.
Dermed er vi midt på treet i verdenssammenheng. I Mexico spiser folk dobbelt så mange egg, 350 i året, fulgt av Japan og Kina med 340 egg hver.

Godt for miljøet

– Mange forbinder eggproduksjon med store anlegg, men i fattige land er det å holde høns viktig for å overleve, og det er særlig kvinner som står for hønseholdet, sier Åse Kringlebotn.
Egg sikrer at folk over hele verden får i seg proteiner av beste kvalitet. Protein er ekstra viktig for barn og unge som vokser, men voksne trenger også protein for å vedlikeholde cellene i kroppen.
Egg gir energi og inneholder både mineraler og viktige sporstoffer mennesker trenger for å overleve.
I tillegg er egget nærmest en multivitaminpille. Folk som på grunn av religion ikke kan spise ulike typer kjøtt, kan alltid spise egg.
Nye studier fra utviklingsland viser at fjørfehold kan heve kvinners status, bidra til bedre helse og gi barna større muligheter for skolegang.
Verdens befolkning blir stadig mer sultne på kjøtt og proteiner.

– I land som Kina øker kjøttforbruket, men samtidig er kineserne i verdenstoppen når det gjelder eggspising. Hvis flere spiste mer egg som proteinkilde og mindre kjøtt fra firbente dyr, ville matens klimaspor omregnet til CO2-utslipp blitt langt mindre, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1729
Norsk mat.singelmat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.