Fremtidens skolebrød 2011 er kåret


Oppdatertdato: 2011-09-13 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jon Anders Skau


Etter 3 timers intens baking fra de tre lagene er vinner endelig kåret. Konkurransen Fremtidens skolebrød har pågått siden februar. Det kom inn over 200 oppskrifter fra hele landet. Landslagsbakerne valgte hvert sitt bidrag som de har fulgt opp foran og under konkurransen. Verdig vinner er Cathrine Lillekroken fra Folldal skole med sin grove variant av det klassiske skolebrødet.
Sunne skolebrød med bær er kåret til Fremtidens skolebrød 2011. Produktet er smakfullt og skåret høyest på smak både hos elevpanelet og av juryen. Med utgangspunkt i det klassiske skolebrødet er det både enkelt å lage og enkelt å fortelle om. Og det ser virkelig fristende ut.

- Her er alle vinnere , sa juryleder Kari Wulf fra Norgesmøllene. Det er imponerende at alle lagene har fått til så gode produkter, og vi i juryen fikk en vanskelig oppgave. Energimessig var de alle svært like.
Skolemuffins fikk gode skår på smak, uvanlig og veldig god kombinasjon med sjokolade og banan. Sunt og enkelt.
Sommerfuglbrød – alt i ett! Veldig god på smak. Veldig god ide å få alle ingrediensene inn i produktet: enkel å ha som skolemat!
Sunne skolebrød med bær – en god og sunn variant av det allerede eksisterende skolebrødet – veldig god ide og meget smakfull.

Bake- og oppskriftskonkurransen Fremtidens skolebrød er for alle landets elever fra 5. til 10. trinn og arrangeres for tredje gang. Selve konkurransen har vært på Tangen videregående skole i Kristiansand torsdag 1. september. Det er første gang i år at elevene bak finalebidragene sammen med landslagsbakerne bakte produktene sine som dommerpanelet juryerte.

Årets finalebidrag

Sommerfuglbrød er et salt alternativ med soltørkede tomater, fersk basilikum og pepperoni. Laget hadde prøvd seg frem med flere forskjellige ingredienser på skolen og hjemme. De hadde jobbet mye med smakene. Etter å ha testet ut produktet på medelever valgte de å ha hovedvekt på pepperoni i sitt produkt.
Thomas valgte denne oppskriften fordi det var et smaksrikt produkt. Han forsterket produktet ved å riste frøene for å få frem smaken ytterligere, og grovhakket ingrediensene (bidraget var originalt med ingrediensene kjørt i foodprocessor).
Franziska Skogsholm, Malin Bolstad og Hedda Snekkersveen Hagen (nå i 7. klasse) fra Rena barneskole bakte sammen med landslagsbaker Thomas Valand.

Sunne skolebrød med bær er formet som et klassisk skolebrød med fyll i midten. Cathrine (nå 10. klasse) hadde prøvd ut sin oppskrift 8 ganger hjemme. Hun fikk tilbakemelding fra sine om at skolebrød må ha kokos, og det ble det.
André valgte bidraget fordi han likte at formen var beholdt og så muligheter i oppskriften. Sunne skolebrød er med blåbær, derfor har André endret bidraget litt ved å legge et tynt lag med eggekrem under bærene. Dette for at saften fra bærene ikke skal trekke inn i deigen. Til slutt ble det strødd litt sukker over bærene.
Cathrine Lillekroken fra Folldal ungdomsskole bakte sammen med landslagsbaker André Løvaas.

Skolemuffins er ekstra grove muffins smaksatt med frukt og mørk sjokolade. Laget er meget tydelige på at dette ikke bare er en turmuffins, men også et helt måltid.
Deres bidrag ble valgt av Knut. Han begrunnet sitt valg med at bidraget var sunt med sitt islag av frukt og at sjokoladen gir den ekstra energien som trengs i en lang skolehverdag.
Marita Valmo Olsen, Karen Tyldum, Marius Hjellsand Kjøglum og Lene Robertsen (nå 10. klasse) fra Høylandet barne – og ungdomsskole sammen med landslagsbaker Knut Hammeren.
Elevpanelet besto av 6 elever fra Kristiansand som kom med viktige innspill til dommerpanelet på hva de mente om utseende, smak og hvilket de selv ville valgt. Fra 6. klasse på Tordenskjoldsgate skole kom Angelica, Arnt Åge og Karmel. Fra 9. klasse på Oddemarka skole kom Jens, Markus og Tale.
Årets jury består av Espen Albert fra Dampbageriet i Kristiansand, Kari Wulf fra Norgesmøllene og Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Sunt skolebrød med bær

Cathrine Lillekroken fra Folldal skole står bak denne oppskriften som vant finalen i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2011".

INGREDIENSER
100 g smør
2 ½ dl lettmelk
25 g gjær
½ ts salt
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
300 g sammalt hvete, grov
200 g hvetemel

Fyll:
1 dl ferdig vaniljekrem
400 g blåbær
2 ½ ss sukker
100 g smør til pensling
1 pose kokosmasse

SLIK GJØR DU
1. Varm melken til den er fingervarm, ca 37 °C.
2. Rør ut gjæren i den lunkne melken og ha dette sammen med kardemomme, salt, sukker og mel i en bakebolle.
3. Elt deigen godt for hånd eller på laveste hastighet med kjøkkenmaskin. Smelt smøret, og tilsett dette mot slutten av elteprosessen. Elt deigen til den er smidig og slipper bakebollen.
5. Dekk bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 40 minutter.
6. Ha deigen ut på et melet bakebord. Fordel deigen i 10 like store emner, og trill rund boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten. Sett dem til heving i ca. 30 - 40 minutter.
7. Lag et hull i midten av hver bolle og legg på 1 ss med vaniljekrem. Dryss over ca 2 ss med friske bær og litt sukker. Stek dem midt i ovnen ved 250 °C i ca. 10-12 min. Avkjøl på rist.
8. Smør på litt smeltet smør, og dryss over kokos.

Tips:
Nykvernet kardemomme gir en ekstra god smak.
Tid: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 10

Sommerfuglbrød

Hedda, Malin og Franziska fra Rena barneskole står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2011".

INGREDIENSER
2 dl skummet kulturmelk
25 g gjær
2 ss olje
½ ts salt
1 ts sukker
6 stk soltørkede tomater
1 ss frisk basilikum , hakket
50 g pepperonipølse i små biter
2 dl sammalt hvete, grov
½ dl havregryn
2 ts havrekli
3 ts gresskarkjerner
½ dl solsikkekjerner
3 dl hvetemel
linfrø til pynt

SLIK GJØR DU
1. Varm melken til den er fingervarm, ca 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melken. Rør ut gjæren og tilsett olje, salt og sukker.
2. Hakk opp soltørkede tomater, basilikum og pepperoni ved hjelp av kjøkkenmaskin eller med kniv. Ha dette over i melkeblandingen.
3. Bland sammen sammalt mel, havregryn, havrekli, gresskarkjerner og solsikkekjerner, og ha dette sammen med det andre i bakebollen.
4. Tilsett halvparten av det siktede melet, rør om og gjenta til du har tilsatt alt melet. Elt deigen til den er glatt og ikke kleber, og den slipper bakebollen.
5. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
6. Ta deigen ut på et melet bakebord og elt den lett sammen. Kjevle ut deigen til den er ca. 2 cm tykk. Bruk en sommerfuglformet pepperkakeform, og trykk ut fine emner. Eller skjær dem ut med kniv.
7. Legg sommerfuglene på et stekeplate med bakepapir. Dekk dem med plast, og la dem heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
8. Dusj eller pensle sommerfuglene med vann og strø over linfrø.
9. Stek dem midt i ovnen på 220 °C i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:
Sommerfuglene å fryse, og hvis du tar dem opp om morgenen tiner de til lunsj.

Tid: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 8

Skolemuffins

Marita, Lena, karen og Marius fra Høylandet skole står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2011".

INGREDIENSER
125 g smør
1 dl lettmelk
1 ½ dl kefir
4 stk egg
70 g hvetemel
120 g havremel
120 g sammalt hvete, fin
2 ts bakepulver
100 g kokesjokolade
2 stk eple friske, uten skall
2 stk banan
½ ts salt

SLIK GJØR DU
1. Bland sammen havregryn og melk i en bakebolle, og la det stå å trekke i 10 minutter.
2. Visp egg og rør inn dette og smeltet smør i havregrynblandingen.
3. Ha mel, bakepulver, salt og sukker i blandingen. Tilsett eple, banan og sjokoladebiter. Rør dette forsiktig sammen.
5. Fyll røren i muffinsformer
6. Stek muffinsene midt i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Tid: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 18

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2261
Info.Reker.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.