Fremtidens skolebrød er kåret!


Oppdatertdato: 2010-08-24 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Vinnerne i konkurransen om å lage Fremtidens skolebrød er nå kåret. De tre vinnerbidragene bruker alle grovt mel og det er vist stor kreativitet i utarbeidelsen av oppskriftene. Førsteplassen er i år en spennende oppskrift uten gjær, mens andreplassen er en søtere variant med aprikos og tredjeplassen er smakssatt med urter og ost.

Vinnere av Fremtidens skolebrød 2010:

1. plass: Skolelunsjbrød av Simen, Ole, Alexander, Olve, Bjørnar, Maria Isabella, Nadine, Kristina, Sindre, Silje og Marie, Leirvik skule i Stord.
2. plass: Aprikoshorn av Kato Gullhaug, Slidre skule i Valdres.
3. plass: Urtebrød av Ingrid Aase Cowles og Sarah Skruverud, Folkestad skule i Telemark.

Alle vinnerelevene har vunnet en bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker, og alle de tre vinneroppskriftene vil bli prøvebakt på bakerlinjer i Oslo, Bergen og Stavanger.

Fokus på sunne og grove kornprodukter

Konkurransen Fremtidens skolebrød ble arrangert for andre gang i år og det har kommet inn mer enn 50 spennende bidrag fra 5-7. klassinger i hele Norge. – Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til sunnere spisevaner. Ett av målene med konkurransen er å få flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter i tråd med de nye kostrådene om å spise minst fire porsjoner fullkornsprodukter hver dag. Vi oppfordrer også bakerbransjen til å la seg inspirere av konkurransebidragene til å utvikle enda flere grove bakervarer, sier juryleder og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø.

Kriteriene i konkurransen er blant annet at brødet må være grovt eller ekstra grovt, inneholde lite salt og sukker, og være basert på en egenkomponert oppskrift. En kvalifisert fagjury bestående av representanter med bakgrunn både fra bakeribransjen, skole og ernæring har smakt seg frem til de tre vinnerne.

Fakta om skolekonkurransen Fremtidens skolebrød

Målgruppen er barn i 5. – 7. trinn i alle landets grunnskoler, samt mat- og helselærere i grunnskolen. Konkurransen skal inspirere barn til å spise grovt i hverdagen. Jo grovere brødet eller bollen er, jo mer innhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.
Premier: Bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker. Juryen besto av: Torunn Nordbø, Opplysningskontoret for brød og korn (juryleder), Knut Hammeren, Lantmännen Cerealia, Ingvill Måkestad Bovim, Sunn jenteidrett, Camilla Grefsli, Nofima Mat, Christian Utne, Mesterbakeren og Otto Mathisen, Skolematens venner.

Oppskriftene:

Skolelunsjbrød

Simen, Ole, Alexander, Olve, Bjørnar, Maria Isabella, Nadine, Kristina, Sindre, Silje og Marie fra Leirvik skule står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2010”.

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:
150 g sammalt hvete, grov
125 g hvetemel
1 krm salt
1 ts natron
1 ss sukker
2 ts bakepulver
50 g usaltet meierismør
50 g cottage cheese
2 dl skummet kulturmelk
1 stk egg
Pynt: revet gulost, sesamfrø, hvetekli, oregano

Fremgangsmåte:
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og rør med en tresleiv. Tilsett smør i terninger og elt til alt er finsmulet. Lag en grop i midten av bakebollen, og hell i cottage cheese og melk. Bland til deigen er smidig. Del i 4 like store deler og kjevle ut til ca. En cm tykke lefser.
Pensle brødene med sammenvispet egg. Prikk dem med en gaffel. Strø revet ost, sesamfrø, hvetekli og oregano på toppen.
Stek skolelunsjbrødene midt i ovnen ved 220 °C i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.

Aprikoshorn

Kato Gullhaug fra Slidre skule står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2010”.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 8

Ingredienser:
2 dl melk
½ pk gjær
2 ss olje
1 ts sukker
½ ts salt
20 stk tørkede aprikos
1 dl hasselnøtter
150 g sammalt hvete, grov
100 g hvetemel
1 stk egg til pensling
sesamfrø til pynt

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i den lunkne melken. Tilsett olje, sukker og salt. Rør inn oppskårne aprikoser, grovhakkede hasselnøttkjerner og melet. Hold igjen litt av melet til utbakingen. Rør til deigen slipper bollen og rørespaden. Dekk bollen med plast eller kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ta deigen ut på melet bakebord. Kjevle hele emnet ut til en tykk rund leiv, ca 1/2 cm tykk. Bruk kaketrinse og del den opp i 8 spisser. Rull hver del sammen fra ytterkant mot innerkant. Form horn, og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk til med plast eller eit kjøkkenhandkle og la hornene etterheve dem på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle dem lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø på. Stek aprikoshornene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Urtebrød

Ingrid Aase Cowles og Sarah Skruverud fra Folkestad skule står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2010”.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 16

Ingredienser:
5 dl melk
1 pk gjær
2 ss olje
½ ts salt
1 ts tørket timian
1 ts tørket persille
100 g havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, grov
250 g hvetemel
100 g revet hvitost

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i den lunkne melken. Tilsett olje, salt og urter. Rør inn havregryn og grovt mel. Rør i fint mel til deigen blir passe tykk. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 emner, og trill boller. Lag en grop i midten av bollene, og sett dem på stekeplate med bakepapir. Dekk til med plast eller kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
Fyll gropene med revet ost før bollene settes i ovnen. Stek urtebrødene midt i ovnen ved 200- 225 °C i 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1965Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.