Fristelser fra Chile


Oppdatertdato: 2011-01-21 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Da Pernod Ricard lanserte den chilenske kvalitetsvinen 1865 Single Vineyard Syrah 2007 fra Viña San Pedro på det norske markedet i september inviterte de og vinmakerne til chilensk lunsj. Matskribent og kokebokforfatter Hanne Buxrud og matstylist Ann-Kristin Wang komponerte chilenske tradisjonelle retter og satte dem sammen med viner fra det velkjente chilenske vinhuset Viña San Pedro.

Under deler Ann-Kristin Wang og Hanne Buxrud oppskriftene sine og anbefaler viner til rettene:

Ceviche

300 g SALMA
1 bunt fersk koriander
2 fedd hvitløk
3 stk vårløk
1 stk fersk grønn chili
4 ss lime
1 dl olivenolje
Salt og pepper

Skjær alle ingredienser fint og ha det i en stor bolle. Bland lime, olje og hvitløk, smak til med salt og pepper. Rør forsiktig og la det ”koke” i ca 10 minutter. Smak eventuelt til med mer salt og lime.

Denne retten har et syrlig preg, og vinen vi velger bør derfor også ha god og frisk syre.
Castillo de Molina Sauvignon Blanc er en frisk og fruktig vin med delikate aromaer av stikkelsbær og mineralske toner. Fremtredende syre, middels fylde og lang finish med et hint av urter.
V-pol nummer: 5137201, pris 119,90

Guacamole

4 stk avokado
1 fedd hvitløk, revet
1 ss hakket fersk koriander
1 ts rød chili, hakket
Olivenolje, lime, salt og pepper

Rens avokadoene og legg kjøttet i en bolle. Tilsett chili og koriander og bland med en gaffel eller kjøkkenmaskin. Smak til med salt og pepper.

Empanadas med kjøtt (4 porsjoner)

1 stk løk
1 bunt persille
200 g kjøttdeig
2 stk egg
1 stk paprika
1 ss olivenolje
1 dl oliven
1 ss rosiner

Deig:
7 dl hvetemel
125 g smør
1 dl vann

Hardkok eggene. Legg rosinene i varmt vann en stund. Finhakk rosinene. Finhakk løken og stek den myk i olje. Slå ca 2 ss vann i pannen og la det koke inn. Ha i kjøttet, rosinene og krydderet. La det steke mens du rører. Tilsett finhakket persille. Sett fyllet til side. Fjern steinene i oliven. Del opp de kokte eggene i skiver. Skru ovnen på 250 °C.

Smuldre smør i mel og salt. Arbeid deigen med så mye vann som nødvendig for at deigen skal bli fast og smidig. Del deigen i 8 emner. Kjevle ut deigen ca 3 cm tykk. Bruk en asjett som mål til å forme empanadas.

Legg 2 ss fyll, ¼ egg og litt oliven i hver av rundingene. Brett deigen sammen til en halvmåne. Trykk sammen kantene. De kan fuktes med litt kaldt vann for å sitte bedre. Pensle empanadas med sammenpisket egg, og stek dem til de er lysebrune, ca 10-15 minutter midt i ovnen.

Folkevinen fremfor noen - GatoNegro Cabernet Sauvignon - passer perfekt til kjøttdeigbaserte retter. GatoNegro er en ung, sjenerøs og lettdrikkelig vin med klare toner av modne solbær og bjørnebær. Middels fyldig med god smak av mørke bær, blant annet solbær. Bløt og behagelig med runde tanniner.
75 cl flaske: V-pol nummer: 295301, pris 88,00
300 cl BIB: V-pol nummer: 295306, pris 312,00

Empanadas med laks

Deig: Bruk samme som empanadas med kjøtt
100 g SALMA i smale biter
100 g forvellet spinat
1 fedd hvitløk, fint hakket
100 g kremost, fetaost eller hvit geitost (hva som er tilgjengelig og hvor sterk du ønsker empanadasen)
1 grønn chili, fint hakket
½ ss sitronsaft

Eggevask:
1 egg
2 ss vann

Bland ost med hvitløk, salt, pepper og sitron. Rør inn spinaten. Legg på en fiskebit og litt spinatrøre på hver utkjevlete deig og lukk med eggevask. Sett empanadasene på bakepapir og pensle med eggevask. Stekes på 180 C i ca 20 minutter til gylden

Denne retten har litt mer ”mat” i seg enn Ceviche, og GatoNegro Chardonnay er et godt vinvalg. Chardonnay-druen har litt mer fedme og fylde enn Sauvignon Blanc, noe som passer godt til butterdeig. GatoNegro Chardonnay er en ren og intens chardonnay med aroma av fersken og tropiske frukter som ananas og banan, samt et hint av vanilje.
Balansert syre som fremhever smaken av frisk frukt og en lang, behagelig ettersmak.
V-pol nummer: 379801, pris: 88,00

Leche Asada med mangosalat

2,5 dl melk
4 egg
Skallet av en sitron, revet
1 ts vaniljesukker
1 dl strøsukker
1 kanelstang

Kok opp melk med kanel, vanilje og sitronskall, la det syde i ca fem minutter. Slå av ovnen og la det synke i minst 15 minutter.
Pisk egg og sukker til eggedosis, ha i en kopp melkeblanding mens du forsiktig pisker det sammen, rør så inn resten. Sil vekk skall og kanel.
Blandingen helles i ildfaste former og stekes på 170 °C i ca 25 minutter til gyllen på toppen. Serveres med fint hakket mango.

Leche Asada minner litt om panacotta, og vi anbefaler San Pedro Late Harvest Riesling – en nydelig dessertvin med elegant og rik smak av sitrus, blomster og honning, og flott balanse mellom frukt, sødme og syre.
V-pol nummer: 5122402, pris 99,90

Viña San Pedro

Sammenfallende med lanseringen av 1865 var også 50-års jubileumet for folkevinen GatoNegro fra samme vinhus. I jubileumsåret er Viña San Pedro, som det eneste chilenske vinhuset, nominert til prisen New World Winery of the Year 2010. Totalt seks kandidater fra hele verden er utvalgt til kåringen, som arrangeres av det prestisjetunge amerikanske vinmagasinet Wine Enthusiast.
I dag er Viña San Pedro en av Chiles ledende produsenter og landets nest største eksportør av vin. Selskapet har over 25 000 mål vinmarker spredd over hele det langstrakte landet, fra Elquí-dalen helt i nord, til Bio Bio-dalen nederst i sør.

Viña San Pedro selger produktene sine i 80 land verden over, og i tillegg til GatoNegro produserer de også merker som prestisjevinen Cabo de Hornos, Castillo de Molina, 35 South og 1865.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2083
Julekaker.Grønnsaker.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.