Frokost bra for vekten


Oppdatertdato: 2017-01-21 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Mange nordmenn har som nyttårsforsett å slanke seg. Det å innarbeide gode frokostrutiner, kan være gunstig for å holde en stabil vekt. - Undersøkelser viser at personer som spiser frokost, har et sunnere kosthold sammenlignet med dem som ikke spiser frokost, forteller ernæringsfysiolog, Ingvild Steen Nøding i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

- Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. Å kutte ut frokosten resulterer ofte i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen, forklarer Steen Nøding.
I følge en undersøkelse fra Ipsos MMI ønsker mange unge å ha en sunnere linje på nyåret. I gruppen under 30 år svarte 41 % at de vil trene mer, 36 % vil spise sunnere og 28 % vil slanke seg. (Kilde: Ipsos MMI webomnibus uke 1/2013 – 591 respondenter over 18 år).

Ernæringsfysiologen påpeker at det er smart å ikke droppe frokosten om du er opptatt av å holde vekten. Frokost kan nemlig gi helsegevinster fordi det gjør det enklere å komme opp i anbefalt mengde av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag. Med en sunn frokost kan du få en god start på dagen. Velg gjerne melk til frokostmåltidet.

–Tre porsjoner med meieriprodukter daglig kan bidra til å sikre kalsiuminntaket. Det kan for eksempel være tre glass melk (a 1,5 dl), men du kan også bytte ut et melkeglass med et lite beger yoghurt eller et par skiver gulost, sier Steen Nøding i Melk.no.
Flere studier har sett på sammenhengen mellom frokost og vekt, blant annet en studie på 25 000 nederlandske ungdommer som viste at det å hoppe over frokosten hadde en sterkere sammenheng med overvekt enn for eksempel lavt fysisk aktivitetsnivå. - Forskning viser at blant dem som spiser frokost hver dag, er det færre overvektige, sammenlignet med de som ikke spiser frokost hver dag, forteller Steen Nøding.

Lignende funn viste også en undersøkelse i 2011, gjennomført av Synovate på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Blant de som droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks/ kroppsmasseindeks) enn blant de som spiste frokost.- I løpet av en natt uten tilførsel av mat og drikke kommer kroppen inn i en fastemodus, hvor den begynner å spare på energilagrene. Når vi spiser frokost bryter vi denne fasten og kroppens normale energiregulering aktiveres igjen, forteller Steen Nøding videre.

-Mange tror de kan spare kalorier ved å hoppe over frokosten eller andre måltider. Da er det lett at man narrer seg selv, for kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss. Dermed øker sjansen for at man på sikt legger på seg, avslutter Steen Nøding som påpeker at norske frokostvaner med grovt brød og melk er blant verdens beste og verdt å ta vare på.

Melk og brød er en fin kombinasjon, ettersom de inneholder ulike næringsstoffer som kroppen trenger. Grovt brød er en god kilde til karbohydrater, fiber, selen og vitamin B1, mens melk er en god kilde til kalsium, jod, fosfor og vitaminene B2 og B12.

Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.

Les mer om kosthold, helse og ernæring på melk.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2831
Julekaker.Reker.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.