Frokost med egg


Oppdatertdato: 2004-04-15 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Ragge Strand


At frokost er viktig, har du sikkert hørt før. Men har du tenkt på at et rolig måltid med bløtkokt egg gir deg mer enn bare de viktige næringsstoffene? En slik start på dagen er den beste motvekt til stress og mas.
Frokosten blir lett et offer for dagliglivets tidspress. Men det er mer enn verdifull næring vi mister ved å sløyfe frokosten – eller ved å spise ett eller annet fra bensinstasjonen eller kiosken litt utpå dagen. Frokosten er også et viktig sosialt samlingspunkt for familien, og når hverdagene er travle blir det ekstra viktig å kunne ”gire ned” i helgene med en lang frokost.
Dekk et hyggelig frokostbord, kok egg og sett frem fristende pålegg. Når man er ferdig med å spise kan man fortsatt sitte til bords, nyte nytrukket te eller kaffe og snakke sammen – noe mange av oss burde være flinkere til. Tidligere utenriksminister, fredsmekler og ”frokostminister” Thorvald Stoltenberg tenkte nok også slik, at en rolig frokost er det perfekte utgangspunkt for å snakke sammen og bli enige. Han inviterte rett og slett viktige forhandlingsparter på frokostmøter hjemme hos seg selv i sin tid!

Slik får du perfekte egg til frokost
Ta eggene til lørdags- og søndagsfrokosten ut av kjøleskapet fredag kveld. Egg tåler nemlig godt å ligge noen dager i romtemperatur, og det er mange fordeler med tempererte egg i forhold til kalde. Én av fordelene er at egget ikke sprekker så lett under koking. Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Skru ned temperaturen. Vannet trenger bare så vidt boblekoke. Se på klokka og beregn tiden for når eggene er ferdig. Ofte er det slik at familiemedlemmer liker eggene forskjellig kokt. Noen liker litt bløt hvite og helt bløt plomme, mens andre liker det best når egget har fått koke et par minutter lenger og blitt ”smilende”. Det vil si at plommen er fast i ytterkanten og fortsatt litt bløt helt i midten. For at alle i familien skal få et perfekt frokostegg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget. Helt til slutt er det viktig at eggene settes i korrekt eggeglass, slik at alle får egget slik de liker det best.

Når eggene er kalde før koking
Kalde egg har lettere for å sprekke enn tempererte egg, men hvis man kan de riktige koketriksene går det likevel helt fint. Problemet med kalde egg er nemlig luften som befinner seg i den lille luftblæren i den butte enden av egget, med andre ord den enden som står opp i eggekartongen. Luften utvider seg når den blir varm, og dermed blir det plassproblemer inne i skallet. Luften må ut, og de bitte små porene som finnes i eggeskallet klarer ikke å slippe ut luften fort nok. Poff! – og så sprekker eggeskallet. Som eggekoker må man derfor ta ansvaret for å hjelpe luften ut raskt nok. Det gjør man ved å stikke et nålehull i skallet i denne butte enden av egget før egget legges i en kjele med kaldt vann. Ved å legge eggene i kaldt vann, får luften bedre tid på seg til å komme ut. Husk på at koketiden på eggene må tas fra vannet koker, og at tiden blir kortere enn når eggene legges i kokende vann.

Koketider for egg
Bløtkokt 3-5 minutter
”Smilende” 6-8 minutter
Hardkokt 8-10 minutter

Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.

Eggesalat med purre
6 hardkokte egg
1 1/2 dl seterrømme
1/2 tube (ca. 80 g) majones
3 ts sennep
1 vårløk eller 1/4 purre
noen dråper sitron
noen dråper tabasco
litt salt og hvit pepper

Skrell eggene og del dem først på langs og deretter på tvers, til de er delt i små biter. Rør sammen rømme, majones og sennep. Finhakk vårløk (purre) og rør den inn sammen med eggebitene. Smak til med litt sitron, salt og pepper. La salaten stå kjølig en stund i kjøleskap før serveres som pålegg på smørbrød.

Eggesalat med røkt pålegg
6 egg
3 ss seterrømme
6 skiver røkt kyllingpålegg
2 ss hakket persille
1/4 ts tørr sennep
1 ss sitronsaft

Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Ta ut eggeplommene og gni dem sammen med rømmen. Tilsett hakket pålegg og persille, og smak til med sennep rørt ut i sitronsaft. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i vannbakkels og serveres som en smårett.

Eggesalat med røkelaks
2 hakkede, hardkokte egg
1 skive strimlet røkelaks
2-3 ss lettrømme
1 ts sennep
hakket dill

Kok eggene i 8-10 minutter og avkjøl dem like lenge i iskaldt vann. Del eggene begge veier i en eggedeler og ha eggehakket i en liten bolle. Tilsett strimlet røkelaks, rømme og sennep. Smak til med salt og pepper. Litt hakket dill setter en ekstra god smak på eggesalaten. Server eggesalat som pålegg på smørbrød. Eggesalaten kan også fylles i små vannbakkels og serveres som en liten forrett.

Herlig morgensmørbrød
1 skive landbrød
smør
ruccula eller annen salat
3-4 skiver røkt kalkunpålegg
1 ”smilende” eller hardkokt egg
hakket rødløk og brønnkarse til pynt
4-5 lettkokte, grønne aspargestopper

Ha på smør på en skive ferskt brød. Legg på rikelig med grønn og fristende salat. Rull sammen noen skiver røkt kalkunpålegg og legg på smørbrødet sammen med ”smilende” eller hardkokt egg i båter. Noen lettkokte, herlige aspargestopper topper smaken, mens hakket rødløk og karse gjør smørbrødet fargerikt og fristende.

Egg med kaviar og reker
salatblader
2 tomater i skiver
4 ”smilende” egg
200 g majones
100 g kaviar
litt sitronsaft
1 liten boks pillede reker
dill

Dekk et fat med salatblader og tomatskiver. Fordel eggene på fatet. Bland majones, kaviar og fløte. Fordel dressingen over eggene og dryss rekene over. Frisk dill på toppen pynter ekstra opp og gir en god smak.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:203
Norsk mat.Rask mat.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.