Frokostspisere har lavere vekt


Oppdatertdato: 2014-02-05 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Hvis du skal ha ETT nyttårsforsett dette året kan det være lurt å bestemme deg for å innarbeide gode frokostrutiner for 2012. Det er bra for helsen – og hjelper med å holde vekten. Med frokost i kroppen kan du nemlig lettere unngå usunn småspising i løpet av dagen. - Undersøkelser viser at personer som spiser frokost, har et sunnere kosthold resten av dagen sammenlignet med de som ikke spiser frokost, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Hvorfor det er smart å spise frokost

Mange liker å dekke på til store, langvarige helgefrokoster med mange lekkerbiskener, og det er en hyggelig vane. Men det er hverdagene det er flest av, dermed er en god frokostrutine på hverdagene vel så viktig. Dette er et forsett som gir helsegevinster, forteller Ellen i Melk.no.

Frokostskulking gir mer småspising

Å kutte ut frokosten er vist å resultere i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen.

- Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. En undersøkelse gjort av Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at blant de som spiser frokost hver dag, er det færre overvektige, sammenlignet med de som ikke spiser frokost hver dag.
Selv om kroppen gjør sitt beste for å unngå et for stort blodsukkerfall i løpet av natten, er det vanlig å ha et relativt lavt blodsukker om morgenen. Lavt blodsukker gjør at hjernen ikke er helt opplagt før du har fått litt mat i magen.

-I løpet av en natt uten tilførsel av mat og drikke kommer kroppen inn i en fastemodus, hvor den begynner å spare på energilagrene. Når vi spiser frokost bryter vi denne fasten og kroppens normale energiregulering aktiveres igjen, forteller Ellen i Melk.no.

Manglende frokost gir økt risiko for å legge på seg

Mange tror de kan spare kalorier ved å hoppe over frokosten eller andre måltider. Da er det lett at man narrer seg selv, for kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss. Dermed øker sjansen for at man på sikt legger på seg. - Det er flere studier som har sett på dette, forklarer ernæringsfysiologen, og trekker frem som eksempel en studie på 25 000 nederlandske ungdommer som viste at det å hoppe over frokosten hadde en sterkere sammenheng med overvekt enn lavt fysisk aktivitetsnivå.

Hvordan sette sammen en sunn frokost

Blodsukkeret bestemmes av hvilke karbohydrater du spiser og jeg vil anbefale en frokost med varierte og langsomme karbohydrater, forteller Ellen videre.
Velger du pålegg som lettere ost, magert kjøttpålegg eller alle typer fiskepålegg, får du også i deg kvalitetsprotein, som er de viktige byggesteinene i musklene. Et glass melk til frokosten gir deg kalsium som holder skjelettet ved like.

-Melk har proteiner og andre næringsstoffer som utfyller proteinene og næringsstoffene i brød, så derfor er melk en smart drikk til brødmåltider. Sett gjerne litt ekstra farge på måltidet med frukt og grønt, avslutter Ellen.

5 viktige grunner til å spise frokost:

1. Frokost er dagens viktigste måltid fordi forskning viser at frokostspisere har bedre kvalitet på hele kostholdet sitt og spiser sunnere enn frokostskulkere.
2. Frokostspisere har lavere vekt. Undersøkelser viser blant annet at personer som dropper frokosten spiser mer snacks og kaloririk mat i løpet av dagen.
3. Melk og meieriprodukter gjør frokosten sunnere. Tre glass melk gir deg ti viktige næringsstoffer, og frokost er et av de enkleste tidspunktene å få i seg melk på.
4. Barn som spiser frokost har lettere for å konsentrere seg og lære. Å gi gode frokostvaner til barna er en investering i helsen deres. Som voksen er du deres frokostrollemodell.
5. Det er hyggelig! Frokostbordet kan være et sosialt samlingssted for hele familien før alle forsvinner hver til sitt.

Norske tall på frokostspising

Den store frokostundersøkelsen ble gjennomført av Synovate på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter våren 2011. Den viste at 8 av 10 spiser frokost hver dag.
De fleste frokostspiserne oppgir at de gjør det fordi de er sultne (47 %) eller fordi det gir dem en god start på dagen (29 %) og energipåfyll (25 %).
De som sjelden eller aldri spiser frokost oppgir at det er fordi deikke er sultne om morgenen (54 %) har for dårlig tid (37 %) Undersøkelsen viste også at blant de som droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks / kroppsmasseindeks) enn blant dem som spiste frokost.

Referanse til studien på ungdommer og frokost:

Croezen S, et al. A. Skipping breakfast, alcohol consumption and physical inactivity as risk factors for overweight and obesity in adolescents: results of the E-MOVO project. Eur J Clin Nutr 2009; 63: 405-12.

Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2366Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.