Frossen fisk. bedre enn sitt rykte


Oppdatertdato: 2009-11-13 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tom Haga


For dere som ikke har tilgang til fersk fisk, er frossen fisk ett godt alternativ. Den frosne varianten er ofte bedre enn såkalt "fersk" fisk mange steder. Og når man skal leve litt sunt og prøve å vende bort fra kjøttdeig middagen, kan en enkel rett med frossen fisk være ett godt alternativ.

For oss som bor langs kysten er vi godt vant med fersk fisk, og det smaker mye bedre enn slik "gammel" fiskedisk fisk som en ofte får i butikker. Da vil jeg faktisk heller anbefale frossen fisk, enten i blokker eller som serveringsstykker. Dette er og en grei måte å få barn tl å spise fisk på. Ofte er denne fisken uten ben og som mange vet er det umulig å få ungene til å like fisk etter ett måltid med munnen full av bein.

Det fins mange varianter av enkle fiskemiddager som passer i en travel hverdag og jeg har her funnet frem noen av disse. Og de fleste kan man bruke frossenfisk til.

Oppskriftene er til 3-4 personer dersom ikke annet er oppgitt.

Meksikansk fiskepakke

6 – 800 g skinn og beinfri filet av torsk, hyse, lyr
1 liten boks, ca 2 dl hermetisk maiskorn
1 grovhakket rød eller grønn paprika ( eller ½ og ½ av hver farge)
1 ½ dl ferdig salsa eller tacosaus
1 dl finhakket frisk koriander eller persille
4 ark aluminiumsfolie/bakepapir
smør/olje

Tilbehør:
Kokt ris eller brød.

Salsa
400 g grovhakkede hermetiske tomater, 400 g
1/2 finhakket rød chili
1 finhakket gren av stangselleri
1 liten finhakket løk
1 liten finhakket grønn paprika
3 ts tomatpuré
1/2 dl olivenolje
1/4 dl hvitvinseddik
1/2 ts knuste sennepsfrø
1/2 ts malt koriander
salt og grovmalt pepper

I mikrobølgeovn:

Del fiskefileten serveringsstykker. Fordel fiskestykkene på 4 ark bakepapir og legg maiskorn, paprika og salsa over. Brett opp to motstående sider av papiret og lag en dobbel brett. Lag en dobbel brett i hver ende. Sørg for at det blir luftrom inne i pakken. Legg pakkene på et fat og bak i mikrobølgeovn 4 -6 minutter ved 600 watt. La retten hvile 1- 2 minutt. Dryss persille eller koriander over før servering. Tilbered hurtigris, mens du venter.

Alternativ i stekeovn:
Sett stekeovnen på 200 grader. Pensle aluminiumsfolien med smeltet smør eller olje. Fordel fiskestykkene på 4 ark aluminiumsfolie og legg maiskorn, paprika og salsa over. Brett opp to motstående sider folien/papiret og lag en dobbel brett. Lag en dobbel brett i hver ende. Sørg for at det blir luftrom inne i pakken. Legg pakkene på bakebrett og sett dem i stekeovnen ca 15 minutter ved 200 grader. Dryss persille eller koriander over før servering.

Når du har tid kan du lage salsa etter oppskrift.

Salsa
Rør sammen olje, eddik og tomatpuré. Ha tomater, stangselleri, løk, paprika og chili i tomatsausen. Smak til med grovmalt pepper og salt. La salsaen stå 2 - 3 timer før servering, da kommer smaken bedre frem.

Torskepanne

ca. 800 g torskefilet,
2 ss smør / marg.,
1 stor løk,
3 tomater,
salt,
pepper,
2 ss hakket persille

Tilbehør:
råkost av gulrøtter,
eple og
sitrondressing

Smelt marg. i en lav kjele. Finhakk løken og skjær tomatene i båter. La det frese sammen i noen minutter. Skjær torskefiletene i biter og legg dem oppå løken og tomatene. Dryss over salt og pepper. Legg lokk over og la alt trekke i 10 - 15 minutter til fisken er gjennomkokt. Dryss over persille og server sammen med poteter og råkostsalat. Lag råkostsalat av gulrøtter og eple og hell over en sitrondressing (sitron, vann og sukker).

Karrifisk

600 gr. mager fiskefilet,
1 purre,
1 liten blomkålhode i buketter,
2 dl. skummet melk,
2 dl. vann,
1 blokk klar grønnsaksuppe,
3 ss. hvetemel,
salt,
pepper,
1 ts. Karri

Damp fisken i biter, blomkålbukettene og finstrimlet purre i vann tilsatt grønnsakbuljong. Ta alt opp og legg det i et dypt fat. Rist sammen mel og melk og jevn sausen. La den koke i ca. 5 minutter og smak til med salt og pepper og karri. Tilsett grønnsakene og fiskebitene.
Serveres med ris eller poteter.

Seifilet med sprø topp

7 –800 g skinn og beinfri seifilet
2 ss olje
salt og pepper
4 ss revet vellagret Norvegiaost
3 ss finhakket persille
3 ss sesamfrø

Pastasaus
2 ss olje eller smør
1 finhakket hvitløkbåt
1 grovhakket rød løk
1 boks grovhakkede tomater
2 ss frisk finhakket basilikum eller 1 ss tørket basilikum
litt sukker
salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Kok pasta eller ris etter ønske. Smør en ildfast form. Legg skinn og beinfri stykker av fisk i formen. Dryss salt og pepper over.
Bland sammen revet ost, finhakket persille og sesamfrø. Fordel blandingen over fisken. Stek fiske i stekeovn ved 180 grader i ca 15 minutter.
Små fiskestykker trenger kortere tid.

Pastasaus:
Surr løk og hvitløk i olje eller smør til løken er myk. Tilsett de grovhakkede tomatene og tørket basilikum. Kok noen minutter og smak til med salt, pepper og litt sukker. Tilsett frisk basilikum.

Tips
Når du har dårlig tid kan du kjøpe et glass ferdig pastasaus.

Fisk- og grønnsakgryte

ca. 500 g fiskefilet,
5 gulrøtter,
1 liten kålrot,
2 purrer - med det grønne,
1 - 2 løk,
3 stilker selleri,
salt,
sitronpepper,
50 - 100 g smør,
sitronskiver til pynt

Vask og rens alle grønnsakene. Strimle gulrøtter og kålrot. Skjær resten i biter. Legg i halvparten av grønnsakene. Legg i fiskebitene og dryss på salt (1 - 2 ts) og sitronpepper. Ha resten av grønnsakene over. Hell gjerne på en skvett vann. Klikk på resten av smøret.
La fisk og grønnsaker putre seg myke under lokk (20 - 30 minutter) ved middels varme. Slå av varmen og la det trekke en stund på ettervarmen. Pynt med sitronskiver.
Server retten med kokte poteter, gjerne med persilledryss. Evt. smør og brød.

Stekt seifilet med spaghettisaus

600 g seifilet,
1 dl hvetemel,
1/2 ts pepper,
1 ts salt, margarin til steking,
2 rensede løk i skiver,
1 pose spaghettisaus

Del seifileten i passende stykker og vend dem i hvetemelet tilsatt salt og pepper. Stek filetstykkene ved svak varme i margarinen. Brun løken. Lag spaghettisausen som angitt på posen. Anrett seifiletstykkene på et fat, hell spaghettisausen over og fordel løken. Pynt med litt grønt.
Med kokt pasta er dette en fiskerett som er spennende og god.

Fiskegryte med karrismak

400 g torskefilet,
1 ss smør,
1 ts karri,
1 purre,
1 boks herm. tomater,
1 ss hvetemel,
1/2 dl vann,
1 fiskebuljongterning,
1 hardkokt egg,
hakket, finhakket persille

Skjær den tinte fisken eller ferske fiskefileten i store biter og purren i skiver. Smelt margarinen i en gryte og rør i karri og purre. Fres det noen minutter. Tilsett moste herm. tomater, melet utrørt i vann og buljongterning.
Legg i fisken og la alt trekke like under kokepunktet i ca. 10 minutter. Pynt med hakket egg og persille. Retten serveres mrd kokte poteter.

Løkfisk

800 g frossen seifilet
1/2 boks hermetiske tomater (200 g)
3 store løk
2 dl lettrømme
1 dl yoghurt naturell
1 ts salt
1/2 ts pepper
litt reven muskat

Fisken må halvtine før den skjæres i 3 cm brede skiver som legges lagvis med løkskiver i en romslig kjele. Pisk lettrømme, yoghurt naturell og hermetiske tomater godt sammen og smak til med salt og pepper. Hell sausen over fisken. La den surre ved svak varme en halv times tid. Serveres varmt med kokte poteter og en grønn salat til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:602
Slanking.Supper.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.