Frukten inntar tribunene


Oppdatertdato: 2007-04-21 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Norske idrettslag skal få gratis frukt verdt mange millioner kroner. Dermed får de tradisjonelle kioskpølsene hard konkurranse fra lekre fruktbegre.

Avtalen mellom Bama og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) trer i kraft denne uken.
– Hvert år får vi mellom 3000 og 5000 henvendelser fra idrettslag som gjerne vil selge frukt i stedet for de tradisjonelle kioskvarene. Hittil har det vært vanskelig å få til dette med vanlig distribusjon, men nå har vi fått til en løsning, sier Astrid Lødemel, markedssjef i Bama.

Ordningen består i at idrettslag som er medlem av NIF og som ønsker å selge frukt på sine idrettsarrangement, først kjøper frukten i butikker som Bama leverer til. Deretter sender de kvitteringen til Bama, som refunderer 40 prosent av beløpet.

Sunne ekstrainntekter

– Med denne avtalen kan lokale klubber øke inntektene sine ved å selge sterkt subsidiert frukt. I tillegg blir frukt mer tilgjengelig på idrettsarenaene også, der den tilbys både publikum og de aktive utøverne, sier Lødemel, som selv har en lang karriere som toppalpinist bak seg.
Initiativtakerne i Bama og NIF anslår at ordningen vil gi 15-20 millioner i inntekter til idretten hvert år.

– Frukten skal selges oppkuttet og i beger. Fortjenesten per beger vil ligge på 7-10 kroner. Dette er penger som går rett i klubbkassa, sier Lødemel.
Det er ikke tilfeldig at frukten kuttes opp. Norges største grossist av frukt og grønnsaker har lang erfaring med at ferdig spiseklare produkter forsvinner mye fortere enn hel frukt.

Som en del av kampanjen tilbyr Bama kurs og informasjonsmateriell for å gi klubbene tips og råd om hvordan fruktkurvene skal bli seende mest mulig fristende ut.

Velsignet av Brustad

– Idrettsfruktkampanjen med Bama er et positivt samarbeid for oss fordi det har som mål å påvirke folks kostvaner i positiv retning. Samtidig støtter den opp under inntekten til idrettslagene, noe som er av betydning for lokalmiljøet, sier idrettspresident Odd-Roar Thorsen.

For kampanjen har et alvorlig bakteppe. Blant de fleste barn og unge er sukkerinntaket betydelig høyere enn anbefalt.
Tidligere i år lanserte regjeringen ’’Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011’’. Der anslås det at fedme og overvekt koster Norge 6-7 milliarder helsekroner hvert år. I femårsplanen sier regjeringen blant annet at den ønsker å øke andelen av folk som spiser frukt og grønt hver dag med 20 prosent.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad deltar derfor under åpningen av fruktkampanjen, som starter denne uken.
– Idrettsarrangementer er svært viktige møteplasser for både barn, unge og voksne, og derfor en egnet arena for bidrag til sunne matvaner, sier Brustad.

De fleste av oss har et stykke igjen til å få i oss nok frukt og grønnsaker. Ved siste opptelling var gjennomsnittsnordmannen bare litt over halvveis til målet om fem om dagen.

For dagens anbefalinger fra helsemyndighetene er fem om dagen. Det vil si tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag. For voksne tilsvarer dette 750 gram om dagen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1075
Norsk mat.Hverdagsmat.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.