Kilde
www.foodintol.com
Da jeg fikk spørsmål om denne diagnosen så viste jeg lite, men etter en del undersøkelser på utenlandske sider, har jeg fått ett lite bilde av denne tilstanden, som jeg deler med dere. Jeg tar intet ansvar for mulige feil og ved alle slike problemer er det legen som er den rette å spørre. Og hvis du føler at du kjenner deg igjen etter å ha lest dette, kan en prøve å unngå fruktose og se om en blir bedre.
Fruktose malabsorbsjon må og skilles fra fruktose intoleranse, som er mye mer sjelden og mer farlig.
Det kan og nevnes at Haukeland Sykehus i Bergen jobber med denne sykdommen, og Dr Arnold Berstad har tatt dette opp.
Hva er fruktose malabsorbsjon?
Det fins 3 tilstander hvor opptak av sukker er ett problem. Fruktose malabsorbsjon er det vanligste, men det samme kan skje med laktose og sorbitol.
Fruktose malabsorbsjon er når tynntarmen ikke kan bryte ned fruktsukker i mindre molekyler, slik at det kan opptas i kroppen. Derfor kommer fruktosen ned i tykktarmen hvor den blir omdannet til fettsyrer, karbondioksid og hydrogen. Disse gassene lager ett veldig press her nede som forårsaker oppblåsthet, smerter og diare. Siden fruktosen ikke blir sugd opp av tynntarmen kalles det malabsorbsjon(det motsatte av absorbsjon).
I tykktarmen vil og fruktosen trekke til seg væske og på den måten kunne medføre mangel på andre næringsmidler som ellers hadde blitt sugd opp. Kan da føre til ulike mangeltilstander. fruktose malabsorbsjon opptrer oftest i voksen alder, men kan diagnostiseres hos barn.
Forekomst
Undersøkelser har vist at 1 av 3 har ett eller annet nivå av disse tilstandene, men det blir ikke diagnostisert hos de fleste. Derfor er mulig andre problemer med fordøyelses systemet en følge av en slik tilstand. Økning kan muligens relateres til den veldige økningen av sukker i kostholdet.
Symptomer
Symptomer er ganske like laktose intoleranse, og kan ofte forveksles med dette. Dette medfører bla diare, oppblåsthet og smerter i området rundt tarmen. Men og andre symptomer er forekommende som: Humørsvingninger, mental ubalanse, tretthet, jernmangel, mangel på andre næringsstoffer. På lang sikt medfører dette anemi, dårlig hår og negler, generell nedsatt helse og osteoporose.
Hvordan kan en diagnose settes?
Denne sykdommene kan dignostiseres ved hjelp av en pusteprøve. Det er en overforekomst av hydrogen i pusten. Og en eliminasjonsdiett kan brukes. Slike dietter brukes for mange sykdommer, ikke bare fruktose malabsorbsjon.
Årsak
Årsaken er ukjent, men en liten prosent av mennesker er arvelig belastes for sukker sensitivitet. Det er kanskje ett tankekors at sukkerforbruket vårt øker i den hastigheten som det gjør.
Behandling
Sykdommen kan ikke kureres, men man kan dempe den ved å spise en diett uten fruktose. Fruktose fins i de fleste frukt, bær og mange grønnsaker. Det kan være aktuellt med C-vitamin tilskudd pga dette. husk og at sorbitol må unngås da dette omdannes til fruktose i kroppen. Mange kan etterhvert tåle litt fruktose. Dette må en tilpasse individuellt.
Litt om karbohydrater
Fruktose er ett monosakkarid sammen med glukose. Disakkarider er laktose, maltose og sakkarose. Så har vi stivelse som står for seg selv. Av såkalte kostfiber har vi først polysakkarider som inndeles i vannløselige og ikke vannløselige + pektin. Og til slutt kostfiber som cellulose og lignin.
Kosthold
Fruktose fins i de fleste bær, frukt og grønnsaker. Det beste er rett og slett å være forsiktig med disse matvarene eller unngå de.
Under er det en oversikt over fruktoseinnholdet i en del kjente frukter og matvarer. Denne oversikten er hentet fra Livsmedelverket i Sverige.
www.slv.se/
På disse sidene er det en mer utfyllende oversikt over fruktose innhold.
Matvare | Fruktoseinnhold i gram pr 100 gram |
Frukt/bær | |
Ananas | 1,4 |
Ananas hermetisk lettsøtet | 4,8 |
Ananas hermetisk middelssøtet | 1,4 |
Appelsin | 2,7 |
Appelsinjuice fryst, kons. | 6,5 |
Appelsinjuice drikkeferdig | 2,8 |
Appelsinmarmelade | 15,3 |
Aprikos | 0,9 |
Aprikos tørkede | 4,5 |
Avokado | 0,2 |
Banan | 2,7 |
Bjørnebær | 2,5 |
Blåbær | 2,9 |
Bringebær | 2,2 |
Bringebærsaft drikkeklar | 2,4 |
Dadler tørkede | 23 |
Eple med skall | 4,5 |
Eple uten skall | 6 |
Eplejuice hermetisk | 5,3 |
Fersken | 1,3 |
Fersken hermetisk middelsøt | 3,2 |
Fersken tørket | 6,7 |
Eplemos lettsukret | 12,7 |
Fiken | 5,3 |
Fiken tørkede | 26,5 |
Fruktcocktail hermetisk middelsøt | 9 |
Grapefrukt | 2,6 |
Grapefrukt hermetiske middelsøt | 6,9 |
Grapefruktjuice fersk | 2,3 |
Jordbær | 2,4 |
Kiwi | 4,1 |
Kirsebær sure | 3,75 |
Kirsebær søte | 5,4 |
Lime | 0,32 |
Mango | 4,1 |
Mango hermetisk middelsøt | 8,8 |
Melon honning | 1,6 |
Melon nett | 0,8 |
Melon vann | 3,5 |
Multer | 3,7 |
Nypesuppe hermetisk | 0,2 |
Papaya | 2,3 |
Plommer | 1,5 |
Pærer | 5,4 |
Rosiner | 29 |
Sitron | 0,6 |
Sitronjuice fersk | 0,9 |
Små sitrusfrukter: Mandarin mm | 1,4 |
Solbær røde | 4,4 |
Solbær svarte | 4 |
Stikkelsbær | 2,4 |
Tranebær | 1,2 |
Tyttebær | 4,2 |
Tyttebær syltetøy | 11,5 |
Vindruer | 7,3 |
Grønnsaker/nøtter | |
Agurk | 0,7 |
Asparges | 0,7 |
Aubergine | 1,4 |
Blomkål | 0,9 |
Bostonagurk | 4,9 |
Broccoli | 0,7 |
Gressløk | 0,9 |
Grønne bønner | 0,7 |
Grønne og gule erter | 0,1 |
Grønnkål | 0,8 |
Gulrot | 1,8 |
Hermetiske bønner i tomatsaus | 0,8 |
Hasselnøtter | 0,5 |
Hodekål | 1,4 |
Kinakål | 0,9 |
Kålrabi | 0,9 |
Løk | 1,5 |
Mais | 0,2 |
Mandler | 0,5 |
Paprika grønn | 1,5 |
Paprika rød | 2,1 |
Pastinakk | 0,7 |
Persille | 0,3 |
Potet | 0,3 |
Potetmospulver | 0,9 |
Purre | 1,0 |
Rabarbra | 0,3 |
Reddik | 0,7 |
Rødkål | 1,2 |
Spinat | 0,1 |
Squash | 0,6 |
Stilkselleri | 0,4 |
Tomat | 2,0 |
Tomat hermetiske | 1,2 |
Tomatjuice | 1,4 |
Tomatketchup | 3,4 |
Vintersquash | 0,9 |
Andre matvarer | |
Blodpudding | 1,7 |
Brunt sukker | 0,5 |
Fruktyoghurt 2,5 % fett | 0,5 |
Honning | 38,5 |
Hvitvin | 0,7 |
Iskrem med vegetabilsk fett | 0,6 |
Konjakk/brandy | 0,2 |
Lettyoghurt med frukt 0,5 % fett | 3,1 |
Lettøl | 0,2 |
Leverpostei | 0,1 |
Likør mindre søt | 4,0 |
Lys og mørk sjokolade | 0,0 |
Pils/eksport | 0,7 |
Portvin | 7,6 |
Punsj | 6,6 |
Sardiner i tomat | 0,4 |
Sherry | 5,1 |
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:286