Fullkornshvetemel gir luftigere grovbrød


Oppdatertdato: 2010-02-01 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Møllerens


Tidligere har vi hatt grovt og fint sammalt hvete å velge i når vi skal bake brød og rundstykker. Nå har vi fått et enda finere sammalt mel - fullkornshvetemel. Dette ser ut som et lysebrunt fint hvetemel, men har bevart alle næringsstoffene i kornet.
Den nye meltypen kan også brukes i boller og vafler, enten som 100 prosent av melet eller i blanding med vanlig fint hvetemel. I brød og rundstykker kan det finmalte fullkornsmelet utgjøre en større del av deigen uten at bakverket blir tett og kompakt.

- Under testing har vi for eksempel laget ”loff” med 100 prosent fullkornshvetemel. Du får ikke de store luftlommene som når du bruker vanlig fint hvetemel, men du får et brød med bra volum. Det likner på lysebrun loff, men inneholder alle næringsstoffene i kornet, sier produktsjef Rigmor Hunstad Fagerli i Norgesmøllene.
Hun forteller at hvete med ekstra god og sterk glutenkvalitet er valgt ut til det nye fullkornshvetemelet. Det er også malt på en egen mølle hvor det teknisk sett er mulig å finmale klipartiklene i melet.
Tommelfingerregelen for hjemmebakere har vært at med 40 prosent grovt og 60 prosent fint hvetemel får du et brød med godt volum. Da har du også knadd det godt, og hvetemelet har god kvalitet med sterkt gluten. Hvis du blander inn mer enn 40 prosent sammalt hvete, eller blander inn helkorn, frø og andre meltyper som havre, bygg og rug, vil brødet bli tettere.
Med det nye fullkornshvetemelet kan du bake høye og luftige brød med en større andel ”grovt” mel enn du kan med andre typer sammalt og grovt mel.

Grovbrød med fullkornshvetemel

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:
5 ½ dl vann
1 pk gjær
3 ss flytende margarin
1 ½ ts salt
1 kg fullkornshvetemel

Fremgangsmåte:
Bland ingrediensene og elt deigen godt i ca. 5 min til den blir smidig og glatt. Dekk til med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter. Del deigen i to, form emnene til brød og legg dem i smurte former (1,5l). Pensle brødene med vann, dekk til med plast og sett dem på et lunt sted i 45-60 minutter.
Stek brødene ved 200ºC midt i ovnen i 45 – 60 min. Steketiden kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.

Boller med fullkornshvetemel

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 35

Ingredienser:
200 g smør
6 ½ dl melk
2 pk gjær
150 g sukker
1 200 g fullkornshvetemel
3 ts malt kardemomme
2 ts salt

Fremgangsmåte:
Smelt smør og temperer til romtemperatur. Rør ut gjæren i melken, tørrgjær blandes evt. med det tørre. Rør sammen mel, sukker, melk, smør, kardemomme og salt. Eltes godt sammen til deigen er smidig og glatt. Dekk til med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter. Del deigen opp i passe store emner, trill ut bollene, sett på smurt plate, pensle gjerne med egg, melk eller vann, dekk til med plast og la det heve på et lunt sted i ca. 1 time. Stekes midt i ovnen. Stekes ved 225 ºC i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1811
Norsk mat.Kjøttkaker.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.