Funn av tungmetaller i grønnsaker


Oppdatertdato: 2013-10-07 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bioforsk


En screeningundersøkelse viser forhøyede verdier av kadmium, nikkel, og arsen i økologiske grønnsaker dyrket i alunskiferområder. Undersøkelsen er gjort av UMB i samarbeid med Bioforsk, som ønsker en omfattende kartlegging i aktuelle områder i Sør-Norge.

-Basert på stikkprøver kan vi se en klar forskjell i nivået av enkelte sporelementer i produktene fra økologisk og konvensjonell drift i samme område. Økologisk produserte grønnsaker viste noe høyere konsentrasjon og overføringsfaktorer for sporelementer som kadmium, arsen og nikkel. Når det gjelder uran (U) er det bare påvist i potet som er økologisk produsert på jord med høy U-konsentrasjon.
Det sier professor Brit Salbu, leder ved Senter for fremragende forskning og Isotoplaboratoriet ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås. Hun har ledet arbeidet der resultatene denne uken er publisert i rapporten «Sporelementer og radionuklider i økologisk dyrkede grønnsaker». I denne undersøkelsen er det tatt stikkprøver av utvalgte grønnsaker som løk, potet, blomkål, gulrot og salat fra to økologiske og en konvensjonelt drevet gård. Det er også tatt jordprøver, samt utført analyser fra tilsvarende grønnsaker i butikk.
Undersøkelsen ble initiert med bakgrunn i diskusjoner i Matgruppen som rådgir Kriseutvalget for atomberedskap i Norge, og rapporten er oversendt Mattilsynet samt Landbruks- og matdepartementet.

Alunskifer kan gi risiko

Rapporten viser også til relativt høye nivåer av uran og det radioaktive grunnstoffet polonium (Po-210) i alunskiferjord. Det tilsier en mer omfattende studie av sporelementer og radioaktive stoffer i økologisk produserte matvarer i alle utpregede alunskiferområder i Norge, konkluderer rapporten. Slike studier vil gi informasjon om alunskiferjord er egnet for økologisk dyrking.
Basert på stikkprøver viste resultatene at alunskiferjord inneholder relativt høye konsentrasjoner ev en rekke sporelementer. Konsentrasjonen av uran og datterprodukter som Po-210 i alunskifer jord fra Hedmark var uventet høy sammenliknet med alunskiferjord fra andre områder og verdensgjennomsnittet. Til tross for et meget begrenset prøvemateriale indikerte screeninganalysen at økologisk produserte grønnsaker hadde noe høyere konsentrasjon og høyere overføringsfaktorer for Cd, As og Ni enn konvensjonelt produserte grønnsaker. Cd-nivået i økologisk gulrot tilsvarte anbefalt grenseverdig på 0,05 mg/kg.
Områder med alunskifer i Sør-Norge forekommer hovedsakelig i det såkalte Oslo-feltet, som strekker seg fra Porsgrunn/Skien i sør til Hamar/Lillehammer i nord. Alunskifer inneholder flere giftige tungmetaller inkludert uran, og Norge har dermed relativt store forekomster av naturlig forekommende radionuklider (NORM). Samtidig er det er ingen kunnskap om dosebidraget fra dyrking av landbruksprodukter i alunskiferområder.

Ønsker kartlegging

-Trygg mat er et viktig fagområde for Bioforsk. Det er mye fokus på industrielt framstilte stoffer, men det er også nødvendig med forsterket fokus på naturlig forekommende stoffer. Organiske så vel som uorganiske. Det sier forskningsdirektør Nils Vagstad i Bioforsk, som støtter rapportens konklusjon om behovet for en mer omfattende studie.

-Planter inneholder fra naturens side varierende mengder av tungmetaller, og det er ikke overraskende med forhøyet innhold i planter dyrket på alunskifer. Det er imidlertid noe overraskende at de økologiske grønnsakene har høyere tungmetallinnhold enn de vanlig konvensjonelt dyrkede. En av forklaringene er selvsagt at det ikke brukes mineralgjødsel i den økologiske produksjonen, og dermed vil tungmetaller i noen tilfeller erstatte andre metaller og mineraler som plantene har behov for.
Samtidig understreker Vagstad at dette er en screeningundersøkelse med stikkprøver. Det er derfor nødvendig med mer grundige studier før en kan konkludere om behov for forvaltningsmessige eller dyrkingstekniske tiltak.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2737
Slanking.Rask mat.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.