Fy flate for en dag:


Oppdatertdato: 2009-02-23 Tema: Pannekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: Tefal, Tine


I morgen 24 februar er det Pannekakedagen!

Svak for saftige pannekaker med blåbærsyltetøy og saft? Da er det bare å glede seg til i morgen. 24. februar er nemlig selve Pannekakedagen!

Pannekakenes dag feires over hele verden. Dagen markeres med alt fra pannekakeløp til karneval, og er en folkefest for både små og store.

Men tro ikke at Pannekakedagen er et nymotens påfunn. Pannekakedagen har sin opprinnelse fra kristen tradisjon. I følge gamle skikker måtte de kristne faste i 40 dager før påske. Husene måtte derfor tømmes for alle matvarer med kort holdbarhet. Egg, melk, sukker og hvitt mel var blant matvarene som måtte brukes opp, og ingrediensene egnet seg godt til å lage pannekaker av. I Frankrike kalles dagen ”Mardi Gras”, som betyr ”Feite tirsdag”, mens den i andre land er kjent som ”Hvite tirsdag” etter fargen på råvarene.

Selv om du ikke har tenkt å faste i 40 dager, er Pannekakedagen en hyggelig anledning til å samle hele familien. Stek pannekaker til middag og dessert, les eventyret om pannekaka, eller arranger pannekakeløp i stua.

Pannekakeløpet i Olney

Pannekakedagen markeres på ulikt vis over hele verden, med konkurranser, pannekakeløp og feiringer med venner og familie. I den lille engelske byen Olney har de årlig arrangert pannekakeløp for kvinnene i byen helt siden 1445. Det er også en gammel tradisjon at barna i England går på tiggerferd til naboene for å få pannekaker eller annen mat. I Danmark arrangeres det også et stort pannekakeløp for barn, mens de i Rio de Janeiro i Brasil arrangerer et kjempestort karneval.

Forfatterkonkurranse for norske barn

Det er stekepanneprodusenten Tefal som har tatt initiativet til å feire Pannekakedagen i Norge. I anledning dagen har produsenten lansert en egen Pannekakedag-panne som er tilgjengelig i faghandelen, samt en nettside hvor barn kan få prøve seg som eventyrforfattere og delta i konkurransen Årets Pannekakehistorie.

- Pannekaker vekker assosiasjoner til barndommens bøker og eventyr, som Pippi Langstrømpe og Eventyret om pannekaka. Derfor synes vi det er hyggelig å kunne lage en aktivitet hvor barna kan lage sine egne eventyr, sier Jens Toft, nordisk produktsjef i Tefal.
I Danmark, hvor konkurransen har blitt arrangert 4 år på rad, kom det inn nesten 2000 forfatterbidrag i fjor. Nå håper Tefal at norske barn er like skrivelystne.

www.pannekakedagen.no kan du lese mer om forfatterkonkurransen, samt finne oppskrifter og forslag til hvordan dagen kan feires.

Mormors pannekakeoppskrift

1 liter melk
6 egg
500 gram mel
1 teskje vaniljesukker
3 spiseskjeer sukker
½ teskje salt
Smør til steking

Pannekaker i andre land

I Norge spises pannekaker oftest til middag, med blåbærsyltetøy. Pannekaker passer godt med både søtt og salt fyll, og bare fantasien setter grenser. Her får du pannekakeinspirasjon fra andre land:
Amerikanske pannekaker
Er tykke og små, og serveres helst til frokost med lønnesirup eller med egg og bacon.
Franske pannekaker
Kalles ”crepes” og er store, tynne pannekaker som selges på hvert gatehjørne. Serveres ofte med sukker, sitron, sjokolade ellers iskrem.
Russiske pannekaker
Russerne kaller pannekakene for blinis, og serverer dem med honning, kaviar, smør eller krem.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1523
Norsk mat.Kina.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.