Fyll kurven og inviter til familiepiknik!


Oppdatertdato: 2010-07-08 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Sommeren er høysesong for å nyte måltider utendørs. Enten vi skal i parken, på stranden eller på festival. Piknik er en sosial og uhøytidelig måltidsform med lange tradisjoner, og det finnes utallige variasjoner og muligheter til et godt måltid ute i det fri.
Ordet piknik oppsto sannsynligvis i Frankrike på slutten av 1600-tallet. Ordet har trolig en sammenheng med verbet piquer som betyr å plukke med seg, og ble brukt om spleisemåltider som ble inntatt ute i naturen, gjerne på et pledd eller et medbrakt bord. Piknikkulturen er fortsatt populær i Frankrike, og den franske nasjonaldagen markeres gjerne med en stor piknik i parkene.

- I dagens trangbodde byer er piknik en ideell måltidsform, og en fin mulighet til å komme seg ut i naturen. Det kan være en romantisk piknik for to, eller en kjempepiknik for venner og familie. Piknik rommer et hav av muligheter til et måltid ute i det fri, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

- Det er behov for et alternativ til grillmaten. Bakeriene tilbyr mye godt som passer til et piknikmåltid. Man trenger ikke nødvendigvis å stå i timevis ved kjøkkenbenken, sier Nordbø. – Fyll en kurv med ditt favorittbrød, søt bakst og sesongens bær, og nyt din egenkomponerte piknik eller la deg inspirere av Opplysningskontoret for brød og korns piknikmeny for familien:

Med ferdiglaget mat og noen aktiviteter for barna ligger alt til rette for å samle familien til et måltid ute. Til hverdagspikniken foreslår vi retter som inneholder bygg fordi bygg har viktige fiberstoffer og er rikt på antioksidanter som er gunstig for helsen.

Byggrynssalat med kylling

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Lett

Denne byggrynssalaten smaker herlig og metter lenge. Perfekt for matpakken og piknikturen, eller som en enkel og sunn middag.

Ingredienser:
100 g byggryn
6 dl vann
1 ts gurkemeie
3 ss god olje
1 ss sitronsaft
ca 2 ss finhakket frisk gressløk
salt og pepper

1 stk paprika
½ stk slangeagurk
8 stk cherrytomat, rød
100 g vellagret ost
200 g ferdigstekt kyllingkjøtt fra lår eller filet
½ stk issalat

Dressing:
1 beger lettrømme
1 bunt hakket frisk dill
1 ts sitronsaft
1,5 ts sukker

Fremgangsmåte:
Byggrynene skal kokes sammen med gurkemeie i ca 30 minutter til de blir myke, men fremdeles har en litt hard kjerne i midten. Sil av overflødig vann, bland inn olje, sitronsaft og gressløk, smak til med salt og pepper og avkjøl byggrynene.

Lag dressingen ved å blande sammen ingrediensene, og sett den kaldt til den skal serveres.
Skyll grønnsakene og la dem renne godt av. Kutt opp paprika, slangeagurk, cherrytomater, ost, kylling og salat i passende biter. Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene.

Bland alle ingrediensene til dressingen sammen. Dressingen oppbevares kjølig frem til servering.

Blingser av byggbrød

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Saftig og godt byggbrød. Perfekt til matpakken eller til en deilig piknikblings.

Ingredienser:
Dag 1, ingredienser til hevedeig:
4 dl vann
200 g hvetemel
400 g byggmel
2 g gjær (en klump på størrelse med en liten ert)

Dag 2:
8 dl vann
1 kg hvetemel
200 g byggmel
120 g mørk sirup
40 g havsalt
25 g gjær
hevedeigen
1 ss byggmel

Fremgangsmåte:
Dag 1
Bland alle ingrediensene til hevedeigen, dekk bollen og la blandingen stå i romtemperatur til neste dag.

Dag2
Bruk romtempererte råvarer og godt lunkent vann, ca. 30 grader.

Bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, men hold igjen 1 dl vann til senere i elteprosessen. Elt deigen i ca. 3 minutter på sakte fart, og øk deretter hastigheten. Nå tilsetter du resten av vannet litt etter litt i små mengder. Elt til deigen er smidig og har en glansfull overflate, ca. 6 minutter.

La deigen hvile i ca. 1 time. Del den i fire emner som du slår opp til runde kuler. La disse hvile i 20-30 minutter. Deretter former du emnene til brød, som legges i smurt langpanne eller på plate med bakepapir.
Hev brødene til dobbel størrelse og sikt litt byggmel på toppen. Snitt brødene på langs. Stekes på nederste rille i ovnen på ca. 220 grader i 30-45 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.
Byggbrødet kan for eksempel serveres med kremost, spekeskinke og jordbær eller salat, ost og cherrytomat.

Oppskriften er fra Åpent bakeri.

Gigantisk pikniksmørbrød

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Kjøp et rundt grovbrød hos bakeren eller prøv oppskriften på vårt piknikbrød med valnøtter. Lag et gigantisk pikniksmørbrød.
Ingredienser:
7 dl skummet melk
50 g gjær
2 ts sukker
2 ts salt
3 ss rapsolje
2 dl havregryn ,lettkokte
1 dl hvetekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel
100 g valnøttkjerner
lunknet vann til pensling

ca. 2 ss valnøttkjerner til pynt

Fremgangsmåte:
Varm melken fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i deigbollen og rør den ut med litt av melken. Bland resten av melken i. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland valnøttene i til slutt. Dekk deigbollen med plast og la den heve i 30-40 minutter.

Form deigen til et rundt brød. Legg det i en godt smurt rund kakeform. Dekk med plast og etterhev brødet i 20-30 minutter.

Pensle med lunkent vann og pynt med valnøtter. Stek brødet på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 40-50 minutter. Hvelv brødet ut og bank på underskorpen for å høre om brødet er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når det er ferdig. Avkjøl brødet på rist.
Del brødet på tvers i tre eller fire. Bruk en lang og skarp kniv. Fyll hver etasje med en type pålegg i tillegg til grønnsaker (tomater, agurk, papirka, salat, mv) og krydderurter (basilikum, timian, oregano, mv). Kalkun, spekeskinke og vellagrede oster passer godt. Legg pikniksmørbrødet på et kakefat, skjær opp og server det som kakestykker.

Torunns hveteboller

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 16

Har du lyst på ferske boller som smelter på tungen når de spises? Bak boller i dag og kos deg.
Ingredienser:
3 dl melk
75 g smør
½ pk gjær
75 g sukker
1 ts malt kardemomme
1 l hvetemel
2 dl rosiner
sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30-40 minutter).
Del deigen i 12-16 like store deler. Ha i rosiner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).

Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 5–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Byggkjeks

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 30

Enkle å lage og kjempegode å spise!

Ingredienser:
250 g smør
4 dl sukker
4 stk egg
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
5,5 dl byggmel
6 dl hasselnøtter
300 g kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Blir ca. 30 store og 100 små kjeks.

Rør smør og sukker lyst og luftig. Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn. Bland natron og vaniljesukker med mel og rør det inn. Tilsett hakkede nøtter og hakket sjokolade.

Sett røren med teskjeer på en stekeplate dekket med bakepapir. Eller legg røren på et bakepapir. Rull sammen slik at det blir en pølse. Legg pølsen kaldt i ca. 1 time. Skjær så skiver av pølsen og legg disse på platen.

Stek kjeksene i stekeovnen ved 180 °C i 10 minutter. Avkjøles på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1918
Slanking.Rask mat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.