
Sommeren er høysesong for å nyte måltider utendørs. Enten vi skal i parken, på stranden eller på festival. Piknik er en sosial og
uhøytidelig måltidsform med lange tradisjoner, og det finnes utallige variasjoner og muligheter til et godt måltid ute i det fri.
Ordet piknik oppsto sannsynligvis i Frankrike på slutten av 1600-tallet. Ordet har trolig en sammenheng med verbet piquer som betyr
å plukke med seg, og ble brukt om spleisemåltider som ble inntatt ute i naturen, gjerne på et pledd eller et medbrakt bord.
Piknikkulturen er fortsatt populær i Frankrike, og den franske nasjonaldagen markeres gjerne med en stor piknik i parkene.
- I dagens trangbodde byer er piknik en ideell måltidsform, og en fin mulighet til å komme seg ut i naturen. Det kan være en
romantisk piknik for to, eller en kjempepiknik for venner og familie. Piknik rommer et hav av muligheter til et måltid ute i det
fri, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
- Det er behov for et alternativ til grillmaten. Bakeriene tilbyr mye godt som passer til et piknikmåltid. Man trenger ikke
nødvendigvis å stå i timevis ved kjøkkenbenken, sier Nordbø. – Fyll en kurv med ditt favorittbrød, søt bakst og sesongens bær, og
nyt din egenkomponerte piknik eller la deg inspirere av av Opplysningskontoret for brød og korns piknikmeny for de romantiske:
Hva er vel mer romantisk enn en piknik på et rutete teppe med en du er glad i?
Vi har satt sammen en franskinspirert piknikmeny som passer ypperlig for en romantisk “pique-nique” for to. Finn en idyllisk plass i
solen, pakk ut pledd, mat og noe godt å drikke og nyt et romantisk måltid under åpen himmel.
Bagetter og et par gode oster
Baguetter
5 porsjoner
Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Fine baguetter er en fransk spesialitet. Baguette betyr pinne på fransk, og er et hvitt langt brød med sprø skorpe og myk, luftig
kromme. Bruk det lyse brødet som middagsbrød med smør eller god olje, eller fyll brødet med salat og ulike påleggsvarianter.
Ingredienser:
7,5 dl vann
½ pk gjær
1 kg hvetemel
1 ss havsalt
vann til pensling, mel til pynt
Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C.
Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav
hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt ett er litt
i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 1–2 timer. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill
til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.
Form bollene til avlange brød (baguetter). Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk baguettene med et klede, og la dem heve til
dobbel størrelse.
Snitt bagettene med 3–4 snitt på skrå med en skarp kniv. Pensle med vann og dryss på mel.
Stek baguettene midt i ovnen ved ca. 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles
på rist.
Mini Quiche Lorraine
Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
10-12 minipaier
Fransk quiche i porsjonsstørrelser. Perfekt til lunsj og på piknik. Serveres sammen med en god salat.
Ingredienser:
Paibunn:
200 g hvetemel
75 g smør
75 g kesam
1 ts salt
Fyll:
150 g bacon
1 stk løk
1 ss olje
4 stk egg
1 dl melk
3 dl kremfløte
100 g vellagret ost
salt og nykvernet pepper
Fremgangsmåte:
Hvis du lager paideigen selv: Bland mel og salt. Smuldre i smøret og samle deigen med kesam. Pakk den i plastpose og la den hvile i
kjøleskapet 1 time.
Skjær bacon i terninger, kutt løk i små biter. Stek løk og bacon blandingen gyllen
Visp eggene med melk, fløte, salt og pepper. Rør osten i.
Trykk eller kjevle deigen ut og kle en muffinsform med deig. Prikk bunnen med gaffel.
Forstek paibunnen ved 180 °C i 10 minutter, til den så vidt har fått litt farge. Fordel bacon, løk og paprika i bunnen. Hell over
egg- og osteblandingen. Stek paien ferdig ved 180 °C i ca. 20 minutter, til den så vidt har satt seg.
Salat med valnøtter og bringebærvinaigrette
Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Til 4 personer
Godt som tilbehør til quiche og andre sommerlige retter.
Ingredienser:
1 l blandet grønn salat: issalat hjertesalat, ruccola, rød lollosalat
1 dl friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian)
1 stk vårløk
100 g valnøttkjerner
Bringebærvinaigrette:
1 ss bringebæreddik
2 ss god olivenolje
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Riv salaten i passende biter, grovhakk urtene, og vårløken, ha i valnøttene.
Bland bringebæreddik, olje, salt og pepper. Ha dressingen over salaten rett før servering
Sandwichkake med sjømat
Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Sandwichkaken med både laks, reker og krepsehaler er perfekt til deg som er glad i sjømat. Lett og lage, og smaker utrolig godt!
Ingredienser:
36 skive loff
smør
krepsehalesalat
snøfrisk naturell
røkt laks eller ørret
frisk dill
majones
kokt egg
ruccula salat
creme fraiche eller rømme
avokado
pillede reker
sort eller rød kaviar/rogn
Fremgangsmåte:
Lag 1: 9 loffskiver, smør og krepsehalesalat
Lag 2: 9 loffskiver, snøfrisk naturell, røkt laks eller ørret og dill
Lag 3: 9 loffskiver, majones, kokt egg, ruccula salat, dill og litt salt
Lag 4: 9 loffskiver, cremé fraiche eller rømme, avokado (legges rundt kanten), pillede reker, sort eller rød kaviar/rogn
Sandwichkaken er satt sammen av 36 loffskiver uten skorpe (som tilsvarer cirka tre formloff).
Legg skivene tett ved siden av hverandre og smør på pålegget før du legger på neste lag.
Pynt sandwich kaken med litt rømme, kaviar, avokado, dill, ruccula eller det som er igjen fra de underste lagene. Bruk fantasien!
Sandwichkaken kan lages i en kakeform med lokk slik at den lett kan transporteres. Eller den kan deles opp i serveringsklare
porsjoner og has i mindre bokser. Så kan den spises rett fra boksen eller serveres på fat når man kommer frem til piknikstedet.
Sandwichkaken kan også lages med grovbrød. Sjømaten kan erstattes med for eksempel roastbiff, skinke, kylling eller andre
kjøttpålegg.
Sitronterter
Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Sitronterter i porsjonsstørrelser. Deilige små munnfuller…
Ingredienser:
Tertebunn:
250 g smør
5 dl hvetemel
2,5 dl melis
1 stk eggehvite
Sitronkrem:
ca 4 stk sitron (4 dl sitronjus)
1 ss maisstivelse (maizena)
150 g sukker
5 stk store egg
150 g smør
Marengs:
3 stk eggehvite
200 g sukker
Fremgangsmåte:
Tertebunn:
Bland sammen temperert smør med mel og melis til blandingen får en ”sandaktig” konsistens. Tilsett eggehviten og bland alt godt
sammen. La deigen hvile i kjøleskapet i 1 time.
Kjevle ut deigen til den er ca. 2 mm tykk og press den ned i terteformer. Stek tertebunnene på 170 °C i 10 min.
Sitronkrem:
Kok opp sitronjusen i en kjele. Pisk sammen maisennamel og sukker, bland deretter inn eggene og pisk alt godt. Hell den kokende
jusen over eggeblandingen, pisk godt hele tiden for å unngå at eggene skiller seg. Hell blandingen tilbake i kjelen og kok opp en
gang til mens du pisker hardt hele tiden. Bland inn smør.
Fyll kremen i de ferdigstekte tertebunnene og stek tertene 5 minutter til i ovnen på 170 °C.
Marengs:
Pisk eggehviter og sukker over vannbad til det når ca. 60 °C. Pisk deretter blandingen til den blir stiv.
Sprøyt tertene med marengsen og brenn toppen av sitrontertene med en gassbrenner eller under grillen.
Brownies servert med rips
Tid: 40-60 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Brownies er alltid populært. Server brownies med rips eller andre friske bær, og du har en herlig dessert eller kake til kaffen.
Ingredienser:
3 dl sukker
4 ss kakaopulver
1,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
150 g smeltet avkjølt smør
2 stk egg
Fremgangsmåte:
Bland alt det tørre. Tilsett egg og smeltet smør, og bland godt. Fordel røren i en 24-26 cm smurt rund form.
Stek kaken midt i ovnen på 150-175 °C i 30 minutter. Stekeovner varierer ofte i temperatur, sjekk derfor mot slutten av steketiden,
om kaken nærmer seg ferdig. Kaken skal være litt seig.
Server kaken med rips eller andre friske bær.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1914