Fysisk aktivitet for barn og unge


Oppdatertdato: 2016-01-15 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Alle barn og unge bør være fysisk aktive minimum 60 minutter per dag, og aktiviteten skal være variert og inkludere både moderat og høy intensitet.
Barn og unge änbefales å være variert fysisk aktive minst 60 minutter hver dag.

Nødvendig for normal vekst og utvikling

Regelmessig og variert fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling av muskelstyrke og motoriske ferdigheter hos barn og unge.

For å oppnå god funksjonsdyktighet i voksen alder, er det nødvendig å utvikle et godt fysisk grunnlag i oppveksten. Man bør spesielt ha for øye at barn og unge trenger allsidig stimulering. Det betyr at også spesialtrening bør legges opp på en annen måte enn hos voksne (”barn er ikke voksne i miniatyr”).

Fysisk aktivitet i barne- og ungdomsalderen vil kunne motvirke en rekke sykdomstilstander og plager og dermed har stor betydning for helsen, både i oppveksten og senere i livet. For å bevare helsegrunnlaget som legges i unge år er det nødvendig å fortsette med regelmessig fysisk aktivitet i voksen alder.

Fysisk aktivitet synes å fremme barn og unges selvaktelse, og de som er involvert i fysisk aktivitet synes å være mindre plaget av psykiske helseproblemer.

Anbefalinger for barn og unge

Minimum 60 minutter fysisk aktivitet per dag og aktiviteten skal være variert og inkludere både moderat og høy intensitet.

Aktiviteten kan akkumuleres i løpet av dagen.

Aktiviteten skal være så allsidig som mulig for å kunne utvikle alle sider ved den fysiske formen som utholdenhet, muskelstyrke, spenst, bevegelighet, hurtighet, og motorisk ferdighet.

Variert fysisk aktivitet gir muligheter til å utvikle både fin- og grovmotoriske egenskaper. Å lære motoriske ferdigheter krever mye trening. De aktive barna får den nødvendige praksisen gjennom lek. Det er imidlertid viktig at vi ikke glemmer de barna som har motoriske problemer. På samme måte som det er nødvendig å snakke med barn for å stimulere språkutviklingen, er det viktig å leke og ”herje” med disse barna, slik at de får utviklet sine motoriske ferdigheter så godt som mulig. Gode motoriske ferdigheter er et ypperlig grunnlag for motivasjon til å drive fysisk aktivitet senere i livet.

Hva må til?

Forholdene må legges til rette for at flest mulig barn og unge skal kunne drive idrett og andre former for fysisk aktivitet. Det bør legges til rette for rimelige aktivitetstilbud slik at alle kan delta uavhengig av blant annet kjønn, kulturell eller sosial bakgrunn.

Forholdene må også legges til rette slik at barn og unge kan være fysisk aktive i nærmiljøet, til og fra skolen, i og rundt hjemmet og på fritiden.

I barnehager og skoler bør det på alle klassetrinn være minst en time per dag med fysisk aktivitet. Det er viktig at personell som jobber i barnehager og skoler har kompetanse innen bevegelseslære, slik at de kan sørge for at barna får de utfordringer de trenger.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2681
Norsk mat.Gryteretter.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.