Fysisk aktivitet og eldre


Oppdatertdato: 2013-07-13 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Friske eldre kan i stor grad følge anbefalingene som gjelder for voksne generelt. Spesielt gjelder det rådet om å bli mer fysisk aktiv i hverdagen.

Helse og livskvalitet

Helse og funksjonsdyktighet er avgjørende for livskvalitet i eldre år. Studier viser klare sammenhenger mellom fysisk aktivitet og god helse og funksjonsdyktighet. Fysisk aktivitet er en viktig faktor for redusert dødelighet, redusert risiko for hjerteinfarkt, diabetes type 2, tykktarm- og brystkreft, beinskjørhet, redusert antall fall og brudd, bedring av en rekke kognitive funksjoner, bedreing av psykisk helse og en bedring av generell velvære.

Antall og andel eldre i Norge er sterkt økende, og det blir relativt flere av de aller eldste. I tillegg til effekter på individnivå kan en økning av fysisk aktivitet blant eldre gi meget stor samfunnsmessig betydning ved reduserte helse- og sosialkostnader. De eldre står for godt over halve volumet av helsetjenesten. Det er derfor en viktig oppgave å bedre livskvaliteten og forebygge eller redusere sykdommer og lidelser blant eldre.

Fysisk aktivitet er viktigere jo eldre man blir. Tiltross for dette er andelen fysisk aktive personer synkende med økende alder.

Det er aldri for sent å begynne med fysisk aktivitet – effektene er gode uansett. Fysisk aktivitet kan ikke oppheve aldringsprosessen men forsinke den. Selv meget gamle får god effekt av trening. Det er mulig å vedlikeholde muskelstyrken langt oppi årene, og svake gamle kan være i stand til å gjennomføre relativt intensiv styrketrening. Sterkere benmuskulatur gir seg utslag i økt ganghastighet, bedret balanse og evne til å gå i trapper, redusert bruk av hjelpemidler, økt spontan fysisk aktivitet og selvhjulpenhet i hverdagen.

Anbefalinger for eldre

Eldre er en stor og variert gruppe både når det gjelder alder og fysisk form, noe som må få konsekvenser når vi skal anbefale fysisk aktivitet. Friske eldre kan i stor grad følge anbefalingene som gjelder for voksne generelt. Spesielt gjelder det rådet om å bli mer fysisk aktiv i hverdagen.

Eldre som ikke har mulighet å være aktive i henhold til anbefalingene bør være så aktive som mulig.

Ved kondisjonstrening anbefales følgende

  • De som har vært fysisk inaktive over lengre tid kan starte med et gå-program.
  • Mengden og intensiteten bør langsomt økes. Turmarsj og turorientering egner seg godt. Å bevege seg i ulendt terreng bedrer balansen.
  • Alternative treningsformer kan være svømming og andre vannaktiviteter, ulike former for dans, sykling eller roing.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2683Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.