
Det er vel enda noen som husker gamle dager med vassgraut og byggmelsgraut. Men vi er ikke lenger flinke til ta vare på disse grøttradisjonene. Smakene våre forandrer seg og en enkel grøt kan ikke lenger stille opp mot populærmaten vi spiser i disse dager.
Men både semulegrøt, risgrøt, havregrøt, rømmegrøt og fløyelsgrøt har fortsatt en plass på de norske bord, og så er det så sunt! Men det er nok bare å innse at de helt enkleste ikke blir brukt så mye lenger.
Men prøv gjerne noen av disse gamle oppskriftene, særlig nå mot jul er det aktuelt med grøt.
Og til dere som sliter med mageproblemer, så er havregrøt til frokost ett godt alternativ.
Alle er til ca 4 porsjoner
Vassgraut
Dette er det helt enkleste av norsk grøttradisjon. Det er mange variasjoner og dette varierer fra fylke til fylke. Det brukes vann og mel, som smakes til med salt.
1 liter vann
ca 3 dl grovt mel av havre, bygg, hvete eller rug
Litt salt
Kok opp vannet og tilsett melet under kraftig visping. La grøten småkoke under lokk i 15-20 minutter. Rør av og til så bunnen ikke blir svidd. Smak til med salt. Bruk gjerne smørøye, kanel og sukker.
Ruggrøt
2 1/2 dl sammalt rug, grov
1/2 l Kefir/Kulturmelk
1/2 l helmelk
1 ts salt
Lag jevning av mel og surmelk. Varm forsiktig opp og spe med søt melk. Kok til melsmaken er borte, ca. 10 minutter. Tilsett salt. Server grøten med eplemos og sur eller søt melk.
Byggmelsgrøt
1 liter vann
2 1/2 dl byggmel
salt
1 dl kokende melk
Kok opp vannet og dryss på melet under kraftig visping. La grøten koke sakte under lokk. Rør ofte. Smak til med salt.
Øs grøten i tallerkener med en gang den er ferdig og server den umiddelbart.
Byggrynsgraut
1 1/2 dl byggryn
1/2 l vann
1/2 l melk
1 ts salt
Legg gryna i vann natten over. Slå på melka og kok i 2 timer. Server grøten til middag med smørøye, sukker og kanel.
Byggrynsgraut kan også brukes til dessert. Smak da til med sukker og gjerne litt vaniljesukker eller mandeldråper. Pisk en kvart liter fløte og bland i grøten. Server med rød saus.
Enkel hvetemelsgrøt
2 dl hvetemel
1 liter melk
salt
2 ss smør
Rør ut melet i litt av melken. Kok opp resten av melken og tilsett jevningen under omrøring. La grøten koke langsomt i 8-10 minutter. Rør ofte.
Smak til med salt, og tilsett eventuelt smør.
Grov hvetegrøt
1 l lettmelk
2 1/2 dl sammalt hvete, grov
1 ts salt
Tilbehør:
Meierismør til smørøye
Sukker og kanel
Bland melk og mel. Rør jevningen glatt og kok grøten til den er passe tykk og melsmaken er borte. Smak den til med salt. Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Kald melk smaker godt til.
Fløyelsgrøt
75 g smør
2 dl hvetemel
1 liter melk
salt
Smelt smøret i kjelen og tilsett melet. Røres til det er jevnt Spe med melk litt etter litt, Rør godt. Småkok i ca 10 minutter. Smak til med salt.
Havregrøt på vann
4 dl havregryn
1 liter vann
salt
Kok opp vann og gryn, småkok under lokk i ca 10 minutter. Rør av og til. Smak til med salt. Serveres med sukker.
Havregrøt
Stor porsjon
1 liter melk
1 liter vann
8 dl lettkokte havregryn
1 1/2 ts salt
Kok opp vann og melk og strø på med havregryn. La det koke til det blir tykt. Smak til med salt og eventuelt sukker.
Av rømmegrøt er det mange variasjoner. Her er ett par. Senere blir det sikkert en artikkel bare om rømmegrøt, med mange oppskrifter og variasjoner.
Rømmegraut fra Vollen
Stor porsjon
1 ½ l rømme
2 l mjølk
180 g semuljegryn
200 g kveitemjøl
2 ts sukker
1 ts salt
Kok graut av mjølk og 100 g semuljegryn. Kok rømen i 10 min. under lokk. Bland resten av s. gryn og kveitemjøl. Dryss dette på rømen under god røring. Kok til feitet kjem fram og ta av så mykje fett som du vil ha på grauten. Bland s. gryn og rømegrauten, bland sukker og salt pisk godt. Serverast varm med rosiner, egg, sukker og kanel.
Rømmegrøt
3/4 l seterrømme
150 g hvetemel
3/4 l kokende melk
1 ts salt
Kok rømmen under lokk i 10 minutter. Sikt på 1/3 av melet. Trekk kasserollen til side og la den småkoke til smøret pipler frem i 3/4 - 1 time. Rør forsiktig av og til. Skum smøret av og hold det varmt. Det serveres til grøten. Rør inn resten av melet. Spe med den kokende melken til grøten blir passe tykk. Kok den noen minutter. Smak til med salt.
Server rømmegrøt med sukker, kanel og rømmesmøret.
Rømmegrøt fra Nordland
1 liter fet sur rømme
4 dl melk
200 g hvetemel
2 ts salt
Rømmen kokes 3-4 minutter. Gi melken et oppkok. Melet vispes forsiktig i rømmen. Rør godt til smøret skiller seg fra grøten. Spe med melk, litt om gangen. La smøret koke ut mellom hver speing og ha det i en kopp for å slå det over grøten når den er ferdig tilsmakt med salt.
Rømmegrøten serveres med mye smør, sukker og kanel. Den kan også pyntes med hardkokte eggeskiver og rosiner lagt i sirklig mønster.
Risengrynsgrøt
3 dl grøtris
5 dl vann
8 dl melk
1/3 ts salt
kanel
sukker
smør
Bland ris og vann i en kjele. Kok opp og la det koke på svak varme i 10 minutter til vannet nesten er kokt inn. Spe med melken, litt av gangen. Kok opp grøten og la den svelle under lokk på svakeste varme på platen i 40-50 minutter. Sjekk konsistensen.
Server risen varm med sukker, fersk finmalt kanel og smør.
Semulegrøt
1 liter melk
1,5 dl semulegryn
1 ss smør
litt salt
2-3 mandeldråper
Evt en eggeplomme.
Kok opp melk og smør.
Rør inn grynene og la det småkoke i ca 15 minutter. Rør av og til. Bruk svak varme.
Tilsett mandeldråper og salt til slutt.
Det kan evt tilsettes en eggeplomme for bedre smak. Grøten må ikke koke etter at plommen er tilsatt.
Rør godt til en jevn masse.
Server med sukker, kanel og evt litt syltetøy.
Grov hvetegrøt
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson
Ingredienser
1 l lettmelk
2 1/2 dl sammalt hvete, grov
1 ts salt
Tilbehør:
Meierismør til smørøye
Sukker og kanel
Fremgangsmåte
Bland melk og mel. Rør jevningen glatt og kok grøten til den er passe tykk og melsmaken er borte. Smak den til med salt. Server grøten med smørøye, sukker og kanel. Kald melk smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 76,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Julegrøt
Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no
Ingredienser
250 g meierismør
5 dl kremfløte
200 g hvetemel
11/2 liter melk, gjerne syrnet
1 ss sukker
1 ts salt
Fremgangsmåte
Kok opp smør og fløte. Tilsett melet og rør tuil grøten slipper kjelen.Spe med varm melk, litt om gangen og kok opp mellom hver gang. Ta av noe av det smøret som kommer ut og bruk det til smørøye. Smak grøten til med sukker og salt. Server den med kanel og sukker på. Rød saft er godt drikke til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 216,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Rimulegrøt til jul
Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no
Ingredienser
2 dl grøtris
½ dl semulegryn
ca. 14 dl melk
ca. 1 ts salt
En god blanding risgrøt og semulegryn.
Fremgangsmåte
Bland ris, semule og melk i en kjele og rør til det koker. La koke ca 20 minutter. Rør av og til.
Smak grøten til med salt og server med smørøye, sukker og kanel.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har 82,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:386