Går lørdagsgrøten i glemmeboka?


Oppdatertdato: 2004-12-01 Tema: Grøt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Magnus Magnusson, Knut Pettersen, Per Alfsen


De fleste av oss har vel minner om risengrøten på Lørdag, før eller etter tippekampen. Men grøten viker nok plassen nå for pizza, tacos og andre populære retter.
Men hvorfor ikke ta en grøtdag av og til, det er godt, sunt, rimelig og enkelt. Og for de "late" har vi ett bra utvalg i ferdiggrøter og hurtigkokte grøter.

Prøv gjerne de tradisjonsrike som rømmegrøt, men og risgrøt, semulegrøt og andre passer fint. Og de fleste barn/ungdommer liker dette.
Ett par gode lørdagstips følger under:

Risengrynsgrøt

Denne gir ca 4 porsjoner og lages fra bunnen av. Men prøv gjerne disse posene med hurtig grøtris, det står oppskrift på posen.

3 dl grøtris
5 dl vann
8 dl melk
1/3 ts salt
kanel
sukker
smør

Bland ris og vann i en kjele. Kok opp og la det koke på svak varme i 10 minutter til vannet nesten er kokt inn. Spe med melken, litt av gangen. Kok opp grøten og la den svelle under lokk på svakeste varme på platen i 40-50 minutter. Sjekk konsistensen.

Server risen varm med sukker, fersk finmalt kanel og smør.

Rømmegrøt

Til 4 personer. Denne lages fra bunnen av. Toro har poser med rømmegrøt som bare skal tilsettes vann og rømme. Er lettvint og godt.

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt

1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt. Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.

Semulegrøt

Til 4 personer. Dette er mange barns favoritt.

1 liter melk
1,5 dl semulegryn
1 ss smør
litt salt
2-3 mandeldråper
Evt en eggeplomme.

Kok opp melk og smør.
Rør inn grynene og la det småkoke i ca 15 minutter. Rør av og til. Bruk svak varme.
Tilsett mandeldråper og salt til slutt.
Det kan evt tilsettes en eggeplomme for bedre smak. Grøten må ikke koke etter at plommen er tilsatt.
Rør godt til en jevn masse.

Server med sukker, kanel og evt litt syltetøy.

Smørgrøt eller fløyelsgrøt

4 porsjoner

75 g smør
2 dl hvetemel
1 liter melk
salt

Smelt smøret i kjelen og tilsett melet. Røres til det er jevnt Spe med melk litt etter litt, Rør godt. Småkok i ca 10 minutter. Smak til med salt.

Sportsgrøt

4 porsjoner

1 l melk
2 1/2 dl sammalt hvetemel, grovt
1 ts salt
1 dl rosiner
4 ss knust ananas

Kok opp melken og dryss på melet. Rør godt så det ikke blir klumper. La grøten trekke 8-10 minutter. Smak den til med salt. Tilsett rosiner og ananas, eller andre ting som du liker bedre. Server med litt sukker til. Noe av melken kan eventuelt være syrnet melk.

Julegrøt

8 porsjoner

250 g meierismør
5 dl kremfløte
200 g hvetemel
11/2 liter melk, gjerne syrnet
1 ss sukker
1 ts salt

Kok opp smør og fløte. Tilsett melet og rør tuil grøten slipper kjelen.Spe med varm melk, litt om gangen og kok opp mellom hver gang. Ta av noe av det smøret som kommer ut og bruk det til smørøye. Smak grøten til med sukker og salt. Server den med kanel og sukker på. Rød saft er godt drikke til.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:446
Norsk mat.Svinekjøtt.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.