Gamalosten får lovbeskyttelse


Oppdatertdato: 2006-11-18 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Oslo (NW): Gamalost frå Vik er det ellevte norske matproduktet som blir lovbeskyttet. –Lovbeskyttelse av norske matvarer er en viktig strategi for fremtiden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

– Lovbeskyttelse av produktnavn er et godt virkemiddel for å ta vare på norsk matkultur og skape stolthet knyttet til matprodukter. Det sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen da han under en markering av merkeordningen Beskyttede betegnelser i Oslo Konserthus tirsdag delte ut beviset på lovbeskyttelsen av produktnavnet Gamalost frå Vik.

Gamalost har røtter tilbake til vikingtiden, og ved Tine-meieriet i Vik i Sogn har det vært produsert gamalost sammenhengende i over 100 år.

11 produkter lovbeskyttet

Merkeordningen Beskyttede betegnelser sikrer matprodukter med særpreg, tradisjon og klar geografisk opprinnelse mot kopiering. Samtidig skal ordningen gi forbrukerne garanti om produktenes opprinnelse. Den norske beskyttelsesordningen er etablert etter mønster fra EU, der over 700 produkter har fått slik beskyttelse.

Medregnet Gamalost frå Vik er det nå 11 norske matprodukter som har fått slik lovbeskyttelse. De andre produktene er Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, Eplejuice frå Hardanger, Ringerikserter, Fjellmandel fra Oppdal, Eple-, Pærer-, Plommer og Moreller frå Hardanger, Skjenning og Rakfisk fra Valdres.

Kjente matregioner

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen mener at mathistoriene fra hele Norge er med på å bevare vår kulturarv.

– Når en region får en beskyttet produktbetegnelse, er det viktig for hele lokalsamfunn. Vi kjenner alle til Parma i Italia, og i Norge er fruktregionen Hardanger og rakfiskregionen Valdres kjente begreper, sier han.

Målet er at Norge innen 2008 skal ha 20 beskyttede produktbetegnelser med en samlet omsetning på en milliard kroner. Norge har allerede flere slike produkter enn de andre nordiske landene.

I Frankrike har for eksempel 42 oster fått beskyttelse, og de omsatte i fjor for 2,1 milliarder euro.

Ifølge en rapport som Landbrukets Utredningskontor har utarbeidet for Matmerk, er Beskyttede betegnelser en type matmerking som blir stadig viktigere. Flere og flere land tar i bruk slike ordninger.

– Merkeordningen bidrar til å bygge opp sterke produsentsammenslutninger med felles strategier. Det betyr igjen at bonden har bedre styring med produktet gjennom hele verdikjeden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Eneste i landet

Lovbeskyttelsen av produktnavnet Gamalost frå Vik betyr at bare gamalost som er produsert i Vik kan bruke dette produktnavnet. Tine Meieriet Vest i Vik er i dag det eneste meieriet i landet som produserer gamalost. I Vik ble gamalosten laget etter den såkalte Hardanger-metoden, der riktig gjæring og modning betyr alt. Det tar fem uker å gjøre osten salgsklar. Gamalost frå Vik har kun én prosent fett og hele 50 prosent protein.

Vil ha matspesialiteter

Administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk sier at nye undersøkelser forteller at norske forbrukere gjerne vil ha matspesialiteter som Gamalost frå Vik, og at det er viktig at norske matprodusenter er bevisst på dette.

– Vi må ta eierskap til lokal og regional matproduksjon og forvalte den verdien den særegne norske maten har. Vi skal ikke påstå at det vi har er best, men vi kan si at vi har noe som er godt, sier Matmerk-direktøren.

FAKTA OM GAMALOST FRÅ VIK:

Gamalost frå Vik byr på en helt spesiell og urnorsk matopplevelse. Osten har røtter langt tilbake i tiden. Surmelksosten som vikingene hadde var antakelig gamalost eller en forløper til gamalosten. De første sikre opplysningene om gamalost slik vi kjenner den er fra siste halvdel av 1700-tallet.

Gamalost er en mager surmelksost laget av skummet kumelk som blir modnet med en spesiell muggtype som på norsk blir kalt kulemugg. Det gir osten en kraftig og karakteristisk smak. I motsetning til andre oster inneholder gamalost lite fett (mindre enn 1 prosent) og mye protein (ca 50 prosent). Osten er heller ikke saltet og inneholder ikke tilsetningsstoffer.

Sogn og Fjordane og Hordaland har tradisjonelt vært kjerneområder for produksjonen av gamalost. Fra gammelt av ble det meste av gamalosten ystet på stølene. Området rundt Vik i indre Sogn er et område med solid tradisjon for slik produksjon.

Tine Meieriet Vest i Vik ble etablert i 1897 og har produsert gamalost sammenhengende i mer enn 100 år. Siden 1991 har meieriet i Vik vært den eneste produsenten av gamalost i Norge.

Gamalost frå Vik er nå en beskyttet geografisk betegnelse. Det innebærer at bare gamalost som er produsert i Vik i tråd med de bestemmelsene som ligger til grunn for lovbeskyttelsen kan bruke produktnavnet Gamalost frå Vik.

FAKTA OM BESKYTTEDE BETEGNELSER:

Beskyttede betegnelser er en merkeordning som gir offentlig lovbasert lovbeskyttelse til navn på matprodukter med klar geografisk opprinnelse, særpreg og tradisjon. Ordningen omfatter både landbruksprodukter, fisk og sjømat og forvaltes av Mattilsynet i samarbeid med Matmerk. Ordningen ble formelt etablert i 2002, og de norske bestemmelsene bygger i all hovedsak på den tilsvarende ordningen i EU (Protection of Designations).

Beskyttede betegnelser omfatter tre former for lovbeskyttelse basert på graden av geografisk forankring av produksjonen; Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, Beskyttet geografisk betegnelse og Beskyttet tradisjonelt særpreg.

Elleve norske matprodukter er så langt tildelt lovbeskyttelse av produktnavnene. Disse er:
 • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
 • Ringerikserter
 • Eplejuice frå Hardanger
 • Skjenning
 • Fjellmandel fra Oppdal
 • Hardangereple
 • Hardangerplommer
 • Hardangerpærer
 • Hardangermoreller
 • Rakfisk fra Valdres
 • Gamalost frå Vik
I tillegg har følgende produkter søkt om lovbeskyttelse i tråd med merkeordningen Beskyttede betegnelser:

Villsau frå Vestlandskysten, Gulløye fra Nord-Norge, Festsodd fra Inn-Trøndelag, Sodd fra Trøndelag, Ishavsrøye Vesterålen, Svin fra Jæren Smak, Tørrfisk fra Lofoten, Kurv fra Valdres, Rogalandsreker og Bassturøkt kjøtt fra Namdalen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:967Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.