Italienske bobler til jordbær
Det er kanskje litt tidlig å tenke på jordbær, men det er ikke lenge til det braker løs. Vi har med stort hell testet musserende Gancia Asti til de røde bærene.
Tørr champagne er kanskje den norske favoritten til jordbær, men det er ikke den beste kombinasjonen. Selvfølgelig skal man få lov til å drikke det man selv synes er godt, men om sant skal sies er det perler for svin å drikke dyr, tørr champagne til jordbær. Sødmen fra bærene overdøver de fine champagnesmakene fullstendig.
Man kan alternativt kjøpe en halvtørr champagne som klarer jobben, eller forsøke en flaske spumante (italiensk musserende vin) Asti som for eksempel Gacia Asti. Ikke bare passer disse sødmefylte italienske boblevinene godt til jordbær, de koster også en brøkdel av prisen. Vi testet sistnevnte til sesongens belgiske jordbær og den satt som et skudd. Den ville heller ikke bukket under for søtere norske bær. Tanken er at sødmen i vinen og sødmen i jordbærene skal utfylle hverandre.
Aromatisk og frisk
Gancia Asti er aromatisk og frisk. Den dufter fersken, eple og eksotiske frukter. Den er laget på Moscato, som er blant Italias mest aromatiske druesorter. Felles for viner laget på Muscato er at de er svært aromatiske og druetypiske. I Nord-Italia lages det lette og friske musserende viner, slik som denne. Men Moscado må ikke forveksles med Muscadelle eller Muscadet, som er noe ganske annet.
Sødmen i smaken balanseres godt av syren. Aromaen og sødmen gjør at den passer godt som dessertvin, men den er også allsidig nok til å kunne serveres som aperitiff. Dersom den serveres uten mat vil den oppleves som svært forfriskende. Men husk at dette ikke er lagringsvin og at den bør drikkes innen to år etter årgangen på etiketten.
Først i Italia
For mange italienere er Gancia nærmest synonymt med musserende vin selv om de lager flere andre viner også. Gancia holder til i Canelli i Piemonte. Bedriften ble grunnlagt av Caro Gancia i 1850. Han var da 21 år gammel og hadde studert kjemi og utviklet en ny metode for produksjon av vermut. Han hadde også jobbet i Champagne, der han hadde fått med seg essensen av champagneproduksjon. Han brukte 15 år på å utvikle musserende vin som kunne måle seg med Champagne. I 1865 lanserte han spumante – den første italienske musserende vinen. Gancia selges i dag over hele verden.
Tradisjon og innovasjon
I dag er Gancia er en femtegenerasjons familiebedrift som drives av brødrene Edoardo, Lamberto og Massimiliano Vallarino Gancia. Etter nylig å ha tatt over roret i selskapet har de satt for seg at de skal relansere den historiske bedriften med stil blant annet ved hjelp av innovativ tankegang.
I år 2000 feiret Gancia sitt 150-års jubileum og satt seg som mål å fortsette suksessen med fokus på innovasjon og tradisjon. I dag er Ganzia Italias største produsent av musserende vin og har en markedsandel på omlag 20 prosent mot Marinis 15 prosent. Det selges 40 000 flasker per år i Norge. Nylig blitt større enn martini.
I Norge selges det først og fremst rimelige viner fra Gancia, men selskapet er også kjent for syv eksklusive merker.
Smak og behag:
Navn: Gancia Asti
Land/distrikt: Italia/Piemonte
Pris: 96 kroner (75 cl)
Polnummer: 14786
Druer: Moscato
Alkoholstyrke: 7,5 %
Produsent: F. lli. Gancia
Karakteristikk: Strågul med grønnskjær. Svært aromatisk med preg av fersken og eple. Frisk, søt og god syre.
Passer til: Perfekt som aperitiff, frukt og diverse desserter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:829