Geitemelk som mat og medisin


Oppdatertdato: 2003-11-04 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Geitemelk er mer enn kumelk med rar smak. Mye tyder på at den er bakteriehemmende, virker forebyggende mot høyt blodtrykk og kan drikkes av melkeallergikere, skriver forskning.no.

- Mange mener geitemelk er sunt. I Taiwan drikker folk geitemelkspulver utrørt i vann for helsas skyld. Nå skal vi finne ut mer om hva som gjør killingdrikken så spesiell, sier professor Gerd Vegarud fra Norges Landbrukshøgskole til forskning.no.

- Geitemelka inneholder stoffer som hemmer mange typer bakterier, både slike som kan utvikle seg i maten vår og varianter som finnes i tarmen, forteller Vegarud.

Dette betyr at melka kan gi matvarer bedre holdbarhet, og hindre oss i å bli syke. Melka kan i så fall brukes som ingrediens i flere typer matvarer, eller man kan lage et konserveringsmiddel av de delene av melka som er bakteriehemmende.

- Vi vet at lactoferrin, en av bestanddelene som finnes i kumelk, har en antimikrobiell virkning, sier Vegarud.

Svenskene og danskene isolerer allerede stoffet fra melka for å bruke det til konservering.

Geita har sin egen variant av stoffet, og innholdet i geitemelka er hele tre ganger så høyt som i kumelk. Nå må forskerne finne ut hvordan geitenes lactoferrin og andre bakteriehemmende stoffer virker i praksis.

Nyere forskning har vist at geitemelk i også ser ut til å motvirke høyt blodtrykk. Forskerne ser for seg at melka kan bli en slags kombinasjon av mat og medisin. I Finland finnes det allerede en ost med høyt innhold av bioaktive peptider, stoffer som senker blodtrykket.

Forskere er dessuten i gang med å undersøke om mennesker med melkeallergi kan tåle geitemelk.

- Vi er i gang med å finne ut hvilke stoffer immunforsvaret reagerer på i geitemelka, sammenliknet med kumelk, forteller Vegarud.

Les også:
  • Ikke bare brunost
  • Sære geiter i annerledeslandet


    Annonse
    Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


    Intern:61Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.