
Geitemelk er mer enn kumelk med rar smak. Mye tyder på at den er bakteriehemmende, virker forebyggende mot høyt blodtrykk og kan drikkes av melkeallergikere, skriver forskning.no.
- Mange mener geitemelk er sunt. I Taiwan drikker folk geitemelkspulver utrørt i vann for helsas skyld. Nå skal vi finne ut mer om hva som gjør killingdrikken så spesiell, sier professor Gerd Vegarud fra Norges Landbrukshøgskole til forskning.no.
- Geitemelka inneholder stoffer som hemmer mange typer bakterier, både slike som kan utvikle seg i maten vår og varianter som finnes i tarmen, forteller Vegarud.
Dette betyr at melka kan gi matvarer bedre holdbarhet, og hindre oss i å bli syke. Melka kan i så fall brukes som ingrediens i flere typer matvarer, eller man kan lage et konserveringsmiddel av de delene av melka som er bakteriehemmende.
- Vi vet at lactoferrin, en av bestanddelene som finnes i kumelk, har en antimikrobiell virkning, sier Vegarud.
Svenskene og danskene isolerer allerede stoffet fra melka for å bruke det til konservering.
Geita har sin egen variant av stoffet, og innholdet i geitemelka er hele tre ganger så høyt som i kumelk. Nå må forskerne finne ut hvordan geitenes lactoferrin og andre bakteriehemmende stoffer virker i praksis.
Nyere forskning har vist at geitemelk i også ser ut til å motvirke høyt blodtrykk. Forskerne ser for seg at melka kan bli en slags kombinasjon av mat og medisin. I Finland finnes det allerede en ost med høyt innhold av bioaktive peptider, stoffer som senker blodtrykket.
Forskere er dessuten i gang med å undersøke om mennesker med melkeallergi kan tåle geitemelk.
- Vi er i gang med å finne ut hvilke stoffer immunforsvaret reagerer på i geitemelka, sammenliknet med kumelk, forteller Vegarud.
Les også: