Gi barna en allergifri jul


Oppdatertdato: 2010-12-19 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lise Lysfjord Pettersen/Newswire


Oslo (NW): Jula er en slitsom tid for mange allergiske barn. Nå har Astma- og Allergiforbundet laget en oversikt over allergivennlig julemat og julepynt.
– Mange allergikere blir syke av det som for andre er julehygge og kos. Spesielt barn og unge synes det er vanskelig å si ifra. De ønsker ikke å skille seg ut, sier Anne-Kari Isaksen, regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund i Alta.
Hun sier det finnes alternativ julepynt og julemat som allergikere ikke blir syke av. Tipsene er samlet i brosjyren Frisk jul for alle og på nettsiden www.naaf.no/friskjul, som Astma- og Allergiforbundets regionkontor for Troms og Finnmark har laget med støtte fra Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering.

Gode alternativer

– Noe av det allergikere reagerer på er sterk lukt fra parfyme, hårspray, stearinlys og røkelse. Av den grunn er det mange som kvier seg for å gå på julebord, sier Isaksen.
Juleblomster, dekorasjoner og juletrær i offentlige bygg er også et problem.

– Det er mye uvitenhet om hvilke blomster som gir allergiske reaksjoner. Vi har mange fullgode alternativer til julestjerne og svibler, for eksempel julekaktus, kristtorn og asalea.
Mye av maten vi koser oss med i julen er allergifremkallende. Allergikere kan reagere på blant annet mandariner, nøtter, marsipan og godteri.

– To-tre prosent av alle voksne og seks-åtte prosent av alle barn har matvareallergi og matintoleranse, sier Anne-Kari Isaksen.

Lag godteri selv

Mye godteri inneholder e-stoffer som kan forverre en allerede eksisterende atopisk eksem.
– Lager du ditt eget godteri er du sikker på hva det inneholder, sier Inger Rudnes i Astma- og Allergiforbundet i Arendal.
Gjennom prosjektet Det deilige lørdagsgodteriet, har allergikere lært å lage godteri uten skadelige tilsetningsstoffer. Med midler fra Extrastiftelsen er det i høst arrangert kurs i Arendal og Mandal, og til neste år arrangeres to nye kurs.

Allergifrie tips (fra brosjyren Frisk jul for alle):

  • Juletre av plast kan være et godt alternativ for allergikere. Husk å riste eller spyle treet for å fjerne støvet fra forrige jul.
  • I stedet for julestjerne, juleglede og løkplanter, som svibel, bør du satse på de mer allergivennlige julekaktus, asalea, kristtorn, ildtopp og alpefiol.
  • Giftfri maling gjør at flere kan være med på juleverkstedet.
  • Julenissen bør ikke dufte av parfyme eller tobakk. I stedet for mandariner, nøtter og marsipan, kan nisseposen inneholde seigmenn, kjærlighet på pinne, rosiner og små leker.
  • Server gløgg med rosiner, men uten mandler eller nøtter. For de som er allergiske mot krydderet i gløggen, er varm solbærsaft et godt alternativ.
  • Julegrøt kan lages uten melk, og mandelen kan erstattes av tørket banan eller gresskarkjerne.
  • I stedet for duftlys, peisvarme og røkelse kan man velge telys eller kubbelys som går på batterier.
  • Julepynten fra i fjor bør ristes eller vaskes, slik at støvet fjernes.

Oppskrifter

Drops (grunnoppskrift)

1 dl vann
450 g sukker
125 g druesukker

Ingredienser helles i gryta i den rekkefølgen de står. Kokes opp med lokk. Etter ca ett minutt tas lokket av, og massen kokes opp til 162 grader.
Farge og smak tilsettes etterpå, når massen er helt over på matten.
Til lakrisdrops tilsettes lakrispulver eller salmiakksalt etter at grunnmassen er ferdig kokt.
Drops kan rulles i melis.
(Kilde: Sunnvita)

Risgrøt uten melk

150 g grøtris eller risgryn
½ ts salt
4 dl vann
4 dl rismelk og 3 dl vann
2 dl Odense Erlet eller havrefløte

Kok opp vannet, dryss grøtrisen/risgrynene i og rør til det koker opp. Ha i salt. Kok grynene under lokk til vannet er trukket inn. Spe med rismelk og vann. Sett kjelen på rist og la grøten trekke ferdig. Odense Erlet has i like før servering. Gi det hele et raskt oppkok.
(Kilde: Voksentoppens Allergikokebok

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2057
Julekaker.Reker.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.