Gi blodårene en julepresang


Oppdatertdato: 2010-12-20 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Stock xhng Kilder: vitahjertego.no


Det du spiser mellom nyttår og jul er viktigere enn det du spiser mellom jul og nyttår. Likevel kan desember måned være en utfordring for hjertehelsa for mange. Den norske julematen er bokstavelig talt spekket med mettet fett og salt, som er en påkjenning for kolesterolet og blodtrykket.

- De fleste vil ha nytte av å tenke på hjertehelsa også i jula, sier Carina Alm ved Nasjonalforeningens Hjertelinje. – Mennesker med hjertesvikt har spesiell grunn til å være varsomme. De store mengdene salt i julematen, kan føre til at det bindes ekstra mye vann i kroppen, noe som kan forverre svikten..

Skadelig for blodtrykket og for kolesterolet

Det er mye mettet fett i smør, farse- og kjøttprodukter. Mettet fett kan føre til høye kolesterolverdier, og høyt nivå av kolesterol i blodet kan gjøre blodårene trange slik at det blir vanskeligere for blodet å passere. Etter hvert øker risikoen for at det dannes en blodpropp, som kan tette blodåren helt og forårsake et hjerteinfarkt. Vi spiser ca. Ti ganger mer salt enn kroppen behøver, og for mange fører det til forhøyet blodtrykk. Mesteparten av saltet vi får i oss er skjult i ferdigretter. Typisk desembermat som pølser, medisterkaker, kjøttpålegg, ferdiglaget fiskemat og ost er blant de største saltkildene.

Alle kan med fordel spise mindre salt, men det er spesielt viktig for dem som har høyt blodtrykk eller hjertesvikt. Når du spiser frukt og grønnsaker, får du samtidig i deg kalium og magnesium, som kan motvirke den negative effekten salt har på blodtrykket.

Fire råd om hjertesunn mat Velg mer fisk, frukt, grønnsaker og grove, saltfattige kornprodukter. Velg mindre fete meieri- og kjøttprodukter, det vil si mettet fett. Velg oljer, myk eller flytende margarin, nøtter, avokado og oliven som gir sunt umettet fett. Vær forsiktig med sukker og alkohol.

Tallerkenmodellen

Halvparten av tallerken skal fylles med grønnsaker, frukt eller bær. En fjerdedel med ris, pasta, poteter, brød eller korn. Og den siste delen med kjøtt, fisk, ost eller egg. Modellen er et hjelpemiddel for å spise allsidig og kan brukes til alle måltider, både frokost og middag. Med tallerkenmodellen i bakhodet, både når du handler og legger opp mat på tallerken, får du hjelp til å sette sammen et sunt og variert måltid.

Hjertelig mat i adventstiden

Førjulstida byr på mange fristelser og ikke minst får vi testet vår selvdisiplin hver eneste dag. Advent er tiden der sosiale lag følger som perler på en snor og huskelisten blir lengre og lengre for hver dag. Mellom alle aktivitetene melder sulten seg. Når tiden ikke strekker til er det lett å ty til kjappe fristelser. Sikkert deilig der og da, men det kan være lurt å tenke på helsen også.

Kjapp mat er ofte feil mat

Kjappe måltidsløsninger i desember kan være alt fra å erstatte matpakken med et snackmåltid, servere pølser på vei til juleavslutningen eller gripe etter en sjokolade mens du småspringer ut av en butikk og rett inn i en annen i desperat jakt etter den perfekte julegaven. Mange ønsker ikke at det skal være slik fordi de vet at det ikke er godt for helsa. Måltidene bidrar til mer salt, feil fett, mer sukker og lite fiber. Stikk i strid med hva som er anbefalt.
Men hvordan skal vi klare å spise med hodet også i adventstiden? Det trenger ikke være så vanskelig. Det handler om planlegging. Sett av tid til måltider og matlaging, og begrens dagene med fete og søte utskeielser. Desember har 31 dager og skal alle disse ha noe ekstra kan det gi følgefeil.

Rett fett

De tradisjonsrike, norske, julemåltidene er kjent for mange kalorier, fett og salt. For at du skal kunne nyte julemiddagene bør du velge retter med mindre kalorier og rett fett de andre dagene. Serverer du deg selv og dine gjester matvarer med umettet fett vil dette være en ypperlig julegave til hjertet ditt. Dette er fett som har en gunstig effekt på ditt kolesterol, og nøkkelen er derfor å bruke pålegg og tilberede mat med umettet fett, hver dag hele året. Vita hjertego’ har både leverpostei og Vita hjertego’Gul som er basert på de umettede planteoljene raps- og solsikkeolje. I matlagingen er det enkelt å benytte flytende Vita hjertego’ Margarin eller Vita hjertego’ Optimal olje. Med disse matvarene i kjøleskapet kan du nyte julematen med god samvittighet.

Vær mett lengre

De raske måltidene på gatehjørnet i desember har ofte et høyt innhold av raske karbohydrater som gir et oppsving og tilfører energi slik at du kommer deg rundt neste sving. Men du skal gjerne helt i mål, og for å holde tempoet oppe og stå handledistansen ut er det trege karbohydrater som er svaret. Spis grove kornprodukter og brødskiver fra brød som har mer enn 75% sammalt mel. Det metter, holder blodsukkeret stabilt, gir mye fiber og samtidig gir det færre kalorier. Det siste vil du like når hverdagen tar deg i januar.

Jula varer helt til påske?

Nei, der imellom kommer faste. Ja, for noen blir starten på det neste året en kroppslig rengjøring. Det trenger ikke bli et slit med egen helse og dårlig samvittighet i januar og februar. Alt har sin tid. Kos deg i selve jula, men la dagene før være så vanlige i matveien som mulig. Det kan være lurt å lage sin egen mathuskeliste i tillegg til alle de andre huskelistene.
Huskeliste i desember:
  • Sett av tid til å spise
  • Spis regelmessig, 3-4 måltider per dag, i tillegg 1-2 mellommåltider
  • Ta med matpakke dersom du skal videre etter jobb
  • Kos deg med frukt og nøtter fremfor kaker, sjokolade og skumnisser
  • Forsyn deg med normale porsjoner
  • Velg grove kornvarer Velg magre pålegg
  • Lag julemat med magre produkter for å snuse litt på det som venter……………

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2056
Slanking.singelmat.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.