Gi bort spiselige gaver


Oppdatertdato: 2013-12-05 Tema: Godteri Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen, Jarle Nyttingnes, Ragge Strand


Gaver som smaker!

Desember er måneden hvor man gir bort gaver, enten det er i kalendere, til vertinnen man besøker eller om det skal ligge under juletreet. - Dersom kreativiteten stopper opp, kan man se løsninger i gaver som smaker. Dette er til glede for både små og store. I tillegg blir gaven ekstra personlig og det er alltid hyggelig å få noe som smaker, forteller Marianne Hayes Antonsen, Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Er du invitert i selskap og har lyst til å ha med en liten oppmerksomhet til vertskapet? Eller lurer du på hva du skal gi i julegave til noen som har «alt»? Her får du noen ideer til spiselige gaver som både er hyggelige å gi og å få.

-Litt cellofan og et pent pyntebånd er alt som skal til for å lage en lekker gave. Du kan også kjøpe søte krukker eller lage fine kremmerhus som fylles med godsaker, forteller Marianne Hayes Antonsen.
Det beste med denne type gave er at mange kan få gleden av den. Også i lang tid etterpå.

-Er man ekstra kreative kan man legge ved oppskriften, enten som en skrift på krukken, eller klistret på kortet. På den måten gir du også mottakeren enda en gave; inspirasjonen til å lage godsakene selv når det er tomt, avslutter en juleinspirert Marianne Antonsen i Melk.no. Nedenfor deler hun sine beste tips med deg.

Fløtekarameller

Hjemmelagede fløtekarameller er en flott julegave å lage og gi bort til venner og kjente. Disse karamellene smelter i munnen.....

1 porsjon gir ca 50 stk fløtekarameller.

Ingredienser
100 g smør
2 dl kremfløte
100 g sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker

Alle ingrediensene has i en kjele og kokes opp.
Det hele skal koke under omrøring i ca 10 - 15 minutter. Koketiden avhenger av koketopp og type kjele. Når det begynner å tykne og får en lysbrun farge sjekker man temperaturen på karamellmassen med et termometer. Temperaturen skal være 118 grader.
Hvis man ikke har et steketermometer, kan man sjekke temperaturen med "karamelltesten". Da tar man en dråpe med karamellmasse og dypper i kaldt vann. Kan dråpen rulles til en kule er massen varm nok.
Hell massen over i en teflon belagt brødform eller lignende. Er ikke formen teflonbelagt må man dekke bunnen med bakepapir. La massen avkjøles i formen i noen timer og kutt den opp i passende biter og pakk de inn i cellofan papir.

Engelsk sjokoladefudge

1 porsjon gir ca 50 stk sjokoladefugde

Ingredienser
400 g sukker
100 g smør
1 dl kremfløte
1 dl helmelk
100 g hvit kokesjokolade el. Mørk
1 ss kakaopulver
50 g lys sirup

2 ts vaniljesukker
50 g smør

Fremgangsmåte
Ha sukker, smør, fløte, melk, sjokolade, kakao og sirup i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.
Varm opp blandingen under svak varme og rør med en tre redskap til massen begynner å koke.
Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
Stikk et karamelltermometer ned i blandingen og la blandingen stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter.
Det må det ikke røres i gryten, mens massen koker inn. Dette har med krystalliseringen av sukkeret å gjøre. Når massen kommer opp til 114 grader helles blandingen over i en langpanne. Bruk ikke en slikkepott for å ta med masse som har samlet seg rundt kantene av kjelen.
Tørk av steketermometeret slik at dette blir rent. Stikk det nedi fugdemassen og legg skiver av smør oppå massen og dryss vaniljesukker over. La massen kjøle ned uten omrøring til mellom 50 og 47 grader.
Når massen er kommmer ned til ca 47 grader, skal massen bearbeides med en slikkepott eller lignende til massen er så kald og seig at den flyter meget sakte utover.
Hvis man ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en brødform som er kledd med bakepapir og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

Kakaolikør

En deilig juledrikk. Lag mye og du har mange velsmakende julegaver.

Ingredienser
3 dl vann
3 dl kremfløte
2 ss pulverkaffe
2 ss kakaopulver
3 stk eggeplomme
5 ss sukker
2 dl vodka

Fremgangsmåte
Kok opp vann, fløte, kaffe og kakao. Visp sammen eggeplommer og sukker. Spe den varme væsken i eggeblandingen under kraftig røring. Hell alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp under røring til likøren begynner å tykne. Avkjøl og bland i spriten. Fordel likøren på pene flasker og oppbevar dem kjølig. Likøren er holdbar i flere måneder.

Vørterbrød

Godt julebrød er ypperlig som vertinnegave til de som har alt, men ikke har tid til å bake før jul.

1 porsjoner

Ingredienser
50 g gjær
½ dl helmelk 1 dl lys sirup
1 flaske vørterøl
50 g smør
6 dl siktet rugmel
7 dl hvetemel
2 ts malt anis
1 ts malt nellik
1 ts salt
2 dl rosiner

Fremgangsmåte
I stekeovn på 200 ºC i 40 - 50 minutter.

Rør ut gjæren i lunken helmelk , sirup og vørterøl, smelt smøret og bland dette i væsken. Tilsett mel, krydder, salt og rosiner etter smak. Arbeid deigen raskt og godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Dryss over mel, dekk med klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Del deigen i to og trill den til runde kaker. Etterhev i 30 minutter. Stekes nederst i ovnen.

Tips! Vørterbrød smaker godt med brunost.

Karrisild

Karrisild er et sunt og godt pålegg som er lett å lage selv. Dette er i tillegg en ypperlig julegave til gammeltante som har alt.

4 porsjoner

Ingredienser
200 g kryddersild , fileter
2 dl lettrømme
1 ss karri
1 dl purre , finhakket
1 stk lite eple
2 ss frisk dill , finhakket

Fremgangsmåte
Legg sildefiletene i vann eller like deler vann og melk, så de ikke blir for salte. Skjær silden i biter. Bland sammen sausen og hell den over silden. Server grovbrød til.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1785
Info.Pølser.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.