Gir 500 kr for gamle stekepanner


Oppdatertdato: 2011-02-10 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lise Lysfjord Pettersen / Newswire


Oslo (NW): Riper i teflonen? Nå kan du få penger for den gamle stekepanna. Det er Jernia-kjeden som nå forbereder seg på tidenes innsamling av gamle stekepanner.
– Vi forventer å få inn minst 5000 stekepanner i denne returaksjonen. Her snakker vi kjøkkenoppgradering i stor skala, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.
Kjeden gir 500 kroner i avslag dersom du bytter den gamle stekepanna i en ny. Du kan velge mellom to typer. For den ene betyr rabatten mer enn en halvering av prisen. Kampanjen startet 7. februar og varer i to uker.

Keramisk trend

Det skal ikke mange ripene til før teflonbelegget mister effekt.

– Hvis maten svir seg lett, betyr at det såkalte slippbelegget ikke lenger fungerer som det skal. Da er det på tide å pensjonere panna. Hvis belegget også begynner å løsne i flak, bør du i hvert fall bytte, sier Sparengen.
Når belegget har fått riper, setter maten seg lettere fast. Panna blir også vanskeligere å rengjøre ordentlig.
Teflon er et av flere varemerker på belegg. I dag finnes det flere typer og kvaliteter.

– Stekepanner med keramisk belegg er i vinden. Belegget er enda sterkere, tåler mer varme, avgir ikke gasser, er lettere å rengjøre og er mer miljøvennlige å produsere.

Fra panne til sykkel

De gamle pannene som leveres inn hentes av gjenvinningsselskapet Veolia Miljø. Pannene består nesten utelukkende av metaller, og metaller kan smeltes om nesten et uendelig antall ganger, ifølge Veolia Miljø.

– Klimanytten ved retur av metaller er stor. Gjenvinning av metaller fra cirka 700 stekepanner i stål tilsvarer et helt tonn av sparte CO2-utslipp, eller det årlige utslippet fra strømforbruket til en stor enebolig, sier Annica Fielder i Veolia Miljø.
Aluminiumproduksjon er særlig energikrevende.
I gjenvinningsanleggene blir stekepannene først knust av roterende hammere, til de ender opp som små biter. Deretter blir metallet sortert i forskjellige renhetsgrader og kvaliteter, og om det er magnetisk eller ikke-magnetisk.

– Det gjenvunne metallet brukes i alt fra byggematerialer til biler og sykler. Det blir også til nye stekepanner, sier Fielder.

Miljøvennlig stekepanne

En av stekepannene du får rabatt på hos Jernia er spesielt miljøvennlig.

– Stålet i denne pannen er resirkulert, så ringen er sluttet når du bytter inn din gamle stekepanne med denne, sier Ove Sparengen i Jernia.
Den andre stekepannen i returordningen er en induksjonspanne.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2101Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.